Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Viteza excesivă, neacordarea priorităţii şi conducerea maşinilor în stare de ebrietate, principalele cauze ale accidentelor grave produse pe drumurile republicii

Un tânăr de 19 ani, care se presupune că era băut şi fără permis de conducere, a provocat un grav accident rutier noaptea trecută, în apropierea comunei Stăuceni, municipiul Chişinău.

Şoferul nu ar fi păstrat distanţa şi a lovit din spate o maşină condusă de şofer de 22 de ani. În urma impactului, conducătorul auto vinovat de accident s-a ales cu multiple traumatisme. De suferit au avut şi cei doi pasageri ai săi, o fată de 16 ani şi un tânăr de 29 de ani. Toţi au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Viteza excesivă, alcoolul la volan şi ignorarea regulilor de circulaţie au ucis 170 de persoane, doar în primele nouă luni ale anului 2020. 

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei, în primele nouă luni ale anului 2020, s-au produs 1419 accidente rutiere, cu 475 mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai frecvente încălcări ale legii au fost viteza excesivă, neacordarea priorităţii şi conducerea maşinilor în stare de ebrietate. Datele Poliţiei mai arată că, de la începutul anului, în accidentele rutiere şi-au pierdut viaţa, 169 de oameni, cu 31 mai puţin decât în 2019. Totodată, aproape 1610 oameni au fost răniţi, cu 615 mai puţin, comparativ cu anul trecut. Chiar dacă statistica prezintă tendinţele în scădere ale numărului de evenimente rutiere, nu trebuie să uităm că în acest an s-au produs câteva accidente extrem de grave care au zguduit opinia publică.

Unul dintre cele mai grave accidente s-a produs, în luna mai, la intersecţia străzii Ismail cu bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Un şofer de 27 de ani, a intrat in mare viteză pe culoare roşie a semaforului şi a lovit in plin un taxi pe care l-a proiectat intr-o altă maşină. Şoferul şi pasagerul din taxi au murit iar alte trei persoane au fost rănite.

O altă tragedie cumplită s-a produs, la sfârşitul lunii septembrie, în apropiere de satul Corlăteni, raionul Râşcani. Un bărbat de 28 de ani şi fiica sa de doar trei luni, au fost omorâţi, când se întorceau de la ceremonia de botez a micuţei. Tragedia s-a produs din vina unui şofer de 33 de ani care ar fi decis să îşi pună capăt zilelelor. După o ceartă cu soţia, bărbatul s-a urcat la volan şi a provocat un accident tragic. Mama fetiţei decedate dar şi fratele femeii, au fost răniţi şi au ajuns la spital.

Viteza şi alcoolul la volan rămân cele mai frecvente cauze ale accidentelor. Poliţia anunţă că a reluat Programul Drink and Drive, care prevede reeducarea şoferilor prinşi băuţi la volan. Cei vinovaţi vor asista la autopsii şi vor face diferite activităţi la morgă.

PAVEL APOSTOL, şef, Secţia Evidenţă şi Analiză Accidente; „Programul Drink and Drive este de competenţa şi responsabilitatea Inspectoratului Naţional de Probaţiune. Programul a fost reluat acum o lună. Până la ziua de astăzi deja în jur de 30 de persoane au trecut acest program şi sunt alte şase grupe, care urmează să treacă acest program, ca ulterior să redobândească dreptul de a conduce un autovehicul.”

Cei mai mulţi şoferi băuţi sunt prinşi la sfârşit de săptămână. Unul dintre ei a fost reţinut recent de poliţie în oraşul Sîngera. Agenţii l-au urmărit pentru că a refuzat să oprească la somaţie.

Inspectorii de patrulare au reuşit să oprească maşina iar şoferul este cercetat acum pentru conducere în stare de ebrietate.
Similare
RECOMANDĂRI