Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua Internaţională a Îmbrăţişilor în contextul distanţării fizice impusă de pandemie

Îmbrăţişările ne-au fost furate de pandemie şi în locul lor s-a impus distanţarea fizică. Astăzi, 21 ianuarie, este celebrată Ziua Internaţională a Îmbrăţişilor, ocazie bună să ne reamintim de puterea magică a acestui gest fară de care suntem mai trişti şi mai sărăci sufleteşte.

Încă mai învăţăm să trăim păstrând distanţa fizică. E tot mai grea decizia de a ne îmbrăţişa prietenii şi pendulăm între responsabilitate sanitară şi sentimente. Uneori, nici pe cei din familie nu-i putem strâge în braţe. Dar omul e o fiinţă socială şi nu putem trăi fără îmbrăţişări.

Psihologii spun clar că stilul de viaţă impus de pandemie are un impact negativ asupra sănătăţii.

ZINAIDA GRIBINCEA, psiholog: Distanţare fizică, lipsa îmbrăţişărilor a generat apariţia anxietăţii, a depreşiilor şi a stărilor în care oamenii se simt singuri, izolaţi şi este foarte nociv pentru orice om.
Îmbrăţişarea este o formă importantă de comunicare între oameni şi are menirea să-i facă mai fericiţi şi mai siguri pe ei.

ZINAIDA GRIBINCEA, psiholog: Atunci când îmbrăţişăm pe cineva se secretă cei mai importanţi hormoni care stimulează starea de bine, aume oxitocina care este hormonul ataşamentului şi al iubirii, serotonina, scade nivelul de cortizol ne simţim mai puţin fustraţi, stresaţi şi uneori scăpăm şi de durerele pe care le avem.

Unii psihologii cred că avem nevoie de 4 îmbrăţisări pentru a supravieţui, de 8 pentru a ne putea menţine în viaţă şi de 12 pentru a creşte. Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor a fost iniţiată de pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan şi se sărbătoreşte din anul 1986.
 
Similare
RECOMANDĂRI