Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Luptătoarele Irina Rîngaci şi Iulia Leorda au revenit acasă

Luptătoarele Irina Rîngaci şi Iulia Leorda au revenit acasă şi au fost întâmpinate la aeroportul Chişinău cu fanfară şi flori, aşa cum le stă bine unor campioane. Bucuroase pentru succesul de la Mondialele de la Oslo, sportivele au deja un alt plan măreţ - vor să ajungă la Olimpiada de la Paris. Şi antrenorul lor este mândru şi îşi doreşte condiţii mai bune de antrenament. TVR MOLDOVA a mers acasă la Irina Rîngaci pentru a afla de unde a început povestea singurei luptătoare din istoria Republicii Moldova care a devenit campioană mondială la seniori.

Cu medaliile la gât, vădit emoţionate, sportivele au reamintit că munca este cheia succesului. Pentru Irina Rîngaci este a patra medalie de aur din acest an.

IRINA RÎNGACI, campioană mondială la lupte libere: „ Această medalie însemană un pas înainte pentru a lua medalia olimpică de la Paris în 2024. A fost foarte dificil având în vedere că a fost campionatul mondial la vârsta de seniori. Luptele au fost foarte grele. Trebuia multă concentare şi determinare şi astfel obţinem rezutatele. Nu m-am gândit niciodată că o să devin campioană la o vârstă atât de fragedă, dar tindeam spre o medalie din primii trei.”

Şi Iulia Leorda are acelaşi vis - să obţină biletul pentru Olimpiada de la Paris. Performanţele fetelor se datorează şi muncii depuse de antrenorul Andrei Chiperi. El speră că, măcar acum, autorităţile vor apleca urechea şi la problemele sportivilor.

ANDREI CHIPERI, antrenor lupte libere: „Acest rezultat este unul obţinut cu foarte mult chin şi muncă.Chiar în sala în care activăm practic utilajele şi aparatele de forţă sunt din perioada sovietică, concurenţă nu prea avem şi e foarte greu să avansezi. Să nu se bazeze doar prin strângeri de mână sau aplauze, diplome dar şi fapte concrete ce ţin de remunerarea sportivilor.”

Irina Rângaci este singura luptătoare din istoria Republicii Moldova care a devenit campioană mondială printre seniori. Sportiva de doar 20 de ani este originară din localitatea Sărăţica Veche, un sat din raionul Leova, unde locuiesc mai puţin de 200 de oameni. Părinţii Irinei muncesc în Germania, dar mama ei este acasă acum pentru a-i împărtăşi bucuria.

MARIA RÎNGACI, mama Irinei: „Emoţii, erau şi lacrimi şi zâmbete când a răsunat imnul Moldovei au fost emoţii puternice. Am ştiut că ea o să poată. Primesc felicitări de la toţi, că Irina e campioană, bravo vouă. Urmărim de acolo şi întotdeauna suntem cu Irina în legătură strânsă, ne informează unde pleacă, când vine, când se duce şi am nimerit să fiu acasă la această victorie, sunt foarte bucuroasă.”

Şi sătenii din Sărăţica Veche sunt mândri de campioana lor.
Similare
RECOMANDĂRI