Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vârsta de pensionare a cetăţenilor Republicii Moldova s-ar putea modifica din nou

Vârsta de pensionare a cetăţenilor Republicii Moldova s-ar putea modifica din nou. Potrivit unui proiect de lege propus de deputatul PAS, Dan Perciun, din 1 ianuarie 2022, vîrsta de pensionare a femeilor va creşte gradual, cu şase luni, în fiecare an, până în 2028. Asta înseamnă că, în 7 ani, vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaţilor, 63 de ani. Totuşi, cei care au muncit mai mult decât prevede stagiul de cotizare ar putea ieşi la pensie mai devreme.

Potrivit proiectului de lege, începând cu anul viitor se revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare din 2020. CARTON 1 IN Astfel, din 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi râmâne cea de 63 de ani, iar pentru femei va începe să crească, de la 59 de ani şi jumătate, cu câte şase luni, până la împlinirea vârstei de 63 de ani. CARTON 1 OUT

REFORMA VÂRSTEI DE PENSIONARE, 1 IANUARIE 2022

BĂRBAŢI      63 ANI
FEMEI          59,6 ANI +6 LUNI două săgeţi stânga 63 ANI

Potrivit autorului proiectului măsura este indispensabilă, în condiţiile în care sistemul de pensionare din Republica Moldova este la pământ pentru că sunt tot mai puţini oameni care muncesc şi plătesc impozite. Totodată, indicele de îmbătrânire a populaţiei este în  creştere.

DAN PERCIUN, deputat PAS: „Dacă în anul 2014, pentru fiecare pensionar aveam 1,38 de angajaţi, astăzi, la doar 7 ani distanţă, acest indicator s-a redus la 1,23. Suntem în situaţia în care ne apropiem de un raport de 1 la 1 când pentru fiecare persoană pensionată există doar un singur salariat."

Totuşi, cei care care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. CARTON 2 IN Asta înseamnă că tot din 1 ianuarie 2022, bărbaţii  se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile 35 de ani şi jumătate. În cazul femeilor, stagiul necesar va creşte gradual până la 37 de ani în 2024. CARTON OUT Autorul proiectului explică cum va arăta noua formulă, în practică, pentru bărbaţi.

VÂRSTA DE PENSIONARE PENTRU CARIERĂ LUNGĂ, 1 IANUARIE 2022

BĂRBAŢI     39 ANI STAGIU COTIZARE
FEMEI          35,6 ANI STAGIU COTIZARE +6 LUNI două săgeţi stânga 37 ANI

DAN PERCIUN, deputat PAS: „Vor putea să se pensioneze dacă au continuat să lucreze pentru următorii 39 de ani, inclusiv la 56, 57, 58 de ani."

Proiectul de lege mai prevede schimbarea formulei de indexare a pensiilor la elaborarea căreia se va ţine cont nu doar de rata inflaţiei, dar şi de creşterea economică reală.

Aşadar indemnizaţiile pentru limita de vârstă vor fi indexate o data pe an, mai exact pe întâi aprilie, reieşind din inflaţia anului precedent, şi, totodată, se vor majora cu o sumă fixă, de 50 la sută din creşterea economică, la fel pentru anul trecut.  CARTON OUT 3

NOUA FORMULĂ DE INDEXARE A PENSIILOR, 1 IANUARIE 2022

                  1 APRILIE, ANUAL

RATA INFLAŢIEI               50% DIN CREŞTEREA ECONOMICĂ

DAN PERCIUN deputat PAS: „Prin acest instrument vom restabili, în timp, echitatea între cei care au beneficiat de majorarea pensiei minime şi de cei care nu au beneficiat."

Potrivit unei legi adoptate de majoritatea PSRM-Şor din fosta legislatură a Parlamentului, din 1 ianuarie 2022 Republica Moldova urma să  revină la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei şi de 62 de ani pentru bărbaţi. Legea a fost dur criticată de opoziţia de atunci care a declarat că reducerea vârstei de pensionare reprezentă o crimă asupra vârstnicilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI