VIDEO. Grup criminal, implicat în comercializarea drogurilor, deconspirat de poliţie
Sursa foto:Captură Vizualizari:

VIDEO. Grup criminal, implicat în comercializarea drogurilor, deconspirat de poliţie

O grupare criminală, care a inventat şi pus în aplicare o schemă infracţională privind introducerea prin contrabandă a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, comercializarea drogurilor, precum şi spălarea banilor din activitatea criminală, a fost deconspirată de poliţie. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale şi Inspectoratul Naţional de Investigaţii al IGP anunţă că cercetările au durat jumătate de an.

Potrivit cauzei penale, începând cu anul 2017, o persoană de 30 de ani a creat o grupare criminală care introducea droguri pe teritoriul Republicii Moldova prin poştă şi rute internaţionale de pasageri.

Liderul grupării şi alţi membri camuflau drogurile în spaţii cu acces public, la rădăcina copacilor, sub borduri, pietre şi alte locuri. Prin intermediul unei aplicaţii speciale era fixat locul exact de ascundere a drogurilor şi transmis prin canalul securizat liderului grupării.

Concomitent, era organizată perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii din vânzarea drogurilor.
Urmărind scopul comercializării drogurilor fără un contact fizic cu cumpărătorul, liderul grupării a creat un ”telegram canal”, unde plasa informaţii despre comercializarea drogurilor, iar în canalul securizat erau admişi doar utilizatori de încredere.

Doritorii de a procura droguri erau acceptaţi de către conducătorul grupării în „chat”-ul indicat, care îi instruia referitor la modalitatea de procurare a drogurilor. Potenţialul cumpărător primea de la liderul grupării rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace băneşti. Drept confirmare, cumpărătorul de droguri expedia prin aplicaţia „telegram” poza bonului fiscal. Ulterior, cumpărătorul primea de la organizator ”link  la accesarea căruia cumpărătorul identifica locul unde erau ascunse drogurile.

S-a stabilit că în perioada 2017-iulie 2018, gruparea criminală a spălat bani în sumă de peste 9 milioane de lei, utilizând circa 9 conturi bancare şi 160 de portmonee electronice.

În urma percheziţiei efectuate la domiciliul liderului grupării criminal, au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, peste 600 de mii de lei, aproximativ 1000 euro, instrumente şi obiecte pentru împachetarea drogurilor, aparat de numărat banii, precum şi alte obiecte care probează comiterea infracţiunilor.

Doi membrii ai grupării criminale, inclusiv organizatorul, au fost reţinuţi de procurori. 

Circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare, comisă de către un grup criminal organizat, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 de ani. Spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Similare
RECOMANDĂRI