Specialiştii explică de ce se prăbuşesc copacii sub greutatea zăpezii
Sursa foto:Ionela Costachi via Facebook Vizualizari:

Specialiştii explică de ce se prăbuşesc copacii sub greutatea zăpezii

Vremea extremă de ieri şi astăzi a pus la pământ mii de copaci din Chişinău. Unii s-au rupt din rădăcini, iar alţii au rămas practic fără crengi. Peisajul din capitală este unul dezolant, iar majoritatea se întreabă de ce atâţia copaci au căzut.

Specialiştii afirmă că deşi la prima vedere, arborii par sănătoşi şi tineri, aceştia nu rezistă sub greutatea zăpezii.

„Copacii verzi cad acum, deoarece au o coroană bogată. Iarna, copacii nu au frunze, crengile sunt goale. Acum însă ei sunt mult mai grei, la fel ca şi zăpada care se adună pe ramuri. Presiunea pe care o suportă coroana copacului, din cauza volumul mare de zăpadă-lapoviţă, este de 4-5 ori  mai mare decât în timpul iernii, când zăpada este pufoasă. Stratul de zăpadă/lapoviţă adunat pe un copac frunzos este de aproape 5-10 ori mai mare şi mai greu decât în perioada de iarnă. Punctul de greutate al copacului în perioada caldă, când copacul are frunze şi flori se schimbă”, explică Oleg Todorov, arhitect peisagist, specialist în sivicultura urbană, pentru Ea.md

Potrivit sursei, iarna, tulpina şi ramurile copacului sunt înlemnite, adică se află în stare de hibernare. Primăvara, copacul învie şi are loc procesul de vegetaţie, ramurile devin mlădioase şi mai firave, astfel încât greutatea lapoviţei care conţine aproximativ 100% apă apasă puternic întregul copac.

„Un factor important este şi toaletarea (frezarea) copacului în perioada de adormire a lui, când conform procedurii se înlătură 40% din ramurile secundare. Această procedură este crucială atât în cazul copacilor din localităţile rurale, cât şi din cele urbane. Şi anume în cazul copacilor stradali, toaletarea permite apariţia de ramuri noi, mai puternice, care pot rezista la asemenea calamnităţi naturale de care avem parte astăzi. Încă un moment important este că în mod obligatoriu, crengile trebuie frezate şi formată corect coroana, astfel încât să nu se intersecteze cu diferite fire electrice, antene, etc”, mai adaugă expertul.

TVR MOLDOVA menţionează că mii de copaci au fost doborâţi din cauza ninsorii abundente. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare cod portocaliu de ninsori în toată ţară, cu excepţia nordului ţării, unde este cod galben. Potrivit meteorologilor, în intervalul 18-24 aprilie, se prevăd îngheţuri la suprafaţa solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-3°С. La 22 aprilie, se vor înregistra -1..-4°С.
RECOMANDĂRI