Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

26 grade Celsius, în luna octombrie. Anomalie sau normalitate? Ce spun specialiştii

De la an la an, luna octombrie se transformă, treptat, într-o luna de vară. În Republica Moldova am avut temperaturi de până la 30 de grade Celsius ziua, în timp ce normalul termic al acestei perioade este la jumătate. Această tendinţă se menţine pentru al treilea an consecutiv. Deşi pare a fi o anomalie, meteorologii spun că acest fenomen a devenit unul normal, din cauza schimbărilor climatice.

26 de grade Celsius. Atât au înregistrat meteorologii de la Chişinău într-o zi de octombrie a acestui an. Cum staţiile meteo din Republica Moldova sunt puţine, specialiştii nu exclud că temperaturile să fi ajuns chiar şi la 30 de grade.
 
În timp ce ziua ne topim, noaptea îngheţăm. Aşa că minimă înregistrată pe timp de noapte în octombrie a fost de minus două grade. Diferenţa între zi şi noapte este una colosală – 15 grade.  Din acest motiv şi avem şi ceata persistenta din ultimele şapte zile, spun specialiştii. Avertizarea cod galben de ceaţă a fost prelungită până mâine, la ora 18.00.
 
Temperaturile de vară din octombrie au prelungit şi sezonul de vacanţe. Dacă în anii precedenţi, ultimii turişti plecau spre mare la sfârşit de septembrie, acum ei mai profita de litoral şi la început de noiembrie.
 
S-au bucurat de vremea frumoasă şi locuitorii de la sate, care au avut mai mult timp bun pentru a culege roada, dar şi orăşenii care au putut ieşi mai mult la plimbare.
 
Există, însă, şi aspecte mai puţin plăcute ale acestei situaţii. Pomii şi florile au de suferit din cauza căldurii anormale. În loc să stea în hibernare, multe specii au înflorit pentru a adoua oară în acest an. Prin urmare există riscul ca acestea să îngheţe la iarnă să nu mai poată înflori în primăvară. Temperaturile exagerat de mari pentru această perioadă ne vor mai bucura câteva zile, iar de la începutul lunii noiembrie vor reveni la normal.
 
Similare
RECOMANDĂRI