Urmaşii personalului medical decedat de COVID vor primi indemnizaţii
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Urmaşii personalului medical decedat de COVID vor primi indemnizaţii

Guvernul a decis alocarea a 5,6 milioane lei pentru acordarea indemnizaţiei unice în mărime de 16 mii lei, pentru 320 de persoane care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Acestea sunt angajate în instituţiile bugetare şi medico-sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Până în prezent, indemnizaţia unică de 16 mii lei a fost acordată altor 813 angajaţi.

De asemenea, Executivul a aprobat acordarea indemnizaţiei urmaşilor personalului medical decedat, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19.

Potrivit proiectului, de indemnizaţie vor putea beneficia: soţul supravieţuitor pentru o perioadă de 5 ani din data decesului (50% din baza de calcul); copiii până la vârsta de 18 ani sau până la terminarea studiilor, până la 23 de ani (75% pentru fiecare urmaş); unul dintre părinţi, dacă nu există urmaşi din categoria celor menţionaţi anterior (50% din baza de calcul).  Baza de calcul reprezintă venitul mediu lunar din ultimele 12 luni până la deces, dar nu mai puţin de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie.

Indemnizaţia se stabileşte din data decesului, iar cererea şi actele necesare vor trebui depuse în termen de 90 de zile. Pentru implementarea proiectului în acest an au fost alocate cca 3,3 milioane de lei, pentru 2021 sunt prevăzute 13 mil. lei, iar pentru 2022 – cca 20 mil. lei.

Similare
RECOMANDĂRI