Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Acordurile de înfrăţire au reunit românii de pe cele două maluri ale Prutului

Împreună pentru un ideal comun. Chiar dacă nu au reuşit să şteargă hotarul de pe Prut, românii de pe cele două maluri au construit poduri culturale, economice şi sociale. În an centenar, sute de localităţi din Republica Moldova şi România au încheiat acorduri de înfrăţire şi au semnat declaraţii simbolice de reunire. Astfel au făcut Unire prin Înfrăţire.

Centenarul Marii Uniri, marcat în 2018, a aprins câte o flacără a speranţei în sufletul fiecărui român. Anul a început cu un val masiv de declaraţii simbolice de unire, semnate de cetăţenii din sute de localităţi din Republica Moldova şi România.

Chiar dacă nu au reuşit să-şi îndeplineacă visul, românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au prins de mâini şi au pornit reunirea, prin acorduri de înfrăţire.

Este şi cazul oraşului Edineţ care şi-a regăsit fraţii de peste Prut şi a iniţiat proiecte comune. Şi cei de la Scoreni au reuşit să stabilească relaţii şi partenerite cu localităţi din România.

Pentru localitatea Mateuţi, anul Centenarului a fost de bun augur. A stabilit primul acord de înfrăţire cu Valea Seacă.

Acordurile de înfrăţire deschid noi oportunităţi pentru localităţile din Republica Moldova.

Susţinuţi de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, Asociaţia Comunelor din România, dar şi Asociaţia Oraşelor din România, primarii din cele două ţări s-au cunoscut, au stabilit relaţii, parteneriate şi proiecte comune.

Mai mult, primarii pot accesa granturi şi proiecte europene pentru dezvoltarea comunităţilor. Dar trecerea în 2019 nu a oprit valul de înfrăţiri, din contra.

Astfel, cărămidă cu cărămidă, românii de pe cele două maluri ale Prutului, construiesc împreună un viitor frumos pentru generaţiile viitoare. Unirea se face prin înfrăţire.
Similare
RECOMANDĂRI