Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zi de mare sărbătoare. Credincioşii celebrează Boboteaza, care încheie ciclul sărbătorilor din iarnă pe stil nou

Zi de mare sărbatoare pentru creştini. Credincioşii celebrează Boboteaza, care încheie ciclul sărbătorilor din iarnă pe stil nou. Slujbele din România s-au desfăşurat diferit faţă de anii trecuţi din cauza pandemiei dar după aceleaşi canoane. În judetul Neamţ, o traditie este păstrată cu sfinţenie. Sătenii din comuna Răuceşti confectionează cruci uriaşe de gheaţă in cinstea marii sărbatori. Anul acesta, gheaţa a fost adusa dintr-un iaz de munte al unei mânăstiri.

De peste un deceniu localnicii din Rauceşti ridica in curtile celor sase biserici din comuna cruci de gheata in Ajun de Boboteaza. Chiar daca anul acesta temperaturile au fost pozitive gospodarii au reusit sa gaseasca materia prima in lacul Manastirii Secu.

Misiunea constructorilor a fost dificila pentru ca nu a nins aproape deloc in zona.

Nici transportul blocurilor uriase de gheata nu e tocmai floare la ureche. O singura bucata cantareste sute de kilograme.

Crucile de gheata sfintite la slujba de Boboteaza ii vor veghea pe sateni zile in sir. In functie de temperaturile de afara, acestea pot rezista intre 10 si 30 de zile.
Similare
RECOMANDĂRI