Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de persoane au decis să intre în competiţia „Bunica & Bunelul Fest”, ce se va desfăşura în format online

Mai sunt unii care cred că bunicii noştrii sunt depăşiţi de tehnologia modernă. Pe an ce trece, însă, bătrânii încearcă să anuleze acest stereotip. În locurile publice sau acasă, îi poţi vedea tot mai des preocupaţi cu tot felul de gadget-uri, în căutarea unor informaţii pe Internet. Şi în acest an, zeci de bătrâni au decis să intre în competiţia "Bunica & Bunelul Fest", care se va desfăşura în format online.

Soţii Tamara şi Constantin PASCARU, din satul Cajba, raionul Glodeni, sunt în plină pregătire pentru concursul "Bunica & Bunelul Fest". Chiar dacă sunt la vârsta de pensionare, ei învaţă să fie în pas cu noile tehnologii. Au reuşit chiar să realizeze o serie de imagini despre pasiunile pe care le au – grădinăritul şi apicultura.

TAMARA ŞI CONSTANTIN PASCARU participanţi competiţie: „Prima piedică pe care am avut-o era faptul că am filmat toate probele de concurs vertical, dar trebuia orizontal şi ne-am corectat. Am învăţat tema şi am avut multă susţinere”.

Bunicii spun că noile tehnologii nu sunt doar o platformă de conectare cu cei dragi, dar şi un loc virtual unde pot petrece în mod util timpul. Un lucru important este şi stabilirea unui dialog între generaţii.

TAMARA ŞI CONSTANTIN PASCARU participanţi competiţie: „Este important sa facem lucrurile care ne plac, ne face timpul sa treaca frumos, sa uitam de unele necazuri...muncind ne-am socotit mai utili”

Şi dacă unii se încumetă să descopere singuri lumea tehnologiilor, alţii sunt ajutaţi fie de nepoţi, fie de instructori. Bunicii spun că nu au intrat în hora compeţiei pentru a câştiga un premiu, ci pentru a-şi face noi prieteni şi pentru a şeruii informaţii.  

EUGENIA SÎRCOVSCHI  participant competiţie: „Avem moderatori foarte buni care ne rabdă şi pregătirile sunt foarte bune. E greu să vă folosiţi de telefoane? Da, pentru noi la vârsta aceasta e cam greu, şi când avem pe cineva alături aşa suntem tari şi mari, dar când rămânem singuri iarăşi din nou, unde să apăs, ce să fac, parcă avem o frică. Dar, ne descurcăm”.

La această ediţie, peste 170 de seniori au acceptat invitaţia organizatoriilor. Din motive de siguranţă, evenimentul se va desfăşura online.  

ALEXANDRINA REABOI organizator: „Provocare este atunci când faci un festival online cu seniori, care nu au cunoştinţe de cauză cu dispozitivele electronice, nu ştiu cum să facă video, cum să monteze, dar în aceasta şi este frumuseţea pentru că răspundem acestor provocări”.

"Bunica & Bunelul Fest" se află la a 4-a ediţie şi se va desfăşura în perioada 13-19 septembrie. Vor fi expoziţii virtuale din grădina de minuni a bunicilor, concursuri, capsule de sănătate şi multe alte activităţi menite să pună în valoare vârstnicii, talentele şi experienţa lor de viaţă.
Similare
RECOMANDĂRI