ZdG: De trei luni, singurul aparat modern de radioterapie din R. Moldova e defectat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ZdG: De trei luni, singurul aparat modern de radioterapie din R. Moldova e defectat

Pacienţii oncologici din R. Moldova cu indicaţii pentru tratament radioterapeutic la IMSP Institutul Oncologic, de câteva luni, nu mai beneficiază de un serviciu modern de radioterapie. Singurul dispozitiv de ultimă generaţie de radioterapie externă din R. Moldova, acceleratorul liniar „Clinac”, este defectat.

În aceste condiţii, pacienţilor li se aplică radioterapia prin Cobalt – o tehnică medicală depăşită care, potrivit specialiştilor, produce efecte secundare severe, scrie ZdG.md.
 

„La IMSP Institutul Oncologic este defectat acceleratorul liniar „Clinac” din 22.03.2019. Toţi pacienţii au fost reprogramaţi la dispozitivele existente de cobaltoterapie, care la fel reprezintă un dispozitiv de radioterapie externă, tratament prin radiaţii ionizante curative. Diferenţa dintre acceleratorul liniar şi dispozitivele de cobaltoterapie sunt: timpul mai scurt de iradiere datorită energiei mai înalte şi gradul mai mare de automatizare”, se spune în scrisoarea semnată de directoarea IMSP Institutul Oncologic.

Potrivit informaţiilor de specialitate medicală, radioterapia convenţională (Terapia prin Cobalt) este o tehnică medicală depăşită, care produce efecte secundare severe în raport cu cea acordată prin intermediul acceleratoarelor liniare. Beneficiile acestei terapii sunt extrem de mici, întrucât, din cauza limitării tehnologice, nu este posibilă decât administrarea unei doze neînsemnate de radiaţie. De asemenea, distribuţia razelor în cazul acestui tip de terapie este mai dificilă şi se poate administra doar din două unghiuri. Totodată, distribuţia razelor presupune o iradiere totală a zonei expuse, nefiind protejat ţesutul sănătos.
 

Printre pacienţii lipsiţi de asistenţă medicală de radioterapie externă sunt şi lichidatori ai consecinţelor avariei de la Cernobîl. Ştefan Belostecinic şi Valeriu Chiriliuc, lichidatori ai avariei din 26 aprilie 1986, ambii cu afecţiuni oncologice, ne-au spus că, deşi atestă o atitudine prietenoasă din partea personalului medical, sunt îngrijoraţi de atitudinea ostilă pe care o are conducerea Institutului Oncologic şi a ministerului de resort faţă de această problemă.

„De la sfârşit de februarie, nu am primit niciun fel de tratament. Aparatul nu-i, degrabă nu va fi reparat. Asta spun cei de la Institut. Eu acum vreau să-mi fac documentele să mă duc la Iaşi sau peste hotare că la noi e imposibil. Rudele din Italia mi-au trimis nişte ulei de tămâie – lecuiesc cancerul cu ulei de tămâie şi ceaiuri – în rest, nu primesc niciun fel de lecuire de la ei”, spune Ştefan Belostecinic.

Citeşte articolul integral pe zdg.md.

Similare
RECOMANDĂRI