Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vaccinul AstraZeneca, care a ajuns şi în R. Moldova, folosit în 50 de ţări ale lumii

Ce trebuie să ştim despre vaccinul anti-coronavirus produs de Oxford – AstraZeneca? Este sigur, este mai ieftin şi mai uşor de păstrat şi se foloseşte deja în 50 de ţări le lumii după ce a fost autorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universităţii Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca.

Vaccinul este un aşa-numit vaccin vector şi se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Aceşti viruşi au fost modificaţi astfel încât să conţînă gena cu planul de producere a unei proteine a coronavirusului SARS-CoV-2.

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteină apoi, sistemul imunitar recunoaşte acest lucru că un corp străîn şi reacţionează formând anticorpi care protejează în mod ideal împotriva infecţiei.

Împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficienţă de 76 la sută în testele clinice, după prima doză, iar rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută.

Un studiu al vaccinului AstraZeneca împotriva variantei britanice a coronavirusului a stabilit o eficacitate similară cu cea împotriva virusului original iar experţii au confirmat că există cel puţîn o oarecare protecţie şi împotriva variantei sud-africane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă deocamdată vaccinul pentru toate persoanele în vârstă de peste 18 ani. De asemenea, se recomandă vaccinul în special persoanelor cu afecţiuni preexistente, care cresc riscul de forme severe de Covid - obezitate, boli cardiovasculare, boli respiratorii şi diabet.

Până în prezent există puţine date care să stabilească dacă administrarea vaccinului este sigură în timpul sarcinii.

Persoanele cu antecedente de reacţii alergice severe la orice componentă a vaccinului nu trebuie să se vaccineze.

Comisia permanentă de vaccinare din Germania recomandă vaccinul AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârsta de până la 64 de ani, pentru că majoritatea participanţilor la studiile AstraZeneca au avut între 18 şi 55 de ani.

AstraZeneca a precizat că "eficacitatea vaccinului la persoanele mai în vârstă nu a putut fi evaluată" şi că urmează studii pe această temă.
Vaccinul poate fi păstrat la temperaturi normale de răcire 2  până la 8 grade Celsius, timp de cel puţîn şase luni.
 
Similare
RECOMANDĂRI