Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabeanul Vasile Morari face parte dintr-o echipă care a câştigat Turul Franţei la ciclism

Drumul spre înalta performanţă poate fi făcut şi pe bicicletă. E drept că în marile competiţii e nevoie şi de o echipă care să te susţină iar fără ea nu se poate. Vasile Morari, originar din Sîngerei, face parte dintr-o astfel de echipă care a câştigat recent Turul Franţei, cea mai prestigioasă compeţiţie ciclistă din lume. Cunoaşte la perfecţie fiecare piesă dintr-o bicicletă şi o poate repara sau schimba în doar câteva secunde. E mecanic în echipa de World Tour - UAE şi a fost alături de Tadej Pogacar, câştigatorul tricoului galben în Turul Franţei 2020.

 A emigrat în Italia când era adolescent, dar Vasile Morari nu şi-a uitat rădăcinele şi revine de fiecare dată cu drag în Republica Moldova.

Vasile Morari are doar 29 de ani şi are deja cu ce să se laude. Este din oraşul Sîngerei iar în 2005 a emigrat cu toată familia în Italia. Acolo a învăţat meseria de mecanic auto dar a făcut o pasiune şi pentru ciclism. Ba chiar s-a şi angajat într-un magazin de biciclete.

„În primii ani, când am ajuns cu familia mea aici în Italia şi am avut ocazisă fac acest sport, care a fost o mică şcoală pentru mine şi de acolo am început să lucrez ca mecanic într-un magazin de biciclete. Şi am avut ocazia de a participa ca mecanic într-o echipă care a fost alta, înainte de această echipă şi aşa am început tot acest proces”, a spus Vasile Morari.

În echipa care a câştigat, în acest an tricoul galben în Turul Franţei, UAE Team Emirates, Vasile lucrează de patru ani. La Turul Franţei este deja pentru a treia oară şi este un om de bază al echipei. În timpul chinuitoarei competiţii, în care se parcurg aproape 3500 de kilometri, în vreo 3 săptămâni, Vasile comunică cu cicliştii prin staţii radio. El participă la fiecare cursă în maşina de serviciu care însoţeşte cicliştii şi are grijă să le schimbe piesele, sau chiar bicicleta, atunci când s-au defectat.

„Fiecare echipă are o maşină tehnică care urmăreşte evenimentul şi asistă în caz de nevoie. Mai sunt şi probleme băieţi mai cad, sunt incidente. La ultima etapă de la Tour de France schimbul bicicltei a fost făcut în 11 secunde, pentru că în cazul dat maşina urmăreşte singurul ciclist şi are o asistenţă mai bună”, a spus Vasile Morari.


Bicicletele de curse, sunt foarte costisitoare. Cele cu care Tadej Pogacar a câştigat ediţia din acest an din Turul Franţei costă aproximativ 12 mii de euro. De aceea, Vasile Morari are mare grijă de ele.

„În primul rând trebuie să avem grijă de biciletă, sunt mici detalii care mereu trebuie să fie perfecţionate, care trebuie schimbate la timp, care trebui mereu ţinute sub control”, a spus Vasile Morari.

Pe lângă prestigiul de a câştiga cea mai importantă competiţie ciclistă din lume, UAE Team Emirates a câştigat şi cei mai mulţi bani, aproape 624 de mii de euro, proveniţi doar din premiile oferite de organizatori

„La moment suntem echipa cea mai bună din lume, avem cele mai multe puncte. Noi am câştigat mai multe tricouri. Tricoul galben este primul clasificat la Tour de France, triocul alb este pentru cel mai tânăr ciclist.(MUSCĂ) Şi tricoul alb cu roşu este pentru cel mai bun grand pier, adică urcător de munte. Şi noi le-am câştigat pe toate trei.Şi totatul cu toate etapele a fost cam vreo 600 de mii de euro. Dintre care 15 % le împărţim, noi stafful, adică echipa care munceşte în culise”, a spus Vasile Morari.

Vasile Morari şi-a găsit drumul spre înalta performanţă. Munceşte într-o echipă de top, face ce-i place şi călătoreşte prin toată lumea. Spune că nu se va întoarce definitive în Republica Moldova, însă revine de fiecare dată cu drag în locurile natale. Aici sunt bunicii şi rudele lui.
 
Similare
RECOMANDĂRI