Ziua Internaţională a Medicului de Familie. În R. Moldova activează circa 1600 de medici de familie
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Ziua Internaţională a Medicului de Familie. În R. Moldova activează circa 1600 de medici de familie

Astăzi este Ziua Internaţională a Medicului de Familie. În Republica Moldova, activează 1591 medici de familie şi 3932 asistenţi medicali de familie, în cadrul a 35 Centre de Sănătate raionale, 5 Asociaţii Medicale Teritoriale, 2 Centre ale Medicilor de Familie şi 264 Centre de Sănătate rurale. Totodată, 25 de prestatori îşi exercită independent profesiunea de medic de familie şi 12 prestatori sunt privaţi.

„În aceste momente, medicii de familie se află în prima linie în lupta cu infecția COVID-19, dând dovadă de curaj și rezistență, pentru că viața oamenilor este prioritate. Îmi exprim recunoștința pentru cei 1591 de medici de familie și 3932 de asistenți ai medicilor de familie din țara noastră, pentru tot angajamentul de care dau dovadă și pentru munca pe care o fac zi de zi”, a declarat ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. 

Datorită provocărilor impuse de situaţie şi responsabilităţilor asumate de medicii de familie în contextul noului focar global de Coronavirus, tematica Zilei Internaţionale a Medicului de Familie în anul 2020, este „Medicii de familie, pe prima linie”. Subiectul este relevant pentru toate ţările lumii şi pentru Republica Moldova.

Medicii de familie din Republica Moldova sunt implicaţi activ în monitorizarea persoanelor suspecte şi tratamentul pacienţilor cu forme uşoare de COVID-19, începând cu 10 aprilie, când a fost lansat tratamentul la domiciliu. În acest context, 1411 persoane, identificate cu caz suspect la COVID – 19, au fost incluse în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Dintre aceştia, 477 persoane au fost finalizat tratamentul cu vindecare, iar 526 pacienţi sunt în continuare, în tratament activ la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

Ziua Internaţională a medicilor de familie este o oportunitate de a recunoaşte rolul central al medicilor de familie în furnizarea de îngrijiri de sănătate personale, complete şi continue pentru toată populaţia şi de a analiza progresele înregistrate în medicina de familie. Totodată, este un prilej de a mulţumi tuturor medicilor de familie din Republica Moldova, pentru profesionalismul, responsabilitatea, dedicaţia şi înţelegerea de care dau dovadă.

Similare
RECOMANDĂRI