Liverpool este regina Europei după 2-0 în finala Champions League cu Tottenham
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Liverpool este regina Europei după 2-0 în finala Champions League cu Tottenham

Formaţia Liverpool a câştigat, sâmbătă seară, la Madrid, pentru a şasea oară, UEFA Champions League (Liga Campionilor), impunându-se cu scorul de 2-0 (1-0) în finala cu Tottenham Hotspur.

După „afacerea englezească” din finala Europa League, câştigată de Chelsea, a venit rândul formaţiei antrenate de Jurgen Klopp să câştige cel mai râvnit trofeu din fotbalul european. Finalele ambelor competiţii, Europa League şi UEFA Champions League, au fost disputate în 2019 de echipe englezeşti, notează digi24.ro.

În Liga Campionilor au mai fost până acum şase finale între echipe din aceeaşi ţară. Liverpool a fost la a doua finală consecutivă în Champions League după ce anul trecut a fost învinsă cu 3-1 de Real Madrid, în timp ce Tottenham a disputat prima sa finală în această competiţie. Liverpool a mai câştigat Liga Campionilor în 1977, 1978, 1981, 1984 şi 2005.

Pe stadionul Metropolitano din Madrid, au marcat egipteanul Mohamed Salah în minutul 2, din penalty, şi belgianul Divock Origi, în minutul 87. Reuşita lui Salah ocupă locul doi în topul celor mai rapide deschideri de scor dintr-o finală de LC. Cel mai rapid gol a fost cel marcat de Paolo Maldini (AC Milan) în secunda 51 a finalei din 2005 cu Liverpool.

Van Dijk de la Liverpool a fost desemnat jucătorul meciului. Meciul a fost precedat de un minut de reculegere în memoria fostului internaţional spaniol Jose Antonio Reyes, care a murit într-un accident rutier. De asemenea, în cadrul ceremoniei de deschidere, trupa americană Imagine Dragons a susţinut un recital. Finala a avut şi un moment amuzant: a fost oprită în min. 18, când o tânără în costum de baie a intrat pe teren.

Echipele care au evoluat au fost:

Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Mou. Sissoko (Dier ’74), Winks (Lucas Moura ’66), Eriksen - H.-M.Son, Kane, Alli (Llorente ’82). Antrenor: Mauricio Pochettino

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum (Milner ’62) - Salah, Firmino (Origi ‘58), Mané (Gomez ’90). Antrenor: Jurgen Klopp Meciul a fost arbitrat de slovenul Damir Skomina, ajutat de conaţionalii săi Jure Praprotnik şi Robert Vukan.

Arbitru de rezervă a fost spaniolul Antonio Mateu Lahoz. Arbitru pentru sistemul VAR a fost delegat olandezul Danny Makkelie, iar ca asistenţi Pol van Boekel (Olanda), Felix Zwayer (Germania) şi Mark Borsch (Germania).

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, a fost observatorul brigăzii conduse de slovenul Damir Skomina la finala LC.

Cum a decurs meciul

Liverpool a obţinut un penalty după numai 23 de secunde, la un henţ comis de Sissoko, iar Salah a transformat cu siguranţă. 

În prima sa jumătate, poate şi din cauza căldurii, jocul a fost lent, fără faze notabile, cu excepţia şutului lui Alexander-Arnold din minutul 17 şi parţial a celui a lui Salah (min. 21). Portarul Lloris s-a remarcat la şutul lui Robertson din afara careului (38).

În prima repriză, fotbaliştii cu profil ofensiv ai lui Tottenham nu au ieşit aproape deloc în evidenţă. Pauza a venit la scorul de 1-0 pentru Liverpool.

Actul secund a început destul de plicticos, până la intervenţia lui Lloris în faţa lui Mane, urmată, la cealaltă poartă, de cea a lui Alexander-Arnold asupra lui Alli, în acelaşi minut 54. Liverpool a avut o mare ocazie prin Milner, la o acţiune a lui Mane (68), iar trei minute mai târziu Alderweireld a oprit o fază foarte periculoasă, venită după o degajare a goalkeeperului Alisson.

Tottenham, care s-a dovedit echipa mai bună în repriza a doua, a presat tot mai insistent. Alli a avut o execuţie neinspirată (73). Son a luat o acţiune pe cont propriu, însă a fost stopat de Van Dijk (75). Alli a avut din nou şansa golului (79), iar în minutul următor Son şi Lucas Moura l-au pus la încercare pe Alisson. Portarul brazilian a salvat din nou la lovitura liberă a lui Eriksen (85). Divock Origi a închis tabela în min. 87 după un corner. Spurs ar fi putut reduce din handicap prin Rose (90+2) şi Son (90+3).

În acest meci, Tottenham a contat după mai mult timp pe cel mai bun atacant al său, Harry Kane, refăcut după o accidentare, însă vedeta lui Spurs a avut o evoluţie ştearsă. Lucas Moura, eroul calificării londonezilor în finală, a fost rezervă, la fel ca Divock Origi, unul dintre cei mai buni jucători ai lui Liverpool în semifinala retur cu FC Barcelona. Moura a fost trimis de antrenorul Mauricio Pochettino în min. 66, iar Origi a fost introdus în min. 58.

Liverpool şi Chelsea vor juca Supercupa Europei la 14 august.
Similare
RECOMANDĂRI