Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Voluntarii de la viziere.md au început să producă şi boxe pentru intubare

Personalul medical implicat în lupta cu noul coronavirus are mare nevoie de ajutor. Pe lângă vizierele de protecţie, voluntarii de la viziere.md au început să producă şi boxe pentru intubare, care se aşează pe capul pacientului şi îi protejează pe medici. Fabricarea acestora este foarte costisitoare, doar materia primă pentru o boxă costă cel puţin o mie de lei. Producătorii îi îndeamnă pe oameni să doneze, pentru a putea face cât mai multe astfel de boxe, pe care să le distribuie în toată Republica Moldova.

De câteva săptămâni, la atelierul lui Igor Hîncu în loc de jucării se produc viziere de protecţie şi, mai nou, boxe de intubare, extrem de importante pentru protejarea medicilor şi asistenţilor care au grijă de pacienţii bolnavi de Covid-19.
 
IGOR HÎNCU, director, companie de jucării: „Am trecut la o nouă etapă, la un nou dispozitiv protecţie a medicilor, care este această cutie de intubare, acest acvarium. Prototipul căriuia noi l-am văzut pe internet în alte ţări ale lumii şi credem că va fi extrem de util. El se montează simplu peste pacient. Practic izolează pacientul, în special în timpul procedurelor generatoare de aerosoli”.
 
Fabricarea unei astfel de boxe durează minim trei ore, iar munca depusă este gratuită. Până acum în atelierul lui Igor Hîncu au fost produse cinci boxe. În total, pe site-ul viziere.md au fost comandate de 25 de bucăţi.
 
O astfel de boxă de intubare a ajuns şi la Institutul de Medicină Urgentă. Specialiştii de acolo spun că ar mai fi nevoie de câteva.
 
MIHAIL CIOCANU, director, Institutul de Medicină Urgentă: „Deja de trei zile această boxă este în cadrul secţiei de reanimare al Institutului de Medicină Urgentă. Este o donaţie foarte şi foarte bună. Boxele sunt extrem de utile pentru izolarea pacientului de medic în timpul procedurii de intubare, atunci când pacientul elimină un volum foarte mare de vapori care evident sunt cu coronavirus”.
 
Şi administraţia Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii a primit o boxă pentru intubare.
 
LUDMILA BÎRCA, director, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii: „Boxele acestea pentru intubare noi încă nu le-am încecat, dar la prima vedere se pare a fi o ieşire extraordinar de bună, acum am primit prima această boxă.  Simţim umărul şi ajutorul ajutorul societăţii, desigur şi personalul medical are o altă dispoziţie”.
 
Ca şi în cazul vizierelor, banii pentru materia primă sunt donaţi pe platforma viziere.md unde oferă ajutor financiar cei care vor să contribuie la protecţia personalului medical. Până acum, datorită acestei platforme, au fost distribuite peste 21 de mii de viziere în spitale. Până pe 15 aprilie în Republica Moldova urmează să ajungă încă 200 de mii de viziere de protecţie din China. Aproape 320 de medici şi asistenţi medicali din Republica Moldova sunt infectaţi cu noul coronavirus.
Similare
RECOMANDĂRI