Alegeri România: Aproape 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii.Cele 18.802 secţii de votare din România, pregătite de scrutin
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Alegeri România: Aproape 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii.Cele 18.802 secţii de votare din România, pregătite de scrutin

La fiecare patru ani, românii sunt chemaţi la urne să îşi aleagă parlamentarii, adică senatorii şi deputaţii. Cetăţenii români urmează să aleagă 136 de senatori şi 329 de deputaţi pentru o perioadă de patru ani. Fiecare judeţ trimite în Cameră şi Senat un număr de parlamentari în funcţie de populaţie. Noul Parlament urmează să îşi dea şi votul asupra unui nou guvern. Românii din diasporă au început votarea de vineri seară şi o vor putea face până astăzi. Cei din România vor putea vota duminică de la ora 07.00 până la 21.00.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România informează că toate cele 18.802 secţii de votare din România organizate pentru alegerile parlamentare sunt pregătite pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a procesului electoral de duminică, potrivit Agerpres. Lista interactivă a celor 18.802 secţii de votare organizate pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020 poate fi consultată accesând următorul link: https://gis.registrulelectoral.ro:8443/DrumLaSectie/.

Programul votării:
  • Secţiile de votare se deschid la ora 7.00. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot.
  • Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot.
  • Alegătorii aflaţi în situaţia de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59. Doi membri desemnaţi din cadrul biroului electoral al secţiei de votare vor verifica la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi vor monitoriza ordinea în care aceştia au acces în localul de vot.

Unde se votează?
  • Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Cu ce acte de identitate se poate vota la alegerile parlamentare?
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
  • a) cartea de identitate;
  • b) cartea electronică de identitate;
  • c) cartea de identitate provizorie;
  • d) buletinul de identitate;
  • e) paşaportul diplomatic;
  • f) paşaportul diplomatic electronic;
  • g) paşaportul de serviciu;
  • h) paşaportul de serviciu electronic;
  • i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Important: Alegătorul care are un act de identitate dintre cele prevăzute de lege, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile de duminică în baza acestuia.

La vot, alegătorii trebuie să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.
 

La alegerile parlamentare din 6 decembrie, partidele care participă la scrutin trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament. Pe lângă pragul de 5%, legea prevede şi un prag alternativ. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional. Pragul electoral alternativ înseamnă că un partid trebuie să obţină cel puţin 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali, potrivit Digi24.ro.Prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali” se înţelege că pentru a îndeplini condiţia de prag electoral un competitor trebuie să obţină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele patru circumscripţii electorale. De asemenea, condiţia de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului. Aceste prevederi nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional.Numărul de voturi necesar independenţilor pentru a prinde mandatul de parlamentar depinde de mai mulţi factori: circumscripţia în care aceştia candidează, dacă au optat pentru Camera Deputaţilor sau pentru Senat şi, nu în ultimul rând, numărul celor ce se vor prezenta la urne. La atribuirea mandatelor sunt luaţi în considerare doar candidaţii independenţi care au obţinut un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral al circumscripţiei în care au candidat. 

Potrivit stiriletvr.ro, în cei patru ani de mandat, parlamentarii au puteri speciale. În principal adoptă legi, dar aprobă sau, după caz, demit guvernul, numesc şefii unor instituţii, inclusiv de servicii secrete, şi chiar îl pot suspenda din funcţie pe preşedintele ţării. De data aceasta, importanţa alegerilor va fi cu atât mai mare, cu cât urmează un răstimp de patru ani în care nu vom mai avea alte alegeri. 

După ce noul Parlament va fi ales, urmează să fie alcătuit şi noul guvern. Constituţia spune că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a veni cu lista Cabinetului şi cu programul de guvernare în faţa Parlamentului, pentru aprobare.

Similare
RECOMANDĂRI