Svetlana Petrenco, desemnantă campioană naţională la şah pentru a 13-a oară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Svetlana Petrenco, desemnantă campioană naţională la şah pentru a 13-a oară

Maestra internaţională Svetlana Petrenco a câştigat al 13-lea titlu de campioană naţională la Clubul republican de şah şi joc de dame, iar maestrul Federaţiei Mondiale de Şah Andrei Macovei l-a obţinut în premieră în cariera sa.

Svetlana Petrenco a încheiat turneul cu 8,5 puncte din 9 posibile. Pe locul doi s-a clasat Ana Varekha, iar pe trei – Valentina Verbina. Ambele au totalizat câte 5,5 puncte şi au fost departajate în clasament, conform criteriilor suplimentare.

În ultima rundă, a noua a turneului masculin de şah, Andrei Macovei l-a învins pe liderul Ivan Schiţco, care a înregistrat anterior cinci victorii consecutive, dar în runda a opta i-a cedat lui Ruslan Soltanici, punând sub semnul întrebării victoria în clasamentul general. ”Caracterul său maximalist i-a jucat festa. A dorit să câştige cu orice preţ şi în această partidă, dar a fost învins. Dacă remiza – îşi asigura titlul de campion”, astfel a comentat pentru Moldpres situaţia din această întâlnire antrenorul său, Boris Itkis, prezent la campionat.

Atât Andrei Macovei, precum şi Ivan Schiţco, dar şi marele maestru internaţional Vladimir Hamiţevici au totalizat acelaşi număr de puncte (6,5) şi departajarea în clasament a fost făcută în conformitate cu criteriile suplimentare. Primul loc i-a revenit lui Andrei Macovei. Pe locul doi s-a situat Vladimir Hamiţevici, iar pe trei – Ivan Schiţco.

Una dintre surprizele competiţiei a fost evoluţia modestă a marelui maestru internaţional Dumitru Svetuşchin, care a luat startul conform coeficientului ELO al său (2605 puncte) de pe prima poziţie. El a acumulat doar trei puncte şi s-a clasat pe locul opt.

Premianţii au fost remuneraţi cu 24 de mii de lei, respectiv, 18 şi 12 mii de lei. Fondul de premiere a fost asigurat de Federaţia naţională de profil.

Svetlana Petrenco are în palmares 12 titluri de campioană naţională la şah feminin şi unul cucerit în 2005 în concursul masculin. A doua la acest capitol, cu 11 titluri supreme la activ, este Bronislava Mosionjic.

Cele mai multe titluri de campion naţional masculin cucerite - câte şapte fiecare – le au maeştrii internaţionali Boris Itkis şi Boris Nevidnicii. Câte şase titluri obţinute au Vladimir Tarasov şi marele maestru internaţional Anatolii Lutikov, transmite Moldpres.

Similare
RECOMANDĂRI