04.05.2022 21:40 Vizualizari: La Chişinău s-a dat startul celei de-a treia ediţii a Zilelor Filmului Ucrainean La Chişinău, s-a dat startul celei de-a treia ediţii a Zilelor Filmului Ucrainean. Timp de trei zile, sunt proiectate cinci filme documentare despre viaţa poporului ucrainean. Evenimentul este organizat exclusiv în scop caritabil. Toţi bani adunaţi din vânzarea biletelor vor fi donaţi unui centru de găzduire a refugiaţilor.
03.05.2022 08:30 La Chişinău vor avea loc Zilele Filmului Ucrainean în scop de ajutorare a refugiaţilor Zilele Filmului Ucrainean, ediţia a III-a, au loc în Republica Moldova în perioada 3-5 mai. În anul curent, vor fi proiectate 5 filme, iar banii obţinuţi de pe urma vânzării biletelor vor fi transferaţi pentru susţinerea Centrului de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina, situat pe str. Drumul Viilor, 38/1 din Chişinău, dar şi pentru susţinerea industriei de filme din Ucraina pe timp de război. Filmele vor fi proiectate în sălile Artcor şi Mediacor din capitală, transmite IPN.
03.05.2022 08:00 La Chişinău va fi lansat volumul autobiografic al Maestrului Eugen Doga „Viaţa mea, aşa cum a fost să fie” În anul dedicat Cetăţeanului de Onoare al municipiului Chişinău, Eugen Doga, Primăria Chişinău lansează volumul de carte autobiografic „Viaţa mea, aşa cum a fost să fie”, scris de marele compozitor. Evenimentul de lansare va avea pe 6 mai, la Muzeul Naţional de Arte al R. Moldova şi este dedicat celei de-a 85-a aniversare de la naşterea compozitorului Eugen Doga.
27.04.2022 21:40 De ziua drapelului de Stat, la Chişinău a avut loc o expoziţie cu imagini ale simbolurilor naţionale din diferite perioade istorice De ziua drapelului de Stat al Republicii Moldova, la Chişinău a fost organizată o expoziţie cu imagini ale simbolurilor naţionale din diferite perioade istorice. Acestea au fost colectate timp de secole, iar acum sunt în colecţia Agenţiei pentru Ştiinţă şi Memorie Militară şi a Bibliotecii Ştiinţifice "Andrei Lupan".
27.04.2022 21:00 O adevărată şezătoare a delicateselor pascale a avut loc la Soroca O adevărată şezătoare a delicateselor pascale a avut loc la Soroca. Peste 20 de gospodine din diferite sate ale raionului au prezentat bucate tradiţionale la un eveniment gastronomic organizat cu ocazia sărbătorilor pascale.
25.04.2022 17:00 Preşedinţia R. Moldova găzduieşte o expoziţie temporară de artă. Tablourile sunt realizate de copii refugiaţi din Ucraina Preşedinţia Republicii Moldova găzduieşte o serie de tablouri realizate în cadrul proiectului „Мій Дім Україна/Casa mea Ucraina”, de către copiii din familiile de refugiaţi ucraineni. Expoziţia din incinta Preşedinţiei conţine doar o parte din tablourile realizate de circa 100 de copii refugiaţi din diferite oraşe ale Ucrainei - Odessa, Kiev, Harkov, Nicolaev, Irpeni, Belgorod-Dnestrovskii, Zaporoje ş.a.
25.04.2022 15:40 Doi regizori români, în competiţie la Festivalul de la Cannes S-a anunţat selecţia oficială a filmelor care vor concura la ediţia a 75-a a Festivalului de film de la Cannes. Printre regizorii selecţionaţi se numără şi doi români. Cristian Mungiu va veni cu pelicula „R.M.N.” în competiţia pentru La Palme d’Or, în timp ce Alexandru Belc, cu filmul „Metronom”, va concura în principala secţiune paralelă, Un Certain Regard, scrie InfoPrut.ro, cu referire la RFI.
23.04.2022 21:40 La Chişinău a fost lansată ediţia a treia a volumului "Legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona" dedicată legendarului fotbalist român, Nicolae Simatoc Ediţia a treia a volumului "Legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona" a fost lansată la Chişinău de către istoricul Octavian Ţîcu şi profesorul universitar, Boris Boguş. Cartea dedicată legendarului fotbalist român, Nicolae Simatoc, cunoscut şi sub numele de Miklos Szegedi, prezintă detalii inedite despre sportivul ce a sfidat regimul comunist pentru a atinge cele mai înalte perfomanţe în fotbalul mondial.
21.04.2022 13:00 Parlamentul de la Chişinău găzduieşte o expoziţie de artă plastică contemporană cu tematică pascală Zece lucrări de artă plastică contemporană cu tematica pascală ”Hristos a Înviat” sunt vernisate în Parlament, în perioada 21-29 aprilie curent.
20.04.2022 22:40 Mai multe ateliere de încondeiere a ouălor au fost deschise la Muzeul de Etnografie din Chişinău Oricine vrea să-şi împodobească masa de Paşte cu ouă încondeiate potrivit tradiţiei populare, este aşteptat la Muzeul de Etnografie din Chişinău. Aici sunt funcţionează mai multe ateliere pentru cei care vor să înveţe tehnica migăloasă de încondeiere a ouălor.
20.04.2022 22:00 „Fă-ţi auzită vocea!” e sloganul evenimentului „Anul european al tineretului în R. Moldova” organizat de USM cu sprijinul UE "Fă-ţi auzită vocea!" E sloganul evenimentului "Anului european al tineretului în Republica Moldova" organizat de Universitatea de Stat cu sprijinul Uniunii Europene. La eveniment au participat premierul Natalia Gavriliţa şi ambasadori ai ţărilor membre ale UE.
20.04.2022 21:00 Mitropolia Basarabiei va aduce în acest an Focul Haric în Republica Moldova Mitropolia Basarabiei va aduce în acest an Focul Haric în Republica Moldova. O delegaţie a Patriarhiei Române va lua Lumina Sfântă de la Ierusalim, iar ÎnaltPreaSfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei, o va prelua de pe Aeroportul din Iaşi.
20.04.2022 15:45 ICR: România şi Republica Moldova, împreună la Festivalul Cărţii de la Paris Un program de evenimente cu 27 de invitaţi din România şi Republica Moldova şi un stand cu titluri reprezentative din producţia editorială recentă vor fi consacrate literaturii române la Festivalul Cărţii de la Paris, desfăşurat în perioada 22-24 aprilie, informează Institutul Cultural Român (ICR), relatează Radio Chişinău, cu referire la Agerpres.
19.04.2022 16:45 Trei scriitori din Republica Moldova participă la Salonul de Carte de la Paris Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu şi Oleg Serebrian reprezentă Republica Moldova la Salonul de Carte de la Paris în acest an, graţie suportului Ministerului Culturii al Republicii Moldova şi Institutului Cultural Român la Paris.
16.04.2022 09:00 Dublă lansare de carte. Poetul Efim Chicu scoate la lumină „Singuri, aproape” şi culegerea de poezii „Ţărâna care suntem” Poetul Efim Chicu scoate la lumină „Singuri, aproape” şi culegerea de poezii „Ţărâna care suntem”. Lansarea are loc astăzi, 16 aprilie, la Casa de Cultură „Ion Ungureanu” din Călăraşi.
14.04.2022 22:40 Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" prezintă în premieră spectacolul "Frunze de dor", după romanul cu acelaşi nume al scriitorului basarabean, Ion Druţă Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" prezintă în premieră sâmbătă şi duminică spectacolul "Frunze de dor", după romanul cu acelaşi nume al scriitorului basarabean, Ion Druţă. Repetiţiile sunt pe ultima sută de metri, costumele, decorul este pregătit, iar spectatorii urmează să trăiască din plin atmosfera satului basarabean după cel de-al doilea război mondial.
13.04.2022 21:20 A fost inaugurat monumentul lui Vasile Stroescu, om politic basarabean şi primul preşedinte al Parlamentului României Mari În oraşul Edineţ a fost dezvelit monumentul lui Vasile Stroescu - om politic basarabean, care în 1919 devenea primul preşedinte al Parlamentului României Mari. La eveniment au participat oficiali şi mulţi dintre oamenii care apreciază contribuţia lui Vasile Stroescu adusă pentru unificarea neamului românesc şi promovarea culturii naţionale.
11.04.2022 13:00 „Cunoaşte-ţi Parlamentul!, ediţia a V-a”. 30 de liceeni vor concura în cadrul etapei finale a jocului intelectual În cadrul etapei finale a jocului intelectual pentru elevi şi tineri ”Cunoaşte-ţi Parlamentul”, aflat la cea de-a V-a ediţie, vor concura 30 de liceeni. Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii aprilie şi va fi organizat de Parlamentul Republicii Moldova.
08.04.2022 22:45 Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a înmânat astăzi distincţii de stat mai multor oameni de cultură Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a înmânat astăzi distincţii de stat mai multor oameni de cultură.
07.04.2022 22:00 Creştinii ortodocşi de rit vechi celebrează astăzi Buna Vestire Creştinii ortodocşi de rit vechi celebrează azi Buna Vestire. Se spune ca în această zi Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavril că îl va naşte pe Isus, fiul lui Dumnezeu. În biserici s-au ţinut slujbe, iar credincioşii enoriaşii s-au rugat pentru sănătatea celor dragi şi pentru pace.
07.04.2022 09:15 Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 68 de ani Regretatul compozitor şi interpret Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 68 de ani de la naştere. Teodorovici s-a născut de Buna Vestire, iar prin muzica sa a dat glas celor mai înălţătoare idealuri ale neamului.
04.04.2022 08:45 GRAMMY 2022 Lista câştigătorilor celei de-a 64 ediţii Cea de-a 64-a ediţie a premiilor Grammy a ajuns la final fiind dominată în principal de grupul Silk Sonic, care a câştigat trofeul la categoria cântecul anului şi înregistrarea anului; Olivia Rodrigo, căreia i-a fost înmânat gramofonul de aur pentru cel mai bun artist debutant şi Jon Batiste, recompensat pentru cel mai bun album al anului, cu "We Are", relatează EFE, citat de AGERPRES.
03.04.2022 08:30 Muzeul de Arte din Chişinău scoate la lumină o parte din gravurile unor renumiţi pictori, precum Rembrandt sau Auguste Renoir Muzeul de Arte din Chişinău scoate la lumină o parte din lucrările de mare valoare. Gravurile unor renumiţi pictori, precum Rembrandt sau Auguste Renoir, sunt expuse de astăzi vizitatorilor. Expoziţia de grafică "Opera de weekend" aduce pe simeze şi gravurile pictor german, Albrecht Durer. Lucrările lui sunt estimate la milioane de dolari şi se regăsesc în colecţii prestigioase din lume.
29.03.2022 21:20 Ministerul Culturii a premiat aseară cei mai buni oameni de artă din Republica Moldova Ministerul Culturii a premiat aseară cei mai buni oameni de artă din Republica Moldova. Distincţiile au fost acordate la mai multe categorii cum ar fi teatru, arte plastice, literatură sau muzică.
28.03.2022 22:40 Zdob şi Zdub împreună cu fraţii Advahov vor merge la Eurovision cu versurile iniţiale ale cântecului Trenuleţul Este oficial. Zdob şi Zdub împreună cu fraţii Advahov vor merge la Eurovision cu versurile iniţiale ale cântecului "Trenuleţul". Varianta finală a melodiei a fost prezentată ieri, iar participanţii la concurs sunt încrezători că vor cuceri publicul european.
28.03.2022 19:30 Premii pentru cei mai buni oameni de artă din R. Moldova În această seară sunt acordate premiile Ministerului Culturii pentru anul 2021.
26.03.2022 21:30 Prim-dirijorul Teatrului de Operă şi Balet din Odesa munceşte cot la cot cu soliştii Teatrului „Maria Bieşu” de la Chişinău Prim-dirijorul Teatrului de Operă şi Balet din Odesa, Veaceslav Cernuho -Volici munceşte cot la cot cu soliştii Teatrului Maria Bieşu. El se numără printre milioanele de refugiaţi ucraineni care au fost nevoiţi să părăsească Ucraina din cauza războiului. Prietenii şi colegii lui de breaslă de la Chişinău i-au oferit tot ce are nevoie pentru a-şi putea continua activitatea profesională. A fost angajat în calitate de dirijor, iar curând sub bagheta sa va fi lansată o premieră grandioasă.
22.03.2022 16:00 Expoziţie dedicată Unirii Basarabiei cu România, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău invită românii de pretutindeni la o expoziţie dedicată aniversării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul va avea loc joi, 24 martie, începând cu ora 15:00, relatează InfoPrut.ro.
20.03.2022 13:00 Solidaritate: Acces gratuit pentru refugiaţii ucraineni în muzeele din R. Moldova Muzeele din subordinea Ministerului Culturii s-au solidarizat cu poporul ucrainean şi oferă acces gratuit tuturor cetăţenilor ucraineni care s-au refugiat în Republica Moldova. Aceştia au posibilitatea să viziteze expoziţiile permanente şi temporare, dar şi să participe la activităţile culturale organizate de instituţii.
15.03.2022 11:15 La nici 200 de km de Chişinău, un oraş întreg apără o statuie. Povestea monumentului din Odesa, învelit cu saci de nisip De aproape 200 de ani, statuia Ducelui de Richelieu, părintele fondator al Odessei moderne, priveşte spre Marea Neagră. Pe spate păstrează şi astăzi urmele gloanţelor din timpul războiului Crimeei (1853-1856) însă, de-a lungul istoriei, de câte ori a fost atacată, n-a căzut.
10.03.2022 08:15 Monumentul Reginei Maria va fi edificat la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău Monumentul Reginei Maria va fi edificat pe terenul din adiacenţa Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, pe strada Bucureşti nr. 64. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri de către Guvern. Potrivit iniţiativei, autorul monumentului va fi selectat prin concurs, transmite IPN.
02.03.2022 23:00 Refugiaţii ucraineni au descoperit tradiţia Mărţişorului. Instituţiile de cultură din R. Moldova se mobilizează pentru a le oferi sprijin moral Instituţiile de cultură din Republica Moldova se mobilizează pentru a oferi sprijin moral refugiaţilor din Ucraina. Cu ocazia sărbătorii Mărţişorului, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, copiii din familiile de refugiaţi au învăţat cu se împletesc mărţişoare şi au avut parte de o excursie în timpul căreia au admirat exponatele instituţiei.
01.03.2022 16:51 Maestrul şi compozitorul Eugen Doga împlineşte astăzi 85 de ani Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, deţinător al ”Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Şţiinţe a Moldovei, împlineşte astăzi, 1 martie, 85 de ani.
27.02.2022 09:50 În luna martie vă invităm la spectacole de operă Nunta lui Figaro, Boema, Lacul Lebedelor sunt doar câteva dintre spectacolele de operă, jucate la Teatrul Naţional de Operă şi Balet ,,Maria Bieşu". Spectatorii sunt aşteptaţi în una dintre cele mai frumoase săli din Chişinău. Aflaţi care este programul artistic al instituţiei.
27.02.2022 09:05 Centrul Naţional de Digitalizare, la Biblioteca Naţională Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naţionale, ne-a vorbit despre Centrul de Digitalizare, care a fost inaugurat în incinta instituţiei şi despre importanţa digitalizării patrimoniului naţional.
26.02.2022 22:00 Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a lansat la Chişinău două volume dedicate compozitorului Eugen Doga Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a lansat la Muzeul Naţional de Arte din Chişinău, sub însemnul Dragobetelui -sărbătoarea dragostei la români- două volume dedicate creaţiei şi carierei artistice a compozitorului Eugen Doga. Cele două volume din ciclul “Eugen Doga. Mergând după soare”, intitulate “Dimensiunea unui dar providenţial” de Eugenia Tofan şi “ Contemporani cu eternitatea” au fost îngrijite de Iuliana Gorea Costin.
26.02.2022 21:20 „Memoria unui război nedeclarat" este titlul noii expoziţii lansate de Muzeul Naţional de Istorie a R. Moldova „Memoria unui război nedeclarat" este titlul noii expoziţii lansate de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Zeci de colaje de fotografii descriu tragedia conflicului armat de pe Nistru care a avut loc în urmă cu 30 de ani. Astăzi, în contextul războiului din Ucraina, imaginile şi informţiile expuse au o conotaţie aparte.
22.02.2022 18:00 Tânărul actor Ion Liulica: „Actorii trebuie cultivaţi altfel” Atunci când talentul este descoperit şi cultivat cu atenţie, succesul este unul garantat. Tânărul actor Ion Liulica şi-a descoperit potenţialul actoricesc graţie oamenilor din viaţa lui, iar acum, find student la AMTAP, se poate bucura cu roluri puternice, unul reuşind să-i aducă şi premiul pentru debut.
22.02.2022 17:45 Istoria tumultoasă a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău Clădirea Teatrului Naţional ,,Mihai Eminescu", construită în anii '30, este monumentul de artă care a trecut prin tot felul de transformări. Primul teatru naţional din Basarabia a fost deschis la începutul anilor '20, în incinta clădirii Clubului Nobilimii. De atunci, teatrul a activat în 4 edificii.
22.02.2022 13:21 A fost lansată cea de-a 4-a ediţie a Concursului Internaţional de Lectură şi Creaţie „Pro Lectura” În data de 15 februarie 2022, a fost lansată cea de-a 4-a ediţie a Concursului Internaţional de Lectură şi Creaţie „Pro Lectura” Competiţia se va desfăşura în perioada 15 februarie – 15 martie 2022 cu genericul „BINELE, CURAJUL ŞI DEMNITATEA”.
21.02.2022 22:20 Oameni de cultură şi istorici i-au adus un omagiu lui Alexandru Groapă, fost deputat în Sfatul Ţării şi un aprig luptător al identităţii româneşti Oameni de cultură, istorici şi politicieni i-au adus un omagiu lui Alexandru Groapă, fost deputat în Sfatul Ţării şi un aprig luptător al identităţii româneşti. La Chirleni, raionul Ungheni, în incinta gimnaziului ce-i poartă numele, a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative care i-a fost dedicată pentru contribuţia adusă în perioada Mişcării de renaştere naţională.
21.02.2022 17:30 Expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi, sculptorul român de avengură Sculptorul Constantin Brâncuşi se numără printre românii care au schimbat lumea. El este cunoscut pentru sculpturile sale abstracte, care au generat o revoluţie în artele plastice din spaţiul românesc. Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Cu această ocazie, la Centrul Academic Internaţional ,,M. Eminescu" a fost vernisată o expoziţie de artă contemporană, prezentată de studenţii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
21.02.2022 16:00 Ion Jitari: „Vreau să vină cât mai multă lume la teatru” Cap de afiş la gala premiilor UNITEM din 2021 a fost spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Slava Sambriş. Cel mai bun spectacol, cea mai bună lucrare regizorală, cel mai bun rol masculin, cel mai bun rol secundar masculin - acestea sunt categoriile la care reprezentaţia a fost premiată. Azi am aflat povestea actorului Ion Jitari, laureatul premiului pentru cel mai bun rol secundar masculine.
21.02.2022 15:30 Campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” continuă Biblioteca gimnaziului Recea din raionul Străşeni a primit o donaţie de carte din partea prietenilor de la Piatra Neamţ prin intermediul campaniei „100.000 de cărţi pentru Basarabia”, relatează InfoPrut.ro.
20.02.2022 17:30 Muzeele înregistrează un număr tot mai mic de vizitatori Muzeele reprezintă oglinda culturală a fiecărui popor, iar vizitatorii sunt cei care o susţin. Pandemia, lipsa resurselor financiare, dar şi digitalizarea vieţii cotidiene au redus însă din numărul de vizite a instituţiilor culturale.
20.02.2022 13:00 Consulatul General al României la Bălţi a organizat o conferinţă dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi La iniţiativa consulului general al României în Bălţi, Petrişor Dumitrescu, a fost organizată conferinţa online „Constantin Brâncuşi – perfecţiunea românească”. Evenimentul a fost dedicat cu ocazia celor 146 de ani de la naşterea celebrului sculptor român.
20.02.2022 08:30 Mărturisiri despre drumul în viaţă şi suferinţele poetului basarabean Nicolae Ţurcanu, încercări care au început încă din copilărie În rubrica Interviurile Telejurnalului, TVR MOLDOVA vă prezintă astăzi cîteva mărturisiri despre drumul în viaţă şi suferinţele poetului basarabean Nicolae Ţurcanu, încercări care au început încă din copilărie. Mai târziu , aşa cum spun rudele sale, avea să devină victimă a regimului totalitar comunist, fiind trimis în gulag doar pentru că gândea româneşte. Nicolae Ţurcanu a fost un scriitor martir, care a avut de suferit pentru sentimentul său patriotic, fiind nedreptăţit întreaga lui viaţă. Chiar şi după eliberarea sa din detenţie, el a fost ostracizat şi tratat ca om străin ideologiei de atunci.
19.02.2022 22:00 Tânărul care cânta până nu demult în subterane, acum lansează o piesă alături de Dara Tânărul care cânta până nu demult în subterane, acum lansează propriile piese. Pe Ştefan Burlacu l-am descoperit într-un reportaj acum doi ani, între timp tânărul a reuşit să devină parte a proiectului lui Roman Burlaca.
19.02.2022 17:00 Biserica din lemn „Sfântul Nicolae” din satul Horodişte, Călăraşi, va fi restaurată Una dintre cele mai vechi biserici din lemn din centrul Republicii Moldova, „Sfântul Nicolae” din satul Horodişte, Călăraşi, va fi restaurată. Despre aceasta a anunţat ministrul culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unei vizite în raionul Călăraşi, transmite IPN.
19.02.2022 16:20 Victoria Ştefaniuc va monta un spectacol terapeutic pentru copii Actriţa păpuşar Victoria Ştefaniuc, în luna martie, va reveni la Chişinău, pentru a monta un spectacol cu copiii ce au nevoie de îngrijiri paliative.