Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vremea caldă din ultimele luni pun albinele în pericol

Vremea caldă din ultimele luni va afecta serios albinele. Apicultorii din Republica Moldova se plâng că insectele s-au trezit la viaţă buimăcite de temperaturile pozitive din decembrie, iar multe dintre ele au început deja depunerile de ouă. Din această cauză, există riscul ca valul de frig care poate veni să afecteze stupii. Se estimează că aproape 15% din populaţia de albine din Republica Moldova va muri.

Apicultorii spun că aproape un sfert din numărul de albine au murit şi se estimează pierderi în continuare de încă 15%. Şi asta pentru că toamna a fost prea lungă, uneori cu temperaturi de vară. Albinele erau la iernat dar au ieşit mult prea devreme din hibernare din cauza temperaturile primăvăratice din decembrie.

La temepraturile cu plus, stupurile sunt încălzite de razele solare, iar în consecinţă albinile sunt nedumerite de vreme şi se trezesc din iernat. Pentru că în această iarnă avem un decalaj între temperaturile de zi şi noapte, multe dintre albine riscă să piară îngheţate.

Şi nu doar de frig riscă să moară, ci şi de foame. Aproape 15% din stupi sunt compromişi în această iarnă. Pentru că albinele sunt active, apicultorii sunt obligaţi să le suplimenteze rezerva cu miere, chiar şi cu câteva kilograme. Această intervenţie poate fi însă periculoasă.

„Orice intervenţie în cuibul familiei de albini chiar şi cu hrană, ele o percep ca o stimulare şi acestea încep a fi active, începe să consume şi să depună miere în faguri”, a declarat VALENTINA CEBOTARI, apicultor.

Iar mierea pe care o depune acum albina se poate transforma într-un alt pericol. Din cauza umezelii, mierea poate intra în fermentaţie şi va fi toxică pentru albine.

„Deci riscă să se îmbolnăvească albinile”, a spus Valentina Cebotari.

Apicultorii spun că în primăvară vor calcula pagubele încălzirii globale. Vor fi mai puţine kilogramele de miere produse de albine.

„În cel mai bun caz, albinile vor ieşi din iarnă slăbite şi uzate”, a declarat Valentina Cebotari.

Specialiştii din întreagă lume susţin că schimbările climaterice afectează şi relaţia dintre polenizatori şi sursa lor de hrană. Mai exact, s-a observat o tendinţă de trezire la viaţă a albinelor cu o lună mai devreme.

Dar atunci, plantele care sunt sursa de hrană a insectelor, nu sunt înflorite. În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit o reducere bruscă a numărului de albine domestice şi sălbatice pe toate continentele nu doar din cauza încălzirii globale, ci şi a pesticidelor.

În ultimii cinci, zece ani, populaţiile de albine sălbatice au scăzut cu 25% până la 30%, iar populaţiile de albine care produc miere s-au redus la jumătate în 2015.


 
Similare
RECOMANDĂRI