Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Universităţile francofone din Republica Moldova vor beneficia de proiecte de dezvoltare în valoare de 2,2 milioane de lei

Universităţile francofone din Republica Moldova vor beneficia de proiecte de dezvoltare în vloare de 2,2 milioane de lei. Banii vor fi oferiţi pentru o perioadă de patru ani de către Agenţia Universitară a Francofoniei. În cadrul proiectelor, studenţii, masteranzi şi doctoranzii vor beneficia de burse de studii în ţările francofone. Cercetătorii din universităţi vor beneficia şi ei de sprijin.

Strategia Agenţie Universitare a Francofoniei pentru anii 2021-2025 include patru axe de dezvoltare pentru Republica Moldova, printre care şi crearea unui Birou Naţional a Agenţiei Universitare a Francofoniei la Chişinău.

SLIM KHALBOUS, rector Agenţia Universitară a Francofoniei. "Vom lansa un mare proiect pilot la Universitatea Tehnică din Moldova. Este vorba despre Centrul de angajabilitate francofonă. Acesta va oferi formare complementară, certificate profesionale.Ultima axă ţine de internaţionalizarea universităţilor din Republica Moldova, pentru ca structurile de cercetare să aibă o deschidere internaţională şi să asigure mobilităţi pentru studenţii şi cercetătorii din ţară."

Strategia a fost prezentată în cadrul evenimentului de aniversare a 60 de ani de la fondarea Agenţiei Universitare a Francofoniei, organizat la Universitatea pedagogică Ion Creangă.

ALEXANDRA BARBĂNEAGRĂ, rector, Universitatea Pedagogică Ion Creangă: "Universitatea a beneficiat de mai multe proiecte este vorba de deschiderea Centrului de resurse francofone a programului european didactic în limba franceză, peste 50 de burse pentru studenţi, masteranzi, doctoranzi în diferite ţări francofone. Această colaborare ne oferă multiple deschideri de dezvoltare a universităţii."

În total, opt Universităţi din Republica Moldova sunt membre AUF. De-a lungul anilor, acestea au beneficiat de sute de burse şi proiecte de dezvoltare internaţionale.

AURICA CHERSANOVA, şef Departament, UTM: "La UTM sunt două filiere francofone, una cu specializare în informatică alta în tehnologie alimentară. Studenţii francofoni  au beneficiat de susţinerea financiară a stagiilor internaţionale, locale, au fost implicaţi în diverse proiecte”.

dr. RODICA STURZA, profesor, UTM: "Am beneficiat întotdeauna de suportul în ceea ce ţin  de schimbul de profesori, de burse, stagii dar cel mai important am beneficiat de prijin în formă de proiecte de cercetare. "
 
Strategia 2021-2025 a Agenţiei Universitare a Francofoniei va fi prezentată, azi preşedintelui Republici Moldova, Maia Sandu, şi conducerii Miniterului Educaţiei. Agenţia Universitară a Francofoniei este o asociaţie internaţională creată în urmă cu 60 de ani şi reuneşte peste o mie de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din 116 ţări ale lumii.
 
Similare
RECOMANDĂRI