Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avem cea mai blândă iarnă din ultimii 30 ani, iar 2019 a fost cel mai călduros de la începutul anilor 90 şi până acum

Avem cea mai blândă iarnă din ultimii 30 ani, iar 2019 a fost cel mai călduros de la începutul anilor 90 şi până acum. Specialiştii spun că ar cam trebui să ne obişnuim cu iernile primăvăratice pentru că şi în următorii ani temperaturile vor continua să crească. Din cauza schimbărilor climatice vom avea parte tot mai frecvent de fenomene meteo extreme. Agricultorii trebuie să fie pregătiţi şi să se adapteze prognozelor viitorului.

„În ultima zi din ianuarie avem temperaturi generoase de 8 grade Celsius. E mult soare şi cer senin. Astfel că avem senzaţia că ne aflăm în toi de primăvară. Potrivit meteorologilor ar fi normal să nu se înregistreze mai mult de 0 grade. Dar datorită schimbărilor climatice am şi uitat ce înseamnă ierni adevarăte, acele despre care Vasile Alecsandri scria atât de frumos. Şi se pare că astfel de ierni vor rămâne deja istorie.”

Încercăm cu greu să ne amintim de iernile geroase şi drumurile pline de nămeţi. Mulţi se întreabă de ce vremea a luat-o razna şi nu mai avem temperaturi potrivite calendarului.

„Nu am întâlnit aşa iarnă, dar în mai va fi zăpada.  Îmi amintesc în 66, am uitat să aducem apă, dar zapada, iată aşa, aproape de doi metri.”

„În fiecare dimineaţă mă uit pe fereastră a nins sau nu. Aşa iarnă de mult nu a fost, măcar cât de cât era un pic de zăpadă.”

„La mine este strănepoata, nu ştie cei asta zăpada. Eu doar îi povestesc.”

Meteorologii spun că în acestă iarnă temperaturile sunt, în medie, cu trei grade mai ridicate în comparaţie cu iarna trecută. Limitele normale sunt depăşite chiar şi cu şase grade Celsius.

GHENADIE ROŞCA, şef Direcţia Prognoze Meteorologice: „Ne putem aştepta la zapadă un pic de iarnă? -Noi progronozăm numai pentru şapte zile, ne aşteptăm să avem sub formă de ploaie, începând cu şase am putea avea şi zăpadă însă asta este situaţia.”

Experţii spun că iernile călduroase sunt parte a viitorului. Organizaţiile  mondiale prognozează că pănă la sfârşitul secolului, temperaturile ar putea creşte în medie cu trei grade iar fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente.

VASILE SCORPAN, manager, Oficiul Schimbări Climatice, Ministerul Agriculturii: „Ploi torenţiale, fluctuaţii bruşte de temperatura în timpul iernii în timpul verii, valuri de căldura, de frig, vânturi puternice.”

Efectul de seră produs de emisia gazelor poluante este o cauză a încălzirii globale. Sunt multe încercări de a responsabiliza statele să reducă poluarea prin tratate internaţionale, dar fără prea mare succes. La cât bioxid de carbon a fost aruncat în atmosferă ar fi nevoie de până la 50 de ani ca situaţia să revină la normal. Prin urmare încălzirea pare inevitabilă şi se va răsfrânge asupra ecosistemelor.

VASILE SCORPAN, manager Oficiul Schimbări Climatice, Ministerul Agriculturii: „Pentru agricultori trebuie să aibă sisteme de irigare, soiuri rezistente, sisteme de protecţie antigrindină, posibilităţi de neutralizarea fluctuaţii bruşte de temperaturi.”

Republica Moldova este responsabilă de mai puţin de 0.026 % din emisiile de gaze cu efect de seră, dar este afectată de încălzirea globală la fel ca toate ţările lumii.
Similare
RECOMANDĂRI