Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova - un stat mic, dar se poate mândri cu mari talente. Luptătoarele noastre au cucerit recent nu mai puţin de 8 medalii la campionatele europene, dintre care 5 de aur

Republica Moldova este un stat mic, dar se poate mândri cu talente mari. Luptătoarele noastre au cucerit în ultima lună nu mai puţin de 8 medalii la campionatele europene, dintre care 5 de aur. Cine sunt fetele care ne-au dus faima peste hotare, şi care e secretul succesului lor, aflaţi din reportajul ce urmează.

Luptătoarele din Republica Moldova au obţinut medalie după medalie la ultimele două turnee europene. Ele au urcat de 4 ori pe podium la Campionatul European rezervat sportivilor de până la 23 de ani şi tot de atâtea ori la Campionatul European de seniori, care s-a încheiat săptămâna trecută la Budapesta. Irina Rângaci, în vârstă de 20 de ani, a devenit campioană pentru al doilea an consecutiv la ambele competiţii.

IRINA RÎNGACI, luptătoare: "Este o performanţă foarte mare pentru noi. Din cinci fete care am plecat la acest campionat, am venit cu 4 medalii. Este un succes remarcabil pentru luptele feminine din Republica Moldova şi ne bucurăm că reuşim să aducem atâtea succese."

În 2021 şi 2022, Irina Rîngaci a obţinut în total şase medalii de aur la campionatele europene şi mondiale de seniori şi under 23.  

 IRINA RÎNGACI, luptătoare: "Mă bucur desigur pentru fiecare medalie, iar atunci când cântă imnul emoţiile sunt din ce în ce mai mari. Spre exemplu, ultima dată când am auzit imnul, îmi tremurau şi mâinile şi picioarele de emoţii."

În acest an, campioană europeană la categoria de vârstă de până la 23 de ani a devenit şi Mariana Draguţan. Tot ea, a cucerit medalia de bronz la europenele de seniori. Mariana spune că aceste rezultate sunt roada celor 10 ani de muncă la antrenamente.

MARIANA DRAGUŢAN, luptătoare: "Până acum tot plecam la competiţii, însă medalii n-am obţinut. Am muncit împreună cu antrenorii, colegii, fetele de la secţie şi s-a arătat rezultatul la competiţie. După 10 ani de muncă au venit şi rezultatele pe seniori şi U-23."

Iulia Leorda a urcat şi ea pe podium la Campionatul European, cucerind medalia de bronz. Ea este una dintre cele mai experimentate sportive din lot care practică luptele de aproape 17 ani.

IULIA LEORDA, luptătoare: "Aceste rezultate sunt datorită antrenorilor mei alături de care noi zi de zi lucrăm şi la sigur echipei, adică fetelor cu care muncim umăr la umăr pe aceste saltele. În fiecare zi facem câte două antrenamente, antrenamentul durează două ore şi sâmbăta includem un joc: fotbal sau baschet."

Toate cele trei sportive sunt discipolele antrenorilor Petru şi Andrei Chiperi. Ele au crescut şi s-au antrenat la liceul Republican cu profil sportiv din Chişinău.

ANDREI CHIPERI, antrenor: "Din 2002 a fost fondată secţia şi în 2022 am venit cu aşa rezultate frumoase. Am reuşit să formăm la 20 de ani de activitate aşa o echipă bună, aşa o echipă puternică cu care să ne mândrim întreaga ţară."

 IRINA RÎNGACI, luptătoare: "Acest liceu ne formează pe noi ca personalităţi, ne formează pe noi ca oameni. Acolo antrenorii, profesorii sunt ca a doua familie, ca părinţii noştri. Dacă avem vreo problemă atunci mergem la ei."

IULIA LEORDA, luptătoare: "Practic de acolo se începe cariera şi cu ajutorul antrenamentelor, antrenorilor care lucrează zi de zi cu noi, noi reuşim să aducem aceste rezultate."

Următoarea competiţie importantă pentru luptătoarele din Republica Moldova va avea loc în luna septembrie, în Serbia.  

ANDREI CHIPERI, antrenor: "În continuare, sperăm să ne menţinem la acest nivel şi să aducem rezultate frumoase şi de la Campionatul Mondial din toamnă. Obiectivul principal rămâne o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris. Ăsta este şi avem toată încrederea că până la urmă se va primi."
Similare
RECOMANDĂRI