SUA au pus sub acuzare mai mulţi oficiali FIFA pentru că ar fi primit mită de la Rusia pentru atribuirea CM din 2018. Moscova neagă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SUA au pus sub acuzare mai mulţi oficiali FIFA pentru că ar fi primit mită de la Rusia pentru atribuirea CM din 2018. Moscova neagă

Procurorii americani susţin că mai mulţi membri ai Comitetului Executiv al FIFA ar fi primit mită pentru a vota Rusia în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale 2018.

Mai mulţi membri ai CEx. al FIFA ar fi primit mită pentru a vota Rusia şi Qataraul în procesul de atribuire a organizării ediţiilor Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, arată procurorii americani, în actul acuzării, informează BBC.

Câţiva foşti funcţionari au fost puşi sub acuzare în Statele Unite, în scandalul de corupţie din cadrul FIFA, care datează din 2015. 

Rusia neagă categoric faptul că ar fi mituit oficiali ai FIFA pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale din 2018, informează AFP, citat de news.ro.

„Rusia a obţinut în mod legal dreptul de a organiza Cupa Mondială. Nu este legat de nicio mită, dezminţim asta categoric. Rusia a organizat cea mai bună ediţie a Cupei Mondiale de fotbal. Suntem mândri de asta. Am citit articolele din mass-media şi nu înţelegem despre ce este vorba", a declarat Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Conform rechizitoriului dat publicităţii luni de către Departamentul de Justiţie al SUA, Nicolas Leoz, pe atunci preşedinte al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL), şi fostul preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal (CBF), Ricardo Teixeira, au primit mită pentru a vota în favoarea Qatarului.

De asemenea, Jack Warner din Trinidad-Tobago, preşedintele Confederaţiei din America de Nord, America Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA la momentul respectiv, ar fi primit 5 milioane de dolari drept mită pentru a vota în favoarea Rusiei, în timp ce conducătorului Federaţiei guatemaleze de fotbal, Rafael Salguero, i s-ar fi promis o mită de un milion de dolari, potrivit actului de acuzare.

Rusia a fost, în final, preferată în faţa candidaturii Angliei, precum şi celor comune depuse de Spania/Portugalia şi Belgia/Olanda. Pentru turneul din 2022, Qatarul a primit 14 voturi favorabile, faţă de doar cele 8 primite de Statele Unite, în ultimul tur de scrutin. Celelalte candidaturi au fost ale Japoniei, Coreei de Sud şi Australiei.

Comitetele de candidatură din Qatar şi Rusia au negat întotdeauna că ar fi plătit mită pentru a obţine dreptul de organizare ale turneelor finale respective.


 

Similare
RECOMANDĂRI