Un campion olimpic rus, suspendat 9 luni la nivel internaţional pentru că a participat la mitingul lui Putin
Vizualizari:

Un campion olimpic rus, suspendat 9 luni la nivel internaţional pentru că a participat la mitingul lui Putin

Organismul mondial de conducere a nataţiei, FINA, a anunţat vineri că l-a suspendat pentru 9 luni pe medaliatul olimpic rus Evgeny Rylov, după ce acesta a participat la un miting de susţinere a campaniei militare a Rusiei în Ucraina, o măsură care a atras o reacţie furioasă din partea Kremlinului.

Rylov, care a câştigat aurul în probele de 100 şi 200 de metri spate la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul trecut, s-a numărat printre mai mulţi sportivi care au participat luna trecută la un miting masiv pe stadionul Luzhniki din Moscova, găzduit de preşedintele Vladimir Putin.

Rylov şi alţi atleţi au purtat pe ţinuta lor litera „Z”, un simbol de identificare folosit de susţinătorii a ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina.

FINA a precizat că suspendarea a venit „în urma prezenţei şi comportamentului domnului Rylov la un eveniment desfăşurat pe stadionul Luzhniki din Moscova”.

Rylov, care a pierdut şi contractul de sponsorizare cu producătorul de costume de baie Speedo din cauza prezenţei sale la miting, a declarat pentru ziarul Sport Express că avocaţii săi analizează cazul, dar că încă nu este clar dacă vor face apel la suspendare.

Kremlinul a declarat că decizia FINA a arătat „politizarea sportului”.

„Credem că acest lucru este absolut contrar ideilor sportului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferinţe telefonice. „Când cei mai puternici (concurenţi) pierd posibilitatea de a participa, acest lucru dăunează în cele din urmă federaţiilor internaţionale şi competiţiilor internaţionale”.

Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matytsin, a fost citat de agenţia de ştiri TASS, pentru care a declarat că suspendarea lui Rylov a fost „discriminatorie şi politizată”.

Stanislav Pozdnyakov, preşedintele Comitetului Olimpic al Rusiei, a calificat-o drept un caz de discriminare pe bază de naţionalitate, mai notează sursa citată de Mediafax.

„Suspendarea unui atlet timp de nouă luni pentru că a luat parte la un concert nu este nici măcar o ruşine, este o glumă”, a scris Pozdnyakov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

FINA şi-a anulat deja toate evenimentele care urmau să aibă loc în Rusia şi a interzis sportivilor şi oficialilor ruşi şi belaruşi să participe la competiţiile sale până la sfârşitul anului.

Similare
RECOMANDĂRI