Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scandal în sportul din Republica Moldova. Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic au fost amânate

Scandal în sportul din Republica Moldova. Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic din 30 octombrie au fost amânate. Membrii mai multor federaţii sportive acuză Comitetul Executiv, şi pe actualul preşedinte Nicolae Juravschi, că nu s-a consultat cu membrii înainte de a lua această decizie. Juravschi susţine contrariul şi spune că adunarea a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Membrii mai multor federaţii sportive din Republica Moldova  - lupte, volei, gimnastică, biatlon şi arte marţiale  - susţin că decizia de amânare a alegerilor din cadrul Comitetului Naţional Olimpic este una ilegală.  

„Comitetul Executiv al CNOS, în frunte cu Nicolae Juravschi a considerat fără a consulta opinia membrilor săi, a organelor de stat, fără să consulte  practica internaţională a considerat că nu e posibil să fie făcută adunarea şi a amânat-o pe o perioadă nedeterminată care va fi după Olimpiada de anul viitor. MUSCA Au decis soarta a 100 de membri, anume ne indignăm de abuzul acesta făcut”, a spus PAVEL POCATILOV, preşedinte, Federaţia de Arte Marţiale Mixte.

Actualul preşedinte, Nicolae Juravschi, susţine că amânarea alegerile este determinată de situaţia epidimiologică din Republica Moldova şi a fost luată în conformitate cu recomandările Comitetului Internaţional Olimpic.

„Adunarea Generală,  darea de seamnă şi alegerile se fac o dată la 4 ani, de regulă după Jocurile Olimpice de vară. În cazul în care s-au contramandat Jocurile Olimpice şi în cazul în care starea pandemică se agravează pe zi ce trece, eu n-am dreptul moral. Eu nu pot să supun membrii comitetul în aşa pericol. MUSCA Eu cred că ar fi iresponsabil ca Juravschi să organizeze plus este decizia Comisiei Extraordinară, cum pot să organizez eu 150 de oameni într-o sală”, a spus NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte, Comitetul Naţional Olimpic.

Şi preşedintele Federaţiei de Arte Marţiale susţine  că pandemia este doar un pretext pentru membrii Comitetului Executiv care îşi doresc să-şi păstreze funcţiile încă un an.  

„Din aceştia 7 membri prezenţi, trebuie să înţelegem că 5 sunt salarizaţi, vicepreşedinţii -3, secretarul, preşedintele. Adică au interes vădit de aprelungi mandatele sale, prelungi nelegitim. MUSCA Comitetul Olimpic din România în condiţii de pandemie a găsit posibilitatea să adune membrii săi pentru a alege conducerea sa. Colegii din Georgia la fel o găsit posibilitatea să se adune şi să aleagă membrii săi”, a spus PAVEL POCATILOV, preşedinte, Federaţia de Arte Marţiale Mixte.

„În perioada de vară au putut să facă în aer liber pe stadion, în Georgia,în general starea pandemică nu este ca în Republica Moldova. E vorba de 2-3 ore şi nu poţi să-i ţii pe oameni afară la sfârşit de octombrie”, a spus NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte, Comitetul Naţional Olimpic.

Cu acuzaţii la adresa Comitetului Olimpic a venit şi Ivan Florean, fost viceministru al Tineretului şi Sportului, actualul preşedinte al Federaţiei de Biatlon.

„În raport cu comitetul olimpic tot impul am avut conflicte din cauza că ei nu raportau banii publici care i-au primit de la Guvern. La numeroase solicitări, nu primeam răspuns sau răspunsuri superficiale, că să fie raportaţi banii.  Eu cred că nici până în ziua de azi nu sunt raporaţi banii, milioanele care le prime el, pentru că nu putea să-i raporteze”, a spus IVAN FLOREAN, preşedinte Federaţia de Biatlon.

Nicolae Juravschi neagă toate acuzaţiile şi spune că activitatea comitetului este transparentă.

„Eu anul acesta am avut 4 controale de la CNA, garda financiară, am solictat control de la CIO şi un audit din 2014 şi lucrurile sunt foarte clare. Sunt de prost gust aceste aberaţii”, a spus Nicolae Juravschi.

Nicolae Juravschi este de aproape 20 de ani în fruntea Comitetului Olimpic. El mai vrea un mandat. Printre cei care îşi doresc funcţia se numără şi actualul Secretar de Stat în domeniul sportului, Ivan Gheorghiu.
Similare
RECOMANDĂRI