Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Afacere cu iz franţuzesc la Horodişte. Un bucătar francez a deschis o mini fabrică de caşcaval

Un bucătar francez, din Lyon, căsătorit cu o moldoveancă, a deschis o mini fabrică de caşcaval, în satul Horodişte. Pe lângă fabrică, francezul a inaugurat şi primul "Bar a fromage" unde brânzeturile tradiţionale franţuzeşti sunt servite alături de un pahar cu vin şi alte delicatesuri. Caşcavalul este preparat fără conservanţi şi din laptele cumpărat doar de la localnici.

Theirry Ernst s-a mutat în 2010 în Republica Moldova împreună cu soţia sa Tatiana. Francezul a fost cucerit de posibilităţile de dezvoltare şi nu a stat mult pe gânduri. A pus pe picioare o afacere inedită alături de soţia sa. În localul său, în stil franţuzesc, brânzeturile fine sunt servite cu vin dar şi alte preparate gătite de el.

„Aşa este platoul nostru cu dulceaţă de ardei gras, foarte gustos cu caşcaval şi noi facem pâine cu nucă, de casă o 100 de procente de casă şi din Moldova.”

Brânzeturile făcute după reţete tradiţionale franţuzeşti sunt expuse în vitrina barului. Theirry a învăţat colindând fabricile de profil din Franţa şi apoi a început să gătească în minifabrica sa din Horodişte, raionul Rezina.
 
„Nu pot trăi fără caşcaval, fiecare masă  trebuie să fie cu caşcaval, fac caşcaval pentru că nu-l pot găsi aici, este foarte scump şi gândesc că putem să facem ceva în Moldova.”

„Cumpărăm laptele de la săteni pentru ai fixa acasă să nu plece din ţară, sau pentru a ajuta persoanele în vârstă. Cumpărăm la un preţ foarte bun, angajăm o doamnă din sat care lucrează pentru noi.”

Theirry nu găteşte doar caşcaval ci şi felurite tipuri de dulceţuri. Coace şi pâine care aminteşte de gustul baghetelor din Franţa şi are în plan să deschidă şi o brutărie. Spune că în Republica Moldova sunt multe posibilităţi ce nu sunt valorificate de localnici.

„Moldova este bogată proprietari săraci. Noi avem multe de toate, este lapte, este carne este fructe, pământul este bogat.”

Dacă ar mai fi să aleagă din nou, Ernst tot Moldova ar alege.

„Mulţi oameni pleacă din Moldova şi aşa este greu, sunt trist să văd pentru că este multe posibilităţi noi putem să dezvoltăm Moldova, pentru mine aici viaţa e mai frumoasă decât în Paris sau Londra.”

Pentru Tatiana, decizia de a se întoarce acasă în Republica Moldova, după ce a trăit zece ani în Franţa, a fost mai complicată. Şi-a întâlnit viitorul soţ în 1997, când era studentă. După timpul petrecut în Franţa a avut nevoie de timp să se readapteze acasă. Deschiderea unei afaceri de famillie a fost o adevărată provocare.

„Am avut impresia că nu m-am întors în ţara mea, m-am întors ca un om străin, a fost greu pentru ambii şi mai este greu, pentru că îi foarte mare diferenţa de mentalitate, foarte mare diferenţă între Europa şi noi moldovenii şi trebuie să ne adăptăm să găsim  soluţie să fim cumva mai loiali.”

De când au revenit în Republica Moldova, cei doi soţii au iniţiat mai multe proiecte sociale în Horodişte, finanţate inclusiv de statul francez.
Similare
RECOMANDĂRI