Palmares bogat pentru sportul din Republica Moldova, în anul 2019
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Palmares bogat pentru sportul din Republica Moldova, în anul 2019

Palmares bogat pentru sportul din Republica Moldova, în anul 2019. Basarabenii au urcat pe podium la cele mai importante competiţii internaţionale, cucerind peste 200 de medalii. Care sunt sportivii care au dus faima ţării în lume, aflăm din retrospectiva realizată de Gheorghe Lungu.

2019 a fost un an bogat în rezultate pentru sportul basarabean. Nu întâmplător, am avut trei “cei mai buni sportivi ai anului”. Este vorba despre judocanul Denis Vieru şi de luptătorii Victor Ciobanu şi Anastasia Nichita. Vieru a avut un parcurs extraordinar, în 2019. El a reuşit să cucerească medalia de bronz la Campionatul Mondial, a devenit campion la Universiada Mondială şi a cucerit alte 3 medalii de aur la Grand Slam-urile de la Paris şi Baku şi Grand Prix-ul din Antalya.
 
Victor Ciobanu este ales, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun sportiv al anului. El a devenit campion european şi a fost medaliat cu bronz la Jocurile Europene de la Minsk. Toate aceste rezultate, însă, nu erau posibile fără contribuţia antrenorul său, Mihai Cucu, ales cel mai bun antrenor al anului 2019.
 
La cele două competiţii s-a remarcat şi luptătoarea Anastasia Nichita, de doar 20 de ani. La Europenele de la Bucureşti, ea a cucerit bronzul, iar la Jocurile Europene de la Minsk a urcat, de asemenea, pe treapta a treia a podiumului de premiere. Mai mult de atât, Anastasia şi-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, graţie locului 5 obţinut la Mondiale.
 
Un alt luptător care a avut succes în 2019 este Piotr Ianulov. La 33 de ani, el a devenit vicecampion european în concursul de la Bucureşti.

Radu Albot este un alt sportiv din Republica Moldova care a avut un an de excepţie. La vârsta de 30 de ani a devenit primul tenismen basarabean câştigător a unui turneu din seria ATP şi a urcat, în premieră, în top 50 mondial.
 
O altă performanţă a reuşit-o atleta Zalina Petrivskaya, care a ocupat locul 4 la Campionatul Mondial. Aceasta este cea mai bună clasare din istoria atletismului din Republica Moldova.

Un rezultat foarte bun la Mondiale l-a obţinut şi înotătoarea Tatiana Salcuţan, clasată pe locul 10 la proba 200 metri spate. Sportiva din Tiraspol va evolua şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Maxim Cazacu este, şi el, din Tiraspol. În 2019, tânărul sportiv a devenit campion mondial la kickboxing.
 
Tirul cu arcul a adus şi el rezultate frumoase. Duetul Dan Olaru - Alexandra Mîrca s-a clasat pe locul 2 la Cupa Mondială. Alexandra şi-a asigurat şi un loc la Olimpiada din 2020.

Totodată, la proba olimpică de taekwondo Stepan Dimitrov s-a clasat pe locul 3 la Europene.

Nu putem uita, însă, de sportul rege, deşi naţionala de fotbal a avut rezultate modeste în 2019, încheind pe ultimul loc în grupa preliminară pentru Euro 2020. Tricolorii au lăsat, totuşi, pe final de an, o speranţă în inimile suporterilor. Echipa a fost preluată de turcul Engin Firat şi a fost aproape de un rezultat istoric pe terenul campioanei mondiale – Franţa.
 
Din păcate, selecţionata basarabeană a pierdut cu 1 la 2 în faţa Franţei şi cu acelaşi scor a cedat în ultimul meci, de acasă, contra Islandei. Chiar şi aşa băieţii noştri au fost lăudaţi pentru atitudinea de care au dat dovadă pe teren. În 2020, fotbaliştii tricolori vor juca din nou în Liga Naţiunilor, iar pe sportivii basarabeni îi aşteaptă cel mai important eveniment sportiv al anului: Jocurile Olimpice de la Tokyo. Până în acest moment, Republica Moldova are 7 sportivi calificaţi.
Similare
RECOMANDĂRI