Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zâne în halate albe. Astăzi este Ziua internaţională a moaşelor

Spun că au cea mai frumoasa meserie din lume, pentru că sunt acolo unde începe viaţa. Astăzi este Ziua internaţională a moaşelor, cele care au grijă de viitoarele mame şi ajută la naşteri. De altfel, întregul an 2020 este dedicat lor şi asistentelor medicale. Pe umerii moaşelor apasă o responsabilitate imensă dar şi satisfacţiile sunt pe măsură când aşează cu blândeţe pruncul nou-născut la pieptul mamei. Irina Mihailici ne prezintă poveştile de viaţă a două moaşe de la Spitalul Clinic Municipal Numărul 1 din Chişinău.

„Activez în calitate de moaşă de 41 de ani, am ales această profesie ca moaşă să aduc bucurii”, a spus ECATERINA TUREŢCHI.

Bucurie de care nu a avut parte pentru că mama ei a murit atunci când a adus-o pe lume. De aici a şi venit dorinţa de a salva vieţile pruncilor şi mamelor.

În cei peste 40 de ani de activitate a ajutat să se nască mii de copilaşi. Ziua de muncă este de 24 de ore, timp în care poate să participe şi la 12 naşteri. Totuşi, prima a fost cea mai emoţionantă.

„A fost prima naştere cu glas tremurând şi cu mâinile tremurând, am primit această naştere după aceea doctoreasa mi-a spus asta eşti o moaşă cu literă mare. Fiecare naştere este este individuală, fiecare mămică individual trebuie să ne atârnăm către ea. Pe parcursul cât este în naştere şi după ce naşte”, a precizat ECATERINA TUREŢCHI, moaşă.

Şi Svetlana Achilina este moaşă la acelaşi spital, de 28 de ani. A îmbrăţişat această profesie pentru că în familia ei, sora şi mama lucrau tot în sistemul medical. Şi chiar dacă e o meserie cu multe responsabilităţi, moaşele mai şi glumesc.

„Încă de pe vremuri moaşa era o profesie frumoasă, stimată, când auzeai de moaşă, spunea baba ceia moaşă, era ceva sfânt. Fiecare naştere noi o trecem prin noi, când naşte mama, naştem şi noi, toate emoţiile care le trece mama le trecem şi noi. Şi cum avem noi o vorbă între colegi – am născut”, a spus SVETLANA ACHILINA, moaşă.

Femeia spune că la fiecare naştere depune multă dragoste şi atenţie.

„Când ii vezi aşa mici şi pe urmă când îi vezi aşa mari deja, din aşa a crescut mare şi sănătos. Asta e ceva. Pentru mine e cere de neredat. Emoţii de neredat”, a menţionat SVETLANA ACHILINA.

Salariul unei moaşe abia dacă depăşeste 4.000 de lei. De aceea, ele şi-ar dori să fie mai mult apreciate pentru munca depusă. În maternităţile din Republica Moldova lucrează acum aproape 600 de moaşe.
Similare
RECOMANDĂRI