Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Performanţă unică pentru sportul ecvestru românesc: Un lipiţan de la Herghelia Beclean a câştigat Campionatul Mondial de Atelaje

Un lipiţan negru de la Herghelia Beclean a fost alesul juriului la o competiţie internaţională. Neapolitano a devenit campion mondial după ce i-a convins pe arbitrii că este nu doar bine dresat, dar trece cu brio orice probă de tras atelajul. În spatele succesului se ascunde multă

Are cinci ani şi este făcut să fie campion. Lipiţanul este, poate, cel mai îndrăgit cal de la Herghelia Beclean, dar şi cel mai hotărât şi încăpăţânat. Neapolitano a adus României primul loc la Campionatul Mondial de Atelaje pentru Cai Tineri şi îşi poartă cu mândrie medalia chiar şi în grajd.

Nu doar talentul a contat în această competiţie mondială. Arbitrii sunt foarte exigenţi, iar calul trebuie să treacă nu doar probe de dresaj, dar şi de maraton şi obstacole, înhămat singur la atelaj.

Neapolitano este din rasa lipiţan negru, aşa cum sunt toţi caii din Herghelia de la Beclean. A rămas orfan la câteva luni şi s-a ataşat de îngrijitorii care i-au purtat de grijă.

La 3 kilometri de oraşul Beclean este una dintre puţinele herghelii tradiţionale din Transilvania. Aceasta este unică în Europa datorită numărului mare de cai negri din rasa Lipiţan. O varietate rară pentru care selecţia a început în urmă cu peste 20 de ani. Armăsarii sunt antrenaţi pentru competiţii, iar participarea la concursuri internaţionale costă zeci de mii de lei.

Neapolitano şi driverul Roland Varga se pregătesc acum la centrul de la Cubulcuţ, din Bihor, pentru noi competiţii sportive.

Similare
RECOMANDĂRI