Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tornada recentă din România modifică sistemul Ro-Alert. ANM va semnala şi fenomenele extreme specifice codului portocaliu

Fenomenele meteo extreme care s-au produs acum două zile aduc măsuri suplimentare în colaborarea dintre ANM şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Faptul că oamenii nu au fost anunţaţi prin sistemul Ro-Alert de producerea unei tornade i-a determinat pe reprezentanţii celor două instituţii să găsească soluţii pentru a colabora mai bine şi să lămurească unele aspecte. Subiectul a fost dezbătut la Tema Zilei cu invitaţii Raed Arafat, şeful DSU, şi Florinela Georgescu, director meteorologie operaţională.

Conducerea Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă spune că a transmis exact informaţiile primite de la meteorologi.

Aceştia, la rândul lor, susţin că nu puteau şti că acolo se va forma o tornadă. Au tras un semnal de alarmă, doar pentru vijelia puternică, specifică codului portocaliu.

Pentru că au considerat că în astfel de situaţii procedura ar putea fi depăşită, reprezentanţii celor două instituţii au convenit să mai ia câteva măsuri suplimentare până în dată de 6 mai.

Una dintre ele constă în realizarea unei linii telefonice între cele două dispecerate, ANM şi DSU. O linie care va fi asigurată de STS.

“Noi am zis că folosim Ro-Alert numai în situaţii de cod roşu. Acum am stabilit că anumite fenomene de cod portocaliu vor întră la Ro-Alert, dacă acest fenomen este unul mai grav. Spre exemplu, vijelii puternice care pot fi transformate în fenomene precum cel care a fost”, spune Raed Arafat, secretar de stat în MAI

ANM a transmis doar că va fi o vijelie puternică, specifică codului portocaliu. Nu a spus niciun cuvânt despre eventuala posibilitate a formării unei tornade.

„Instrumentele radar pot cu 15, 20 de minute, cel mult o jumătate de ora, aşa cum s-a întâmplat şi acum când s-a emis avertizarea meteorologică de cod portocaliu la 16.52, pentru că aşa cum am spus , imaginile radar pot să confirme doar condiţiile favorabile de producere a unui potenţial fenomen de vijelie puternică care poate să devină potenţial periculoasă”, spune Elena Mateescu, directoare la ANM

Prin urmare, oamenii din zona formării tornadei au fost puşi în faţă faptului împlinit. În locul vijeliei anunţate doar prin aplicaţia DSU, s-au trezit în mijlocul unei tornade. Aşa s-a întâmplat şi în cazul acestui autocar care a fost răsturnat de vântul puternic.

Pentru a preveni astfel de situaţii periculoase, reprezentanţii DSU ne dau câteva sfaturi: dacă eşti în maşină şi vezi în jurul tău că sunt obiecte pe care vântul le aruncă spre maşină, trebuie să parchezi imediat, să pui centura, să nu ieşi din maşină, să menţii capul cât mai mult sub nivelul parbrizului şi a geamului şi să aştepţi în maşină respectivă.

În cazul în care cineva este surprins într-o locuinţa, acesta ar trebui să se adăpostească în cele mai sigure locuri sau în subsoluri.

Similare
RECOMANDĂRI