Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ploile se vor menţine până la sfârşitul lunii mai

Vremea rece şi ploioasă din această primăvară are o explicaţie sţiinţifică. Meteorologii vorbesc de fenomenul La Nina, care are loc odată la câţiva ani. Este un fenomen caracterizat prin temperaturi neobişnuit de scăzute ale apei de la suprafaţa Oceanului Pacific, în zona ecuatorială, opus fenomenului El Niño, caracterizat prin temperaturi neobişnuit de ridicate. Datorită curenţilor oceanici, efectul asupra climei este resimţit în special în dreptul Australiei şi Americii de Sud dar se pare că afectează şi Europa.

Statistic, vremea din această primăvară este mai răcoroasă comparativ cu alţi ani. Meteorogii susţin că o situaţie similară s-a înregistrat şi în 2017 şi se explică prin fenomenul La Nina, care se repetă cam o dată la trei-patru ani.

GHENADIE ROŞCA, şef Departarment Prognoze Meteo: ”În oceanul Pacific, zona ecuatorială apele din adânc se ridică la suprafaţa, aceasta influienţează ca să pătrundă curenţii polari şi din acest motiv se formează mai multe ciclioane şi se deplasează pe teritoriul nostru. Automat ciclonul ne aduce vreme mai posomorâtă”.

Republica Moldova este traversată de mai multe cicloane dinspre Oceanul Atlantic, care aduc ploi, grindină şi vreme rece. Totuşi temperaturile sunt aproape de valorile termice normale pentru această perioadă.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: ”Din cauza vremii reci şi din lipsă de zile însorite, în acest an vom putea gusta din roada pomilor fructiferi de primăvă, cu întârziere.  Atât cireşii, dar şi căpşunii se vor coace cu aproximativ cu două săpămâni mai târziu, decât de obicei.  Agricultorii mai  spun că vremea rece a afectat şi prunii şi caişi.  Meteorologii spun că şi luna iunie am putea avea vreme rece şi instabilă”.

Până la sfârşitul lunii mai, vor fi temperaturi între 15 şi 25 de grade, pe timp de zi, şi vor continua precipitaţiile.
Similare
RECOMANDĂRI