LIVE-TEXT. Război în Ucraina. UPDATE. Rusia spune că a distrus o navă ucraineană lângă Odesa şi că a doborât două bombardiere ucrainene deasupra Insulei Şerpilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

LIVE-TEXT. Război în Ucraina. UPDATE. Rusia spune că a distrus o navă ucraineană lângă Odesa şi că a doborât două bombardiere ucrainene deasupra Insulei Şerpilor

Preşedintele rus, Vladimir Putin a anunţat, joi dimineaţa, 24 februarie, o operaţiune militară specială în Donbas. Imediat după anunţul său, mai multe explozii au început să se audă în oraşele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum şi în estul ţării. Operaţiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene şi de pe mare.

 
UPDATE, 8 MAI, 14:25 Ministerul Apărării rus a anunţat duminica aceasta că a distrus în cursul nopţii cu o rachetă o navă de război ucraineană în apropierea portului Odesa, din sudul Ucrainei, transmite Reuters. Ministerul rus a declarat că rachetele sale au lovit o corvetă „Project 1241”, de tip sovietic, clasa Tarantul - conform clasificării NATO, transmite Agerpres.
 
Sistemul de apărare antiaeriană rus a doborât în timpul nopţii două bombardiere Su-24 şi un elicopter aparţinând ucrainenilor deasupra Insulei Şerpilor, în Marea Neagră, a mai transmis ministerul rus într-o declaraţie. Potrivit sursei citate, patru avioane de luptă, patru elicoptere şi o navă de asalt aparţinând forţelor ucrainene au fost distruse în ultimele 24 de ore.Reuters menţionează că nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii şi că partea ucraineană nu a făcut deocamdată niciun comentariu.
 
UPDATE, 8 MAI, 12 :15 Liderii grupului naţiunilor celor mai industrializate, G7, se reunesc duminică în videoconferinţă, în timpul căreia este de aşteptat ca îngrijorările privind invazia Rusiei în Ucraina să reprezinte punctul central al întâlnirii, transmite dpa. Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să intervină în cadrul evenimentului online pentru a-i informa pe liderii Regatului Unit, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi SUA despre situaţia din teren.
 
UPDATE, 8 MAI, 09:15  O bombă a lovit sâmbătă o şcoală dintr-un sat situat în apropierea oraşului Lîsîceansk din estul Ucrainei, potrivit informaţiilor oferite de oficialii locali, transmite dpa. Este vorba de ultimul buncăr rămas al comunităţii, unde aproximativ 90 de persoane s-au refugiat din cauza luptelor care s-au dat sâmbătă.
 
Există temeri că 60 de oameni ar fi murit ca urmare a bombardamentului aerian. Serghei Hayday, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, a spus că 30 de oameni care se adăposteau în şcoală au fost salvaţi, dintre care 7 sunt răniţi, transmite CNN. Cadavrele a două persoane au fost găsite în moloz, a spus Hayday într-o postare pe Telegram duminică, adăugând că este „probabil ca toţi cei 60 rămaşi sub dărâmăturile clădirii să fie morţi".
 
UPDATE, 7 MAI, 16:55 Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit EFE.
 
„În regiunile Doneţk şi Lugansk, opt atacuri ale duşmanului au fost respinse în data de 6 mai, soldate cu distrugerea a trei tancuri inamice, a opt sisteme de artilerie, a şapte vehicule militare blindate, o maşină şi trei unităţi de echipament”, a anunţat Statul Major ucrainean sâmbătă, citat de dpa.
La Herson, sub control rusesc, se observă pregătiri pentru o rupere de facto a regiunii din sudul Ucrainei, a informat portalul Ukrinform.
 
Serghei Aksionov, liderul prorus şi şeful aşa-zisului guvern autonom din „Republica Crimeea”, provincie ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat că regiunea Herson „a fost eliberată de naţionalişti” şi de „controlul Kievului”, a relatat sâmbătă dimineaţa principalul organ de propagandă al Kremlinului, Sputnik, preluat de EFE.
 
„Astăzi nu există autorităţi din Ucraina care să inspecteze sau să controleze documente. Teritoriul a fost eliberat de naţionalişti”, a declarat Aksionov într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă, adăugând că „viaţa în regiunea Herson începe să fie din nou paşnică”.

UPDATE, 7 MAI, 16:15 Patru rachete au lovit Odesa astăzi, asta dupa ce azinoapte au fost bombardate trei depozite de muniţii din apropierea oraşului portuar. Armată rusă a ţintit astăzi o fabrică unde se repară avioane.

UPDATE, 7 MAI, 13:15 Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei vorbesc despre lupte cu arme de calibru mic în suburbiile oraşului controlat de guvern Sievierodoneţk, transmite BBC. Forţele separatiste avansau însă se confruntau cu lunetişti şi drone, a declarat un reprezentant al Autoproclamatei Republici Populare Lugansk pentru agenţia de presă rusă Ria-Novosti.
 
Noi decese printre civili au fost raportate atât în oraşul controlat de guvern Bahmut după un atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale din Autoproclamata Republică Doneţk, unde separatiştii spun că un civil a fost ucis iar doi au fost răniţi ca urmare a bombardamentelor forţelor din Kiev.

UPDATE, 7 MAI, 09:15 În mesajul său nocturn, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a reuşit să evacueze femei şi copii din combinatul Azovstal din Mariupol, cu ajutorul ONU şi a Crucii Roşii, transmite CNN. El a spus de asemenea că lucrează la opţiunile diplomatice pentru a ajuta evacuarea militarilor rămaşi în Azovstal. „Continuăm misiunea de evacuare din Mariupol, anume din Azovstal, cu medierea ONU şi a Comisiei Internaţionale a Crucii Roşii. În timpul zilei, echipa noastră a organizat operaţiuni de salvare pentru mai mult de 40 de civili, toţi femei şi copii”, a spus preşedintele ucrainean.
 
„Sperăm că în curând vor putea să meargă într-o zonă sigură după două luni de bombardamente în care au rămas la adăpost în subsol. Lucrăm de asemenea şi la opţiuni diplomatice pentru a salva armata noastră, care a rămas la Azovstal. Mediatori influenţi sunt implicaţi, inclusiv state influente”, a adăugat acesta.

UPDATE, 6 MAI, 15:52 Situaţia de la combinatul Azovstal din Mariupol este critică, spune unul dintre militarii ucrainei care se află acolo, potrivit BBC. Situaţia „este crtitică de mult timp, iar acum devine şi mai rea”, a spus pentru BBC Mihailo Verşinin, unul dintre soldaţii ucraineni care se apără la Azovstal.
 
„De două zile, trupele ruse atacă în continuu complexul, i-au făcut pe apărători să se retragă cu ajutorul aviaţiei, al artileriei şi al armamentului greu. Au fost morţi şi răniţi. Nu am putut să extragem răniţii. Principala problemă este că sunt în ncontinuare civili în adăposturile antiaeriene din combinat. Recent, după un bombardament intensiv, doi civili au fost ucişi şi cred că zece răniţi. În clipa de faţă nu avem informaţii câţi civili au murit, pentru că nu putem pleca de aici ca să mergem în buncărele unde se află ei”, a mai spus Mihailo Verişinin. BBC nu a putut verifica independent informaţiile.
 
UPDATE, 6 MAI, 14:15 223 de copii au murit până acum în războiul din Ucraina şi cel puţin 408 au fost răniţi, a anunţat vineri Parchetul General de la Kiev într-un comunicat. Cifrele sunt valabile pentru data de 5 mai şi nu sunt definitive, au mai precizat reprezentanţii parchetului.
 
Cele mai multe victime în rândul copiilor au fost înregistrate în regiunea Doneţk -139, regiunea Kiev - 116, regiunea Harkov - 95, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Herson - 46, regiunea Mikolaiv - 44, regiunea Lugansk - 37, regiunea Zaporojie - 27, regiunea Sumî - 17, oraşul Kiev - 16, regiunea Jîtomîr - 15. De asemenea, bombardamentele ruseşti au afectat 1.607 de instituţii de învăţământ, dintre care 121 au fost complet distruse.
 
UPDATE, 6 MAI, 09:49 Operaţiunile pentru evacuarea civililor prinşi în Mariupol vor fi reluate astăzi, în timp ce asaltul Rusiei asupra fabricii de oţel Azovstal continuă. Şeful ONU pentru activităţi umanitare, Martin Griffiths, a declarat joi că un convoi de salvare este deja pe drum.
 
UPDATE, 6 MAI, 09:45 Prima doamnă a Statelor Unite este pe drum spre România după ce a plecat din SUA în urmă cu aproximativ două ore. Ea va efectua, până luni, vizite în România şi Slovacia. Se va întâlni cu membri ai serviciilor americane şi personal din ambasade, părinţi şi copii ucraineni refugiaţi, lucrători umanitari şi profesori. Soţia preşedintelui Joe Biden se va întâlni vineri cu militari americani la baza aeriană Mihail Kogălniceau, apoi va merge la Bucureşti pentru a discuta cu oficiali ai guvernului român, cu personalul ambasadei SUA, cu lucrători din domeniul ajutorului umanitar şi cu profesori care lucrează cu copii ucraineni, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 6 MAI, 07:05  Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat, joi, că Germania va coopera cu Republica Cehă în furnizarea de arme Ucrainei, apelând la un mecanism de schimb circular, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
 
''Republica Cehă poate furniza arme de producţie rusească şi pe care Ucraina le poate folosi direct, în timp ce noi îi vom ajuta ca armata cehă să-şi menţină forţele'', a declarat Scholz la Berlin după o întrevedere cu premierul ceh Petr Fiala.
 
Cei doi şefi de guvern nu au oferit detalii înainte ca planurile să fie puse la punct, dar Fiala a menţionat că acestea sunt ''foarte avansate'' şi că poate dezvălui în stadiul actual că este vorba despre ''armament greu''.
 
Un mecanism asemănător a fost anunţat de premierul britanic Boris Johnson, care a declarat că Marea Britanie are în vedere să furnizeze tancuri Poloniei, pentru ca în schimb aceasta din urmă să transfere din stocul său Ucrainei tancuri T-72 de concepţie sovietică, aflate deja în dotarea armatei ucrainene şi pe care militarii ucraineni ştiu să le folosească.

UPDATE, 5 MAI, 15:55 În republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, autorităţile ruse au anulat parada şi marşul pentru Ziua Victoriei pe 9 mai, a afirmat primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, citat de UNIAN, în timpul unei demonstraţii în apropierea monumentului bunicii cu steagul sovietic ridicat la Mariupol. „Parada victoriei şi marşul regimentului nemuritor în această zi a victoriei în Doneţk şi Lugansk este încă imposibil de ţinut. Dar acel moment va veni în curând şi paradele victoriei vor trece pe străzile din Donbass ”, a spus Kirienko.
 
UPDATE, 5 MAI, 12:55  Forţele ruse au bombardat o clădire rezidenţială din Polohy, un oraş din regiunea Zaporojie, ucigând o femeie, a informat Administraţia Militară Regională, potrivit presei din Ucraina.De asemenea, potrivit guvernatorului regional Serhiy Haidai, forţele ruse au bombardat zonele rezidenţiale din regiunea Lugansk de 24 de ori pe 4 mai, ucigând cinci localnici.
 
UPDATE, 5 MAI, 11:45 Apărătorii ucraineni baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol, continuă să opună o „rezistenţă supraomenească” împotriva trupelor ruse care au luat cu asalt fostul combinat siderurgic. Comandantul regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a declarat că în interiorul complexului au loc în aceste momente „lupte grele şi sângeroase”, în timp ce militarii ucraineni încearcă să-i „fixeze” pe atacatorii ruşi, pentru a opri înaintarea acestora, informează CNN.
 
În prezent, apărătorii uzinei împart raţiile de apă şi hrană cu civilii care nu au putut fi evacuaţi. Marţi, s-a reuşit evacuarea a 156 de civili.„În cel mai rău caz, dacă rămânem fără hrană, o să prindem păsări şi o să le mâncăm”, a spus pentru CNN adjunctul comandantului regimentului Azov, Sviatoslav Palamar. Uzina Azovstal, situată în sudul oraşului-port Mariupol este ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai localităţii asediate de peste două luni de forţele Federaţiei Ruse.
 
UPDATE, 5 MAI, 10:15  Atacurile ruseşti asupra reţelei de căi ferate din Ucraina au perturbat în mod grav activitatea serviciilor feroviare din această ţară, a declarat operatorul de stat al căilor ferate ucrainene miercuri seara, potrivit dpa, citat de Agerpres. Circa 20 de trenuri de lungă distanţă au înregistrat întârzieri de până la 12 ore, conform unei evaluări a operatorului feroviar.

"Rusia încearcă să ne distrugă logistica pentru că nu ne poate învinge pe câmpul de luptă", a apreciat şeful biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Ermak, într-o postare pe contul său Telegram.El a confirmat un atac asupra infrastructurii feroviare în mijlocul oraşului Dnipro (Dnepropetrovsk).

UPDATE, 4 MAI, 22:19 Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat miercuri că va discuta în această săptămână cu alţi lideri din G7 (principalele ţări industrializate ale lumii) despre eventuale sancţiuni suplimentare contra Rusiei, în urma invadării Ucrainei, informează Agerpres.

''Suntem mereu deschişi la sancţiuni adiţionale'', a declarat Biden atunci când a fost întrebat despre intenţiile SUA după ce Comisia Europeană a propus cele mai dure sancţiuni de până acum contra Moscovei. ''Voi vorbi cu membrii G7 în această săptămână despre ce vom face sau nu vom face'', a adăugat liderul de la Casa Albă.

UPDATE, 4 MAI, 21:59 Evacuaţi din Mariupol ajung la un centru de refugiaţi din Zaporojie, informează Nexta.

UPDATE, 4 MAI, 21:17 Forţele ruse au intrat miercuri în combinatul Azovstal din Mariupol, a declarat deputatul ucrainean David Arahamia postului de radio Europa Liberă/Radio Libertatea, preluat de Agerpres. "Încercările de a lua cu asalt uzina continuă a doua zi consecutiv. Trupele ruse sunt deja pe teritoriul Azovstal", a spus Arahamia în cursul serii, potrivit sursei citate.Liderul grupului parlamentar de guvernământ a adăugat că forţele ucrainene din Azovstal sunt în continuare în contact cu guvernul de la Kiev.

UPDATE, 4 MAI, 19:24 Ucraina spune că este pregătită pentru posibilitatea ca forţele armate ale Belarusului să se alăture efortului de război al invadatorilor ruşi, relatează Reuters. „Nu excludem posibilitatea ca Rusia să folosească, la un moment dat, teritoriul Belarusului sau forţele armate ale Belarusului împotriva noastră”, a declarat Andri Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean pentru Frontierele de Stat. „Suntem pregătiţi”, a mai spus oficialul, care a adăugat şi că graniţa de nord a fost consolidată de la începutul invaziei, în data de 24 februarie.
 
UPDATE, 4 MAI, 16:30 Soldaţii ruşi au reuşit să pătrundă în oţelăria Azovstal şi acum au loc lupte în interiorul uzine, relatează presa din Ucraina, potrivit Sky News. Anterior, primarul din Mariupol declara că au loc lupte violente în interiorul uzinei, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol, acolo unde încă se mai află sute de civili.
 
„Din nefericire, au loc lupte violente la Azovstal astăzi”, a declarat Boicenko la televiziunea naţională ucraineană. „Am pierdut contactul cu băieţii. Nu putem şti ce se întâmplă acolo, dacă ei sunt în siguranţă sau nu”, a adăugat el.

 
UPDATE, 4 MAI, 14:58 Prioritatea Ucrainei este readucerea trupelor Federaţiei Ruse pe poziţiile de dinainte de 24 februarie şi restabilirea integrităţii teritoriale a ţării, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski,într-un discurs susţinut în format de videoconferinţă în cadrul unei sesiuni organizate de Wall Street Journal CEO Council Summit.
 
„Să restabilim integritatea teritorială... Obiectivul nostru nr.1 este să respingem trupele Federaţiei Ruse pentru a le readuce în acele teritorii unde se aflau înainte de data de 24 februarie”, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a subliniat Volodimir Zelenski.
 
UPDATE, 4 MAI, 10:40 Forţele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore 12 atacuri ale trupelor ruse în Donbas (estul Ucrainei), unde armata rusă încearcă în continuare să avanseze dinspre nord cu obiectivul de a încercui unităţile ucrainene aflate în zonă, potrivit agenţiilor de presă Unian şi DPA, citate de Agerpres.

Pentru a susţine acest efort, 'ocupanţii au transferat baterii de mortiere grele Tiulpan de calibrul 240 de milimetri şi lansatoare de rachete Smerci din regiunea Belgorod în zona Izium', se menţionează în raport.

Trupele ruse au atacat oraşele Liman, Severodoneţk, Popasna, Avdiivka şi Kurahovo, continuându-şi ofensiva spre Liman-Siversk şi Sloviansk, potrivit armatei ucrainene, care adaugă că rămâne neclar dacă ocupanţii au realizat vreun câştig teritorial în această direcţie.

Forţele ruse au desfăşurat acţiuni de asalt în zona Popasna, luptele de aici continuă, relevă buletinul Statului Major al armatei ucrainene. Mariupolul rămâne cel mai fierbinte punct din regiunea Doneţk, unde peste 90% din infrastructură a fost avariată sau distrusă.

UPDATE, 4 MAI, 06:40 Două rachete care zburau deasupra oraşului Vinniţia din sud-vestul Ucrainei au fost doborâte, anunţă Anton Gheraşcenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne. Serhi Borzov, şeful administraţiei militare din regiunea Vinniţia, a declarat că cele două explozii pe care le-au auzit locuitorii din oraş au fost rezultatul apărarii aeriene ucrainene şi în prezent se caută rămăşiţele rachetelor ruseşti.
 
Gheraşcenko a declarat că o altă rachetă de croazieră tocmai a fost doborâtă de apărarea aeriană „în drum spre Kiev”, în zona autostrăzii Odesa. Primarul din Dolinska, un oraş din regiunea centrală Kirovohrad, a declarat că au avut loc atacuri cu rachete în zonă, dar nu a oferit alte detalii.
 
Mai la vest, în apropiere de graniţa cu Slovacia, şeful administraţiei militare regionale Zakarpattia, Viktor Mikita, a declarat că a avut loc un atac cu rachete în regiunea muntoasă. „Clarificăm informaţiile privind posibilele victime”, a spus el.Mai multe dintre ţintele atacurilor cu rachete de marţi par să fi avut legătură cu transportul de echipamente militare în Ucraina. Rusia a ameninţat că va viza transporturile de arme şi rutele acestora.
 
În Liov, Maksim Kozinski, şeful administraţiei militare regionale, a declarat că trei staţii de energie electrică au fost avariate. Separat, Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră a Ucrainei, a declarat că o zonă de frontieră din regiunea Sumî, în nord-estul îndepărtat al ţării, a fost atacată cu lovituri trase de lansatoare de rachete şi mortiere.
 
UPDATE, 3 MAI, 21:33 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său francez, Emmanuel Macron, că Moscova vrea să continue negocierile cu Ucraina, deşi a denunţat lipsa de seriozitate a părţii ucrainene. Vladimir Putin i-a cerut lui Emmanuel Macron, în cursul conversaţiei de marţi, care a durat mai mult de două ore, ca Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei, acuzând Kievul că nu este "serios" în negocieri.

UPDATE, 3 MAI, 17.42 Civilii evacuaţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol au ajuns în siguranţă în Zaporojie, a transmis un oficial ONU, citat de CNN, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 3 MAI, 16:23  Trupele ruse au început să bombardeze marţi după-amiază combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol, port ucrainean la Marea Azov, după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters. ''A fost declarată o încetare a focului, civilii au trebuit să fie evacuaţi din perimetrul Azovstal. Militari din batalionul Azov şi din armata ucraineană, care sunt staţionaţi la uzină, s-au folosit de asta. Ei au ieşit din subsol, au preluat poziţii de luptă pe teritoriul şi în clădirile uzinei'', a menţionat ministerul.
 
''Acum unităţi ale armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artilerie şi aviaţie, încep să distrugă aceste poziţii de tragere'', mai arată Ministerul Apărării rus. Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident ca neîntemeiată.

UPDATE, 3 MAI, 15:54 Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat marţi că Rusia a lovit cu rachete un aerodrom militar de lângă Odesa, unde Ucraina primea armament occidental, transmite Reuters. "Rachete de înaltă precizie Onyx au lovit un centru logistic la un aerodrom militar din regiunea Odesa, pe unde se livrau arme străine", arată un comunicat al ministerului, precizând că "au fost distruse hangare unde se aflau drone Bayraktar TB2, precum şi rachete şi muniţie din SUA şi ţări europene".
 
Forţele ruse au lovit cu rachete şi cu artileria şi alte obiective din Ucraina, inclusiv centre de comandă, depozite de armament şi un sistem de rachete antiaeriene S-300, notează Agerpres. Guvernatorul regiunii ucrainene Odesa, Maksim Marcenko, a declarat că oraşul a fost lovit luni seara cu o rachetă, iar atacul s-a soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.
 
UPDATE, 3 MAI, 14:25 Preşedintele francez Emmanuel Macron va vorbi din nou cu Vladimir Putin marţi, la prânz, despre situaţia din Ucraina, a anunţat Palatul Elysee, aceasta fiind prima convorbire între cei doi după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.
 
Acest apel intervine în urma discuţiei telefonice care a avut loc sâmbătă între şeful statului francez şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, la peste două luni de la invadarea Ucrainei de către armata rusă. Preşedinţii francez şi rus au avut numeroase convorbiri în ultimii ani - de aproape 20 de ori din decembrie 2021, inclusiv de opt ori de la începutul războiului la 24 februarie - dar nu şi-au mai vorbit după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.
 
Calificând 'de nesuportat' imaginile cu numeroase cadavre descoperite în acest oraş, situat la nord-vest de Kiev, după retragerea armatei ruse, Emmanuel Macron a afirmat că autorităţile ruse ar trebui 'să răspundă pentru aceste crime'.
 
UPDATE, 3 MAI, 12:24 Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a vizitat săptămâna trecută linia frontului în regiunea Donbas, ţinta prioritară a Moscovei în estul Ucrainei, a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului, fără a putea confirma zvonurile conform cărora acesta ar fi rănit, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Ceea ce putem confirma este că ştim că timp de câteva zile săptămâna trecută a fost în Donbas", a declarat oficialul american sub protecţia anonimatului. "Nu credem că încă este acolo. (Credem) că a plecat şi s-a întors în Rusia. Nu putem confirma informaţiile conform cărora a fost rănit", a adăugat el. Un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Gheraşcenko, a declarat duminică că numeroşi ofiţeri ruşi au fost loviţi într-o explozie în Izium, în estul Ucrainei, şi a adăugat că Valeri Gherasimov se afla la faţa locului.

UPDATE, 3 MAI, 11:55 Forţele ruse utilizează camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în Mariupol, port strategic la Marea Azov - pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepţia combinatului Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni - pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor oraşului, decedaţi în cea mai mare parte în urma bombardamentelor şi asediului rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia ucraineană de presă LB.ua. 
„Oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripţia de ajutor umanitar”, s spus Andriuşcenko. Aceleaşi camioane care aduc „ajutoarele umanitare” la întoarcere sunt încărcate cu trupurile morţilor, mai afirmă consilierul Andriuşcenko pe contul său Telegram, în care mai susţine şi că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în faţa acesteia şi corpurile sunt direct încărcate şi transportate ca oricare altă marfă.
 
Potrivit informaţiilor preliminare, cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt transportate la crematoriul mobil din Harţîzsk, afirmă acelaşi consilier, adăugând că această informaţie este în prezent verificată de către autorităţile ucrainene, notează Agerpres.
UPDATE, 3 MAI, 08:14 Va avea loc o evacuare civilă marţi dimineaţa la Mariupol, potrivit canalului Telegram al primăriei. Acordul a fost încheiat cu asistenţa Naţiunilor Unite şi a Crucii Roşii. Deşi va evacua cetăţenii din Mariupol, convoiul va pleca de fapt dintr-un sens giratoriu de lângă Berdiansk, un oraş ocupat de ruşi la vest de Mariupol, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 3 MAI, 06:58 Uniunea Europeană speră să adopte a şasea rundă de sancţiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE), a declarat luni Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, transmite Agerpres. Josep Borrell a declarat că UE speră să reducă exporturile de energie din Rusia ca parte a eforturilor sale de a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei.

UPDATE, 2 MAI, 21:03 Numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, a depăşit 3.000 de persoane, a anunţat luni Oficiul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR), transmite Agerpres.

Bilanţul exact, de 3.153 de victime civile, reprezintă o creştere cu 254 faţă de cel publicat vineri. OHCHR a precizat că bilanţul real este probabil considerabil mai mare. Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie de impact largă, precum lovituri cu rachete sau lovituri aeriene, a menţionat agenţia ONU, fără a atribui responsabilitatea.
UPDATE, 2 MAI, 18:38 Rusia a desfăşurat peste 120 de grupuri tactice de batalion la începutul războiului, în luna februarie, care reprezintă aproximativ 65% din întreaga capacitate de luptă la sol. Un sfert dintre aceste grupuri tactice de batalion sunt în prezent probabil „ineficiente”, a scris Ministerului britanic al Apărării în raportul zilnic, pe contul de Twitter, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 2 MAI, 15:18 Un avion de recunoaştere rus a încălcat spaţiul aerian danez. Incidentul a avut loc vineri când un avion rusesc a zburat în apropiere de insula baltică daneză înainte de a intra în spaţiul aerian suedez. De altfel, ministerul suedez al Apărării a tras semnalul de alarmă imediat.

UPDATE, 2 MAI, 15:08 Peste 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat Agenţia ONU pentru Refugiaţi. Statisticile sunt întocmite dintr-o varietate de surse, în principal date furnizate de autorităţile de la punctele oficiale de trecere a frontierei, a spus agenţia.
 
UPDATE, 2 MAI, 13:25 O rachetă a armatei ruse a lovit luni un pod important din punct de vedere strategic peste estuarul Nistrului din regiunea Odesa aflată în sud-vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale citate de The Guardian. „Podul, care a fost deja lovit de două ori de forţele ruse, asigură singura legătură rutieră şi feroviară de pe teritoriul ucrainean cu o mare secţiune de sud a regiunii Odesa”, a transmis pe canalul său de Telegram Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale Odesa.

UPDATE, 2 MAI, 13:15 Peste 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat Agenţia ONU pentru Refugiaţi. Statisticile sunt întocmite dintr-o varietate de surse, în principal date furnizate de autorităţile de la punctele oficiale de trecere a frontierei, a spus agenţia.
 
UPDATE, 2 MAI, 12:40 Circa 200 de oameni, între care 20 de copii, în continuare blocaţi în oţelăria Azovstal din Mariupol, în ciuda operaţiunii de salvare.
 
UPDATE, 2 MAI, 12:00  După o rară perioadă de linişte care a permis evacuarea a aproximativ 100 de persoane, complexul siderurgic Azovstal din Mariupol a fost din nou ţinta bombardamentelor ruse duminică seara, potrivit unui soldat ucrainean din Mariupol care a vorbit cu televiziunea ucraineană, relatează CNN. Ruşii au început să tragă din nou asupra combinatului de îndată ce evacuarea civililor a fost finalizată, potrivit comandantului brigăzii a 12-a a Gărzii Naţionale, Denis Scelega. Acesta susţine că au fost folosite „arme diverse” pentru a trage în oţelărie.
 
Nu este clar, menţionează CNN, dacă reluarea bombardamentelor va pune în pericol următoarea etapă a evacuării din Azovstal, care ar trebui să aibă loc luni. Sute de civili ucraineni sunt încă blocaţi în subsolurile uzinei. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a declarat că sute de civili rămân blocaţi în Azovstal împreună cu apărătorii din Mariupol. Situaţia are caracteristicile unei adevărate catastrofe umanitare, deoarece oamenii rămân fără apă, alimente şi medicamente, a declarat ea.
 
 Într-un interviu acordat duminică televiziunii italiene, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că autorităţile de la Kiev încearcă „prin toate mijloacele” să obţină retragerea „radicalilor ucraineni” rămaşi în Azovstal, deoarece printre ei s-ar putea afla „agenţi şi mercenari occidentali”.Nu există nicio dovadă că printre luptătorii de la Azovstal s-ar afla cetăţeni occidentali, precizează CNN.
 
UPDATE, 2 MAI, 11:00  Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, a spus ministrul său de externe, Serghei Lavrov, în timp ce analiştii estimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată, notează AFP.
 
UPDATE, 2 MAI, 08:00 Mai mulţi ofiţeri ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean asupra cartierului general stabilit de armata rusă în oraşul Izium din estul Ucrainei, afirmă oficiali guvernamentali de la Kiev, potrivit agenţiei DPA, citat de Agerpres. 

Printre victime se numără ofiţeri superiori ruşi, susţine pe Telegram un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Heraşcenko, informaţie neconfirmată de surse independente. Oficialii ucraineni cred că în acel amplasament atacat ar fi trebuit să se afle şi şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov. Acesta a venit la Izium şi a preluat personal comanda ofensivei ruse în estul Ucrainei.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, unităţi ruse din Districtul Militar Est şi echipamente antiaeriene sunt desfăşurate către Izium pentru a susţine unităţile ruse probabil uzate de lupte în încercarea de a avansa la sud de acest oraş.

UPDATE, 1 MAI, 13:10 Rusia a confirmat duminică atacul de sâmbătă asupra aeroportului din Odesa, în sudul Ucrainei. Armata lui Putin a folosit rachete de înaltă precizie pentru a distruge un hangar cu arme şi muniţie pe care armata ucraineană le-ar fi primit de la SUA şi ţări europene. 
 
„Rachete de înaltă precizie Onyx au distrus lângă Odesa pe un aerodrom militar un hangar cu arme şi muniţii primite din Statele Unite şi ţări europene, precum şi pista", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de EFE, potrivit Agerpres. Comandamentul operaţional din sud al forţelor armate ucrainene a confirmat sâmbătă că pista aeroportului din Odesa a fost avariată şi făcută inutilizabilă ca urmare a atacului cu rachete ruseşti.
 
UPDATE, 1 MAI, 10:10 Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev. Preşedintele ucrainean a făcut publice imagini de la sosirea lui Pelosi, împreună cu o delegaţie a Camerei.
”Vă vizităm pentru că vrem să vă mulţumim pentru lupta pe care o duceţi pentru libertate... luptaţi pentru noi toţi. Suntem angajaţi să fim aici pentru dumneavoastră până a finalul bătăliei”, i-a spus Pelosi lui Zelenski, potrivit unei înregistrări video publicate de Zelenski şi citate de The Guardian.
 
UPDATE, 30 APRILIE, 19:35 Mai multe explozii au fost semnalate în oraşul Odesa de martori oculari şi de presa locală. Exploziile au fost auzite în jurul orei locale 6, iar un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut un avion de luptă pe cer. Exploziile au fost auzite la puţin timp după sunetul sirenelor.

UPDATE, 30 APRILIE, 14:45 Statul Major General al Ucrainei a transmis sâmbătă că Rusia a lansat noi atacuri asupra regiunilor de est, dar fără succes pentru Moscova. Convingerea actuală este că armata rusă îşi concentrează acum puterea pe revendicarea unor părţi din sudul şi estul Ucrainei, după eşecul ofensivei sale mai ample, comentează DPA.
 
„Luptele continuă”, se arată într-un raport al Statul Major General. Rusia continuă să trimită trupe în apropiere de oraşul Izium din regiunea Harkov. Forţele ruse încearcă să avanseze în mai multe locuri, dar trupele ucrainene resping atacurile, se precizează în raport, potrivit DPA şi Agerpres.

UPDATE, 30 APRILIE, 12:05  Artileria ucraineană a distrus aproximativ 30 de tancuri şi transportoare ale armatei ruse lângă localitatea Izium, din Ucraina, potrivit UNIAN.

UPDATE, 30 APRILIE, 08:10 Rusia nu consideră că se află în stare de război cu NATO, pentru că o astfel de evoluţie ar creşte riscurile unui război nuclear, o perspectivă ce nu ar trebui permisă, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia RIA Novosti. În schimb, şeful diplomaţiei de la Moscova acuză că NATO că se consideră în război cu Rusia şi susţine că ţările occidentale au început să vorbească despre război nuclear, şi nu Moscova. „Nu ne considerăm în stare de război cu NATO, pentru că acesta ar fi un pas ce ar creşte riscurile a ceea ce tocmai am discutat (declanşarea unui război nuclear - n.r.)”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru canalul de televiziune Al-Arabia.

„Din păcate, există sentimentul că NATO crede că este în război cu Rusia. NATO, SUA, liderii europeni, mulţi dintre ei, în special în Marea Britanie, în SUA, în Polonia, în Franţa, Germania şi, desigur, şeful diplomaţiei europene Borrell spun direct că (preşedintele rus Vladimir) Putin trebuie să piardă, că Rusia trebuie învinsă. Când cineva foloseşte o astfel de retorică, cred că are impresia că duce un război împotriva cuiva pe care vrea să îl învingă”, a adăugat Lavrov.

UPDATE, 29 APRILIE 17:53 Avioane de luptă ale NATO, staţionate în zona Mării Baltice şi în zona Mării Negre au intrat în alertă de mai multe ori pe parcursul ultimelor patru zile pentru a urmări şi intercepta mai multe avioane ruseşti care s-au apropiat prea mult de spaţiul aerian al Alianţei.
Conform unei informări publicate pe site-ul Alianţei, radarele NATO au depistat un număr de aeronave neidentificate deasupra Mării Baltice şi Mării Negre, din 26 aprilie. Ca răspuns centrele de operaţiuni ale NATO din Uedem, Germania şi Torrejon, Spania, au lansat misiuni de interceptare şi identificare în regiunile lor.
 
Avioane de luptă din Polonia, Danemarca, Franţa şi Spania s-au ridicat în aer în mai multe rânduri în zona Mării Baltice, de marţi, pentru a proteja spaţiul aerian al Alianţei. În regiunea Mării Negre, avioane din România şi Regatul Unit au fost trimise spre a investiga avioanele neidentificate care se apropiau de spaţiul aerian al Alianţei.
 
„Aliaţii desfăşuraţi din nordul până-n sudul Europei rămân uniţi în sprijinul misiunii de protecţie aeriană a NATO. Răspunsul rapid al celor două centre NATO demonstrează pregătirea noastră şi capacitatea de a apăra spaţiul aerian al alianţei 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână şi 365 de zile pe an”, a spus General Jorg Lebert.
 
UPDATE, 29 APRILIE, 16:38 Ruşii au comis 243 de agresiuni împotriva jurnaliştilor, de la începerea războiului în Ucraina şi până în prezent, au anunţat autorităţile ucrainene, citate de The Kyiv Independent. Este vorba despre crime, răpiri, ameninţări, bombardamente asupra turnurilor de transmisie. Şapte jurnalişti au fost ucişi, 15 sunt daţi dispăruţi, 14 au murit în luptă, după ce s-au înrolat în armata ucraineană, nouă au fost răniţi, opt au fost răpiţi, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 29 APRILIE, 16:30 Armata Rusiei a ucis 100 de civili la Kiev, inclusiv 4 copii. Aproximativ 435 de civili au fost răniţi în capitala ucraineană din 24 februarie, a informat primarul Kievului, Vitali Klitschko.
 
UPDATE, 29 APRILIE, 13:18  Rusia a acuzat vineri Ucraina că a efectuat atacuri cu mortiere asupra unui punct de trecere a frontierei în Kursk şi a unui sat din Briansk (regiuni situate în sud-vestul Rusiei), fără să producă victime sau pagube materiale, transmit EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.
 
„În această dimineaţă, zona de frontieră Rislk nu a fost liniştită. La ora 08:00 (05:00 GMT) pasul Krupeţ a fost atacat cu tiruri de mortiere”, a scris pe contul său de Telegram guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, care a adăugat că agenţii de frontieră ruşi au răspuns atacului şi au distrus poziţiile din direcţia cărora a fost lansat atacul.Regiunea Kursk se învecinează cu regiunea ucraineană Sumî, scena unor lupte intense de când Rusia a lansat, la 24 februarie, aşa-numita „operaţiune militară specială” în Ucraina.
 
Totodată, guvernatorul regional din Briansk, Aleksandr Bogomaz, a declarat că un sat aflat în această regiune care se învecinează cu Ucraina a fost atacat cu mortiere provenite dinspre teritoriul ucrainean. În urma bombardamentului nu s-au înregistrat victime, a declarat oficialul rus.
 
UPDATE, 29 APRILIE, 10.50 Un depozit de combustibil aflat în partea de est a Ucrainei, controlată de ruşi, a luat foc. Oficialii locali susţin că obiectivul a fost atacat de ucraineni, potrivit CNN. Un depozit de combustibil din regiune Doneţk din estul Ucrainei, controlată de forţele susţinute de Rusia, a fost atacat de armata ucraineană şi incendiat în timpul nopţii, a declarat un oficial local.
 
Este vorba despre depozitul din districtul Kirovsky. Alexei Kulemzin, şeful administraţiei separatiste din Doneţk, a declarat că "în urma bombardării districtului Kirovsky de către obuze ucrainene, un rezervor de la depozitul de petrol a fost avariat". El a precizat că patru staţii electrice au fost afectate. Autorităţile ucrainene nu au comentat incidentul.
 
UPDATE, 29 APRILIE, 07:00 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut joi crearea unui "tribunal penal internaţional (TPI)" ad-hoc, care să judece "autorii crimei de agresiune împotriva Ucrainei", atacată de peste două luni de Rusia, transmite Agerpres.

Într-un comunicat, organul parlamentar al Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg solicită celor 46 de "state membre şi observatoare" ale organizaţiei să înfiinţeze "în regim de urgenţă" un TPI cu "mandat de investigare şi urmărire penală" pentru infracţiunea de agresiune "care se presupune că ar fi fost săvârşită de liderii politici şi militari ai Federaţiei Ruse".

UPDATE, 29 APRILIE, 06:39 Anchetatorii ucraineni au identificat "peste 8.000 de cazuri" de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de AFP, relatează Agerpres. Zece soldaţi ruşi au fost astfel inculpaţi joi pentru presupuse crime de război comise la Bucha. Ei vor fi căutaţi, au anunţat serviciile procurorului general al Ucrainei, pe contul de Telegram.

Ucrainenii au acuzat trupele ruse de crime de război în acest oraş de lângă Kiev, dar Moscova a negat orice responsabilitate şi a vorbit despre "înscenări" ale autorităţilor ucrainene.

UPDATE, 28 APRILIE, 21:15 Două explozii puternice au fost observate joi seară în Kiev, inclusiv de jurnaliştii CNN, la câţiva kilometri est de centrul oraşului. Exploziile au avut loc la scurt timp după ce discuţiile dintre preşedintele Volodimir Zelenski şi secretarul general ONU Antonio Guterres s-au încheiat în capitala Ucrainei. „Inamicul a tras asupra Kievului. Au fost două puncte lovite în districtul Şevcenchivschi. Toate serviciile lucrează la faţa locului. Informaţiile despre victime sunt clarificate”, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

UPDATE, 28 APRILIE, 19.20 Coordonatoarea ONU în Ucraina a anunţat joi că se deplasează în sudul ţării pentru a pregăti o încercare de evacuare a oraşului Mariupol, controlat aproape în întregime de forţele ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Merg la Zaporojie pentru a pregăti evacuarea sperată din Mariupol”, port strategic bombardat şi asediat de ruşi în sud-estul Ucrainei, a indicat Osnat Lubrani pe Twitter.
 
Sute de militari şi civili ucraineni, între care zeci de copii, se află, potrivit Kievului, în oţelăria Azovstal din Mariupol, ultimul loc aflat în mâinile forţelor ucrainene în acest oraş a cărui primărie a estimat la cel puţin 20.000 de morţi bilanţul luptelor. Nicio încercare de evacuare a Azovstal nu a reuşit până acum. În total, la Mariupol au mai rămas aproximativ 100.000 de civili, în condiţiile în care oraşul avea jumătate de milion înainte de invazia rusă lansată la sfârşitul lunii februarie, potrivit estimărilor autorităţilor ucrainene.

UPDATE, 28 APRILIE, 18.20 NATO este pregătită să sprijine Ucraina pentru anii următori, în războiul împotriva Rusiei, care ar putea să se prelungească „luni sau chiar ani”, a declarat joi secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit BBC. Vorbind la un summit al tinerilor de la Bruxelles, Stoltenberg a spus „trebuie să fim pregătiţi pe termen lung”. El a adăugat că „există, cu siguranţă, posibilitatea ca acest război să se prelungească şi să dureze luni sau chiar ani”.

UPDATE, 28 APRILIE, 15:06 Cadavrele a 1.150 de civili au fost descoperite în regiunea Kiev din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, iar 50-70% dintre acestea aveau răni provocate de gloanţe trase cu arme de calibru mic, a anunţat joi poliţia capitalei ucrainene, informează Reuters, potrivit Agerpres. Şeful poliţiei regiunii Kiev, Andrii Nebitov, a declarat într-o înregistrare video postată pe Twitter că majoritatea cadavrelor au fost descoperite în oraşul Bucea, unde sute de trupuri neînsufleţite au fost găsite după retragerea forţelor ruse.

"Până la ora actuală, noi am găsit, examinat şi am predat instituţiilor criminalistice 1.150 de cadavre de civili", a spus Nebitov în înregistrarea video, în timpul căreia stă printre dărâmăturile unor clădiri distruse de luptele grele care au avut loc în regiunea Kiev. "Vreau să subliniez că aceştia erau civili, nu militari", a adăugat el.

UPDATE, 28 APRILIE, 13:20 Atacurile în zona de est a Ucrainei s-au intensificat joi, potrivit armatei ucrainene, în timp ce guvernul de la Kiev a atenţionat cu privire la mişcări ale forţelor ruse şi proruse la frontiera Ucrainei cu Republica Moldova, relatează Agerpres. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, forţele ruse şi-au înteţit în mod semnificativ ritmul atacurilor în estul Ucrainei. Moscova a comasat de asemenea forţe suplimentare lângă oraşul Izium, cu scopul aparent de a încercui forţele ucrainene în est.

UPDATE, 28 APRILIE, 09.58 În oţelăria Azovstal din oraşul ucrainean Mariupol (sud-est), asediat de armata rusă, se află în prezent peste 400 de răniţi, deopotrivă militari şi civili, potrivit unor surse din batalionul Azov, parte integrantă a forţelor armate ucrainene, transmite EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE, 27 APRILIE, 22.35  Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a sosit în Ucraina după ce marţi s-a întâlnit la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin şi cu ministrul de externe, Serghei Lavrov. „Cu cât se termină mai repede acest război, cu atât mai bine - pentru binele Ucrainei, al Rusiei şi al lumii”, a scris Guterres pe Twitter. Secretarul general al Naţiunilor Unite se va întâlni joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul de externe Dmitro Kuleba, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, într-un briefing de presă. Cel mai probabil, el va susţine şi o conferinţă de presă, a mai spus oficialul ONU.

UPDATE, 27 APRILIE, 21.45 Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a mers miercuri să vadă ororile din Gostomel şi Irpin, în cadrul vizitei sale în Ucraina. El apare în fotografii alături de Ruslan Stefanciuk, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei.
UPDATE, 27 APRILIE, 18.05 „Ocupatorii ruşi au ucis în Bucea în urma unei liste”, a declarat primarul Anatolii Fedoruk, într-un interviu pentru CBC. Liste pe care, potrivit primarului, armata rusă „nu le scrisese”, dar pe care „i le dictase cineva din loc. Poate au avut colaboratori, pentru că ştiau dinainte la cine se îndreaptă, la ce adresă şi ce fel de oameni sunt”.
 
UPDATE, 27 APRILIE, 10.15 O a doua rachetă a lovit miercuri podul peste estuarul Nistrului din regiunea Odesa, notează digi24.ro Şeful reţelei feroviare ucrainene, Oleksandr Kamyshin, a declarat că o altă rachetă a lovit podul feroviar şi rutier. „Astăzi la ora 6:45 a avut loc un al doilea atac cu rachetă pe acelaşi pod peste estuarul Nistrului în regiunea Odesa”, a spus Kamyshin.
Nu au fost răniţi angajaţi ai companiei feroviare, iar amploarea daunelor asupra infrastructurii urmează să fie stabilite, a spus el. Podul a mai fost lovit de un atac cu rachete ruseşti marţi. Lucrările de reparaţii tocmai începuseră când a avut loc atacul de miercuri.

UPDATE, 27 APRILIE, 08.15 Mai multe explozii au fost auzite miercuri dimineaţa în oraşul rus Belgorod, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina, potrivit unui oficial local, citat de BBC.
 
Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a anunţat pe Telegram că a fost trezit miercuri de sunetul unei explozii. El a precizat că alte trei bubuituri puternice s-au auzit între timp. Gladkov a declarat ulterior că rapoartele preliminare au indicat că un depozit de muniţie a luat foc într-o aşezare rurală.„Nu au fost raportate victime în rândul populaţiei civile”, a transmis oficialul.
 
UPDATE, 26 APRILIE, 19:55 Rusia este deja slăbită militar şi slăbită ca stat, după declanşarea războiului în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, marţi, înaintea unei întâlniri a aliaţilor NATO şi a partenerilor lor. (Rusia - n.r.) „este slăbită militar. Este un stat mai slab acum şi se izolează în continuare”, a declarat John Kirby pentru CNN, potrivit Reuters.

UPDATE, 26 APRILIE, 14:35 Regiunea Odesa a fost lovită de un tir de rachete ruseşti. Una dintre rachete a lovit podul care face legătura dintre Zatoka şi Dnestrovsk.

UPDATE, 26 APRILIE, 08:36 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a recunoscut luni că ţara sa a trimis tancuri în Ucraina, fără a preciza însă câte, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor", a spus şeful guvernului polonez pe contul de Twitter al guvernului.Patruzeci de tancuri T-72 ar urma să facă parte din echipamentele furnizate Kievului, potrivit presei poloneze. Guvernul nu a confirmat această informaţie.

Premierul Morawiecki a anunţat sâmbătă un transfer de echipamente militare în valoare de aproximativ şapte miliarde de zloţi (1,5 miliarde de euro) în urma unei întâlniri la Cracovia cu omologul ucrainean Denis Şmigal.Guvernul polonez a anunţat că, de la începutul invaziei ruse, la sfârşitul lunii februarie, a furnizat Ucrainei rachete antitanc, rachete antiaeriene, mortare, muniţie şi drone.
 
UPDATE, 26 APRILIE, 07:06 Rusia nu poartă un război în Ucraina, ci vrea să pună capăt atrocităţilor comise în această ţară în ultimii 8 ani, susţine adjunctul ambasadorului rus la ONU. De aceea, nu ar exista niciun motiv pentru un armistiţiu. Diplomatul a mai pretins şi că masacrul de la Bucea ar fi o înscenare.
 
„Nu avem de ce să ne conformăm apelurilor. Oamenii respectă ordinele, nu şi apelurile. Deci s-a făcut apel la încetarea focului, iar noi am deschis coridoare umanitare, care nu sunt folosite de Ucraina. Ucraina compromite eforturile noastre de a deschide aceste coridoare, aşa că nu credem că o încetare a focului este o opţiune bună în acest moment, pentru că singurul avantaj pe care îl va oferi este posibilitatea ca forţele ucrainene să se regrupeze şi să organizeze mai multe provocări precum Bucha”, a spus Dmitri Polianski, reprezentant Rusia la ONU.

UPDATE, 25 APRILIE, 22:06 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, se află în drum spre Moscova, a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general Farhan Haq. Guterres va fi „primit” marţi de preşedintele rus Vladimir Putin şi va avea o întâlnire de lucru şi un prânz cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. De asemenea, este programat să călătorească la Kiev şi să se întâlnească joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 25 APRILIE, 20:57 Patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise luni în estul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat pe Telegram că o fată de 9 ani şi un băiat de 14 ani au fost ucişi în regiunea în care Rusia se află în ofensivă, scrie CNN, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 25 APRILIE, 18:33 Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite luni în lovituri ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa din zona vest-centrală a Ucrainei, a anunţat Parchetul local, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE, 25 APRILIE, 18:03 Numărul refugiaţilor ucraineni care şi-au părăsit ţara în urma invaziei ruseşti a depăşit 5,2 milioane, potrivit cifrelor publicate luni de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

UPDATE, 25 APRILIE, 17.20: Nu s-a ajuns la niciun acord cu Rusia privind un coridor pentru evacuarea civililor din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a declarat luni vicepremierul ucrainean Iryna Vereşciuk, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 25 APRILIE, 15.40 Există informaţii că ruşii pregătesc o nouă ofensivă în oraşul Herson, despre care susţineau că l-au cucerit încă de la începutul războiului. Surse ucrainene spun că oamenii fug pe biciclete şi îi scot pe bătrâni din oraş cu roabele, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 25 APRILIE, 14.49 Forţele Armate ale Ucrainei au doborât un avion rusesc în regiunea Harkiv. Potrivit primelor informaţii, cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze şi sunt căutaţi, transmite NEXTA, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 25 APRILIE, 14:14 Cinci gări au fost atacate luni în vestul şi în centrul Ucrainei. Deocamdată nu există date despre eventuale victime, a anunţat compania de stat a Căilor Ferate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent. Oleksander Kamişin, şeful companiei, a declarat că atacurile au avut loc într-un interval de o oră.

UPDATE, 25 APRILIE 14:00 Explozii puternice, raportate în regiunile Viniţa şi Rivne, transmite NEXTA pe Twitter.

UPDATE, 25 APRILIE 13:37 SUA va oferi un ajutor militar de 700 de milioane de dolari. Ajutorul este destinat Ucrainei şi aliaţilor regionali În cursul nopţii, s-a aflat că secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin s-au întâlnit duminică la Kiev cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează Sky News.

Cei doi au părăsit acum teritoriul ucrainean - şi se aşteaptă ca Blinken să ţină o conferinţă de presă despre această călătorie în cursul zilei. În cadrul întâlnirii de la Kiev, SUA au promis un ajutor militar suplimentar de 700 de milioane de dolari pentru a contribui la efortul de război, din care 322 de milioane de dolari sunt destinaţi în mod special Ucrainei. Restul va fi furnizat membrilor NATO şi altor aliaţi regionali.

UPDATE, 25 APRILIE 09:27 - Herson a devenit o ţintă cheie a Federaţiei Ruse pentru a justifica ocuparea Ucrainei. „Scopul Rusiei este de a crea o conexiune terestră cu Crimeea şi de a domina sudul Ucrainei”, a spus Ministerul Apărării britanic.

UPDATE, 25 APRILIE, 08:10  O întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev. Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. „Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter. El a repetat că ţara sa are nevoie de şi mai multe arme, inclusiv tehnică grea, pentru a face faţă noii ofensive ruseşti din estul şi sudul ţării, care ameninţă întreaga regiune Donbas şi litoralul ucrainean al Mării Negre. Oficialii americani au promis ajutor militar de peste 300 de milioane de dolari şi au aprobat vânzări de muniţie în valoare de 165 de milioane de dolari, potrivit The Guardian.
 
Blinken şi Austin au mai spus că preşedintele american Joe Biden va anunţa în curând un nou ambasador în Ucraina şi că diplomaţii americani care au părăsit ţara înainte de război se vor întoarce începând de săptămâna viitoare. Ambasada SUA la Kiev va rămâne pentru moment închisă.
 
UPDATE, 24 APRILIE, 14:05 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Ned Price, spune că Ucraina câştigă războiul, iar Rusia va suferi „o înfrângere strategică”, potrivit The Guardian, scrie Digi24.
 
„Ceea ce am văzut la partenerii noştri ucraineni este o victorie pe câmpul de luptă”, a spus Price. „În acest moment, ei câştigă bătălia pentru Ucraina. Şi chiar nu este o surpriză, pentru că luptă cu seriozitate, cu hotărâre, cu tenacitate – dar şi cu asistenţă masivă de securitate oferită de Statele Unite şi aproximativ 30 de ţări din întreaga lume,” a adăugat el.
 
„Aceasta va fi o victorie pentru Ucraina. Va fi o înfrângere strategică pentru Rusia. Oricum şi oricând se va întâmpla asta, suntem încrezători că aşa va fi,” a mai spus Price.
 
UPDATE, 23 APRILIE, 12:25 ''Răul'' nu va putea distruge Ucraina, spune Zelenski; bombardamentele continuă la Mariupol
 
UPDATE, 23 APRILIE, 11:46 Alţi doi generali ruşi, ucişi în Ucraina, un altul rănit (Serviciul de informaţii militare ucrainean
 
UPDATE, 23 APRILIE, 09:40 Forţele ucrainene anunţă distrugerea a peste 17 ţinte aeriene în ultimele 24 de ore.

UPDATE, 23 APRILIE, 21.22: Numărul morţilor în Odesa, ca urmare a unei lovituri cu rachete ruseşti, a crescut la 8 persoane, a declarat Volodimir Zelenskii într-o conferinţă de presă.
 
„Şapte rachete au zburat spre Odesa, noi am reuşit să am doborâm două. O rachetă a lovit o clădire cu mai multe etaje. Opt oameni au murit, optsprezece sau douăzeci au fost răniţi. Un copil de trei luni a fost ucis. Războiul a început când acest copil avea o lună!" – a spus preşedintele Ucrainei.
 
UPDATE, 23 APRILIE, 20.35: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine o conferinţă de presă despre situaţia din Ucraina. Evenimentul are loc într-o staţie de metrou din Kiev: pot exista mai multe motive pentru ca Ucraina să se retragă din negocierile cu Federaţia Rusă „Riscurile există” Zelenski despre planurile Rusiei de a trece printr-un coridor terestru către R. Moldova: „Sunt semnale în fiecare zi. Cred că astfel de riscuri există din punctul de vedere al dorinţei lor. Cât despre rezultat, vom vedea. Ne vom proteja cu siguranţă teritoriul.”
 

UPDATE, 23 APRILIE, 16.32: O rachetă a lovit sâmbătă infrastructura din oraşul-port Odesa, situat în sudul Ucrainei, au indicat autorităţile locale într-un comunicat online, fără a oferi mai multe detalii, potrivit Reuters, citat de Agerpres. "Odesa a fost lovită de o rachetă. A fost afectată infrastructura", se arată în document.

Portalul Dumskaia.net din regiunea Odesa a relatat că şase rachete au fost lansate asupra Odesei. Locuitorii au auzit explozii în diferite zone ale oraşului. Dar au fost atât rachete inamice, cât şi unele lansate de sistemul antiaerian din Odesa. Câteva rachete au putut fi totuşi doborâte, susţine Dumskaia.net. Oamenii au văzut explozii pe cer şi fragmente în cădere spre sol.

Cel puţin o rachetă a căzut şi a explodat. Într-o zonă rezidenţială cu densitate mare de populaţie a izbucnit un incendiu. Tirurile continuă, relatează portalul ucrainean citat.În etapa a doua a intervenţiei sale în Ucraina, care a fost declanşată săptămâna aceasta, armata rusă intenţionează să stabilească un control complet asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei şi să asigure un coridor de legătură cu Crimeea. 

UPDATE, 23 APRILIE, 12.22:  Bombardele s-au intensificat în oraşele controlate de forţele ucrainene din regiunea Lugansk, a spus guvernatorul regiunii, Serghei Haidai, citat de The Guardian. Potrivit Reuters, Haidai a spus că forţele ucrainene părăsesc unele aşezări pentru a se regrupa, dar că mişcarea nu înseamnă o retragere.Rusia a negat din nou că a atacat zone civile.
 
UPDATE, 23 APRILIE, 10.15:  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că invazia declanşată de Rusia asupra ţării sale este doar începutul şi că Moscova are planuri pentru a captura şi alte ţări, după declaraţia generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Rusia vrea controlul total asupra sudului Ucrainei, pentru a avea un culoar către Transnistria, scrie Reuters.
 
„Toate naţiunile care, ca şi noi, cred în victoria vieţii asupra morţii trebuie să lupte cu noi. Trebuie să ne ajute, pentru că noi suntem în prima linie. Şi cine va urma?”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată vineri vineri noapte pe Facebook.

UPDATE, 23 APRILIE, 09.50:  „Lupte grele” se duc în continuare la Mariupol, a anunţat Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare, deşi Rusia susţinea joi că a cucerit oraşul, relatează The Guardian, citat de digi24.ro
 
Luptele demonstrează „frustrarea Rusiei în încercarea de a cuceri oraşul, încetinind şi mai mult progresul dorit în Donbas”, se arată în raport.
„În ciuda activităţii sporite, forţele ruse nu au înregistrat niciun câştig major în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le zădărnicească eforturile”, a adăugat Ministerul britanic al Apărării.„Forţele aeriene şi maritime ruse nu au preluat controlul în niciunul dintre domenii, datorită eficienţei apărării aeriene şi maritime a Ucrainei,” se mai arată în raport.
 
UPDATE, 22 APRILIE, 21.22: Serviciul poştal ucrainean Ukrposhta a anunţat vineri că a fost ţinta unui atac cibernetic, după ce mai devreme săptămâna aceasta a pus în vânzare un timbru care celebrează scufundarea crucişătorului rus Moskva, transmite Reuters, potrivit ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 22 APRILIE, 21.10: Trupele ruse au deschis focul asupra unui autobuz de evacuare din oraşul Popasna, în care se aflau 25 de persoane, a declarat vineri şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, într-o declaraţie Telegram, scrie CNN. Potrivit lui Haidai, nimeni nu a fost rănit, iar pasagerii sunt acum în siguranţă.
 
UPDATE, 22 APRILIE, 21:09: Guvernul Ucrainei a înregistrat oficial epava crucişătorului Moskva de pe fundul Mării Negre ca sit naţional de patrimoniu cultural subacvatic, scriu jurnaliştii de la The Kyiv Independent.

UPDATE, 22 APRILIE, 17:05 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat, astăzi, într-o postare pe Twitter că „i-a cerut cu tărie” preşedintele rus Vladimir Putin acces umanitar imediat şi ieşirea în siguranţă a oamenilor din Mariupol şi alte oraşe asediate.
 
UPDATE, 22 APRILIE, 10:05 Primarul din Mariupol a lansat un nou apel pentru „evacuarea totală” a oraşului din sudul Ucrainei. „Avem nevoie de un singur lucru - evacuarea completă a populaţiei. Aproximativ 100.000 de oameni sunt în Mariupol”, a declarat primarul Vadim Boichenko la televiziunea naţională, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 22 APRILIE, 09:59 Numărul total al copiilor ucraineni afectaţi de invazia rusă este de 594, potrivit Parlamentului ucrainean. Sunt 208 morţi şi 386 de copii răniţi.

UPDATE, 22 APRILIE, 07:30 Volodimir Zelenski a contrazis afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin conform cărora oraşul-port Mariupol, vital din punct de vedere strategic, a căzut joi în mâinile armatei ruse, transmite Reuters, citat de digi24.ro
 
Putin a apărut la televiziunea de stat rusă împreună cu ministrul apărării Serghei Şoigu pentru a anunţa că anulează ordinul de a lua cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde sunt asediate forţele ucrainene rămase în oraş, adăugând că acum plănuieşte ca aceasta să fie sigilată „pentru ca nici măcar o muscă să nu poată intra sau ieşi”. Putin şi-a reiterat, de asemenea, cererea ca luptătorii ucraineni încercuiţi să depună armele şi să se predea dacă vor să scape cu viaţă.
 
Zelenski a contrazis afirmaţiile Kremlinului, spunând că Mariupol nu este încă o cauză total pierdută. „Situaţia este dificilă, situaţia este rea”, le-a spus joi, la Kiev, jurnaliştilor Volodimir Zelenski, dar au mai rămas modalităţi de a elibera oraşul. „Există o modalitate militară de pregătire şi ne pregătim pentru aceasta”, a spus preşedintele ucrainean. Pentru aceasta, a spus el, este nevoie de ajutor occidental.
 
O altă soluţie ar fi una de natură diplomatică şi umanitară, a spus Zelenski, enumerând mai multe variante pe care Kievul le-a propus deja Moscovei, inclusiv un schimb de „răniţi cu răniţi”. „În acea citadelă sunt peste 400 de răniţi. Este vorba de soldaţi”, a spus preşedintele Ucrainei, care a adăugat că mai sunt şi civili răniţi.„Ne aşteaptă zile decisive, bătălia decisivă pentru statul nostru, pentru ţara noastră, pentru Donbasul ucrainean”, a subliniat Zelenski.

UPDATE, 22 APRILIE, 06:40 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că încă mai speră la pace, chiar şi după ce Moscova a respins o propunere de armistiţiu pentru acest weekend, când este celebrat Paştele creştin-ortodox, relatează The Guardian, citat de digi24.ro
 
Rusia a respins o cerere similară la începutul acestei săptămâni, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ceruse un armistiţiu până în duminica Paştelui pentru a permite livrarea de ajutor umanitar şi evacuarea sigură pentru civilii care încearcă să fugă din zona de război.

„Perioada de patru zile de Paşte ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieţi şi al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinţei din Ucraina”, a declarat el.Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri PolIanski, a declarat însă că solicitarea nu este „sinceră” şi ar oferi luptătorilor ucraineni mai mult timp pentru a se înarma.

UPDATE, 21 APRILIE, 21:00 Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că a autorizat încă un ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, referindu-se la „o fereastră de timp critică” în conflict, Rusia pregătindu-şi forţele pentru următoarea fază a războiului, transmite Reuters. Joe Biden a precizat că noul pachet de ajutor va include artilerie grea, 144.000 de cartuşe de muniţie şi drone tactice.

Aceasta vine la o săptămână după ce SUA au anunţat un alt ajutor de 800 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina. Trezoreria americană a mai spus că va furniza Ucrainei un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru operaţiunile guvernamentale precum plata salariilor şi servicii publice.Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a ajuns joi dimineaţă la Casa Albă, alături de Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite.

UPDATE, 21 APRILIE, 17:00 Parlamentele Estoniei şi Letoniei au adoptat declaraţii de condamnare a „genocidului poporului ucrainean” şi crimelor de război comise de trupele ruse în timpul invaziei Ucrainei.

UPDATE, 21 APRILIE, 16:55 Kievul a anunţat joi că zece militari şi nouă civili au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri de război cu Rusia, fără a preciza câţi ruşi au fost remişi Moscovei, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"De această dată printre persoanele eliberate se numără şi răniţi şi acest lucru este important. Acum vor putea beneficia de îngrijiri complete", a precizat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.Precedentul schimb de prizonieri a avut loc marţi, atunci fiind vorba, potrivit vicepremierului ucrainean, de al cincilea schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse din Ucraina, pe 24 februarie a.c..
 
UPDATE, 21 APRILIE, 14:30 Prim-miniştrii Spaniei şi al Danemarcei, Pedro Sanchez şi Mette Frederiksen, vizitează joi capitala ucraineană Kiev, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, au anunţat birourile celor doi premieri. Pedro Sanchez a sosit deja la Kiev, a anunţat biroul său într-un comunicat, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
 
UPDATE, 20 aprilie, 19:05 Termenul-limită acordat de Rusia forţelor ucrainene de la Mariupol pentru a depune armele a expirat la ora 14.00 (ora Moscovei, la fel ora Bucureştiului), fără niciun semn de capitulare din partea armatei ucrainene, consemnează BBC. Deşi oraşul-port asediat este înconjurat de forţele ruseşti, acesta nu a căzut încă, adaugă sursa britanică.

UPDATE, 20 aprilie, 12:50 Înaltul comandament al armatei ucrainene a informat miercuri despre o nouă ofensivă rusă spre oraşul Liman, din regiunea Doneţk, în cadrul operaţiunilor forţelor ruse pentru preluarea controlului asupra întregului Donbas, în timp ce asediul oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov, continuă, relatează EFE. Obiectivul clar al trupelor ruse este „capturarea” Mariupolului şi preluarea sub control total a întregii regiuni Herson, potrivit buletinului actualizat al Statului Major al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front în cea de-a 56-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina, notează Ukrinform, potrivit Agerpres.

UPDATE, 20 aprilie, 10:35 Preşedintele Consiliului European Charles Michel se află la Kiev. Acesta a postat pe twitter o fotografie cu ceea ce pare a fi momentul sosirii în gara din Kiev, însoţită de mesajul „Astăzi la Kiev, în inima Europei libere şi democratice”. Este vorba despre o vizită supriză, evenimentul nefiind anunţat pe agenda acestuia.

In Kyiv today.

In the heart of a free and democratic Europe. @ZelenskyyUa pic.twitter.com/7DxTeoxtMc

— Charles Michel (@eucopresident) April 20, 2022
UPDATE, 20 aprilie, 10:10 Coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor şi bătrânilor din Mariupol, convenit pentru astăzi, a anunţat vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereşciuk, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 20 aprilie, 09.47 Ruşii au lansat atacuri asupra unor zone rezidenţiale din alte două oraşe din regiunea Lugansk. Atacuri, şi asupra conductei de gaze, a anunţat guvernatorul regiunii, scrie Nexta.

UPDATE, 20 aprilie, 06:15 Forţele ucrainene au respins „numeroase încercări de înaintare” a trupelor ruse spre Donbas, în timp ce bombardamentele şi atacurile Moscovei în zonă „se înmulţesc”, potrivit celei mai recente evaluări a serviciilor de informaţii ale armatei britanice.
 
„Capacitatea de a progresa a Rusiei continuă să fie afectată de provocările de mediu, logistice şi tehnice care au afectat până acum trupele, combinate cu rezistenţa forţelor armate ucrainene”, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie pe Twitter. Forţele ruse nu au reuşit să „învingă rezistenţa” la Mariupol, în ciuda mai multor atacuri „nediscriminatorii”, ceea ce „indică eşecul lor în a-şi atinge obiectivele”, potrivit raportului.
 
UPDATE, 19 APRILIE, 21:04 Comandantul adjunct al Batalionului Azov, Sviatoslav Palamar, a raportat că uzina de oţel Azovstal din Mariupol „a fost practic aproape distrusă”. Armata a spus că ruşii au aruncat „bombe super-puternice” asupra fabricii.

UPDATE, 19 APRILIE, 16:54 Rusia a anunţat marţi expulzarea a 36 de diplomaţi belgieni şi olandezi, ca răspuns la o măsură similară luată de Belgia şi Olanda în urma declanşării ofensivei ruse în Ucraina, informează AFP şi Reuters.
 
UPDATE, 19 APRILIE, 16:46 Ţările de Jos vor trimite „echipament mai greu” în Ucraina, „inclusiv vehicule blindate”, a anunţat marţi premierul Mark Rutte, potrivit ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 19 APRILIE, 16:41 Guvernatorul regiunii Harkov: Bombardamentele ruseşti au ucis 3 persoane în Harkov pe 19 aprilie. Oleh Sinehubov a spus că 16 persoane au fost rănite. Harkov a fost ţinta unor tiruri de rachete ruseşti, potrivit oficialului.
 
UPDATE, 19 APRILIE, 16:30 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat al cincilea schimb de prizonieri de război. Este vorba despre 60 de militari ucraineni, dintre care 10 ofiţeri. 16 civili se întorc şi ei acasă.
 
UPDATE, 19 APRILIE, 14:43 Rusia a cerut din nou forţelor ucrainene din uzina metalurgică Azovstal din Mariupol să depună armeleTrupele ruse au cerut ca acest lucru să fie făcut până la prânz, ora Moscovei. Ministerul rus al apărării a emis o declaraţie prin care cere capitularea, scrie corespondenta Sky News, potrivit ştiriletvr.ro.
 
„Toţi cei care depun armele au garantat că vor rămâne în viaţă”, a anunţat ministrul apărării într-un mesaj, cerând trupelor să se retragă din fabrica de oţel între orele 14.00 şi 16.00, ora Moscovei, „fără excepţie, fără arme şi fără muniţie”, scrie CNN.

UPDATE, 19 APRILIE, 08.56 Igor Zhovkva, consilierul pe probleme de diplomaţie al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există „niciun singur loc” în Ucraina care să fie sigur acum după loviturile ruseşti de luni de la Liov.

"Nu a mai rămas nici un loc, niciun oraş sau sat, unde să fie în siguranţă acum în Ucraina. Asta încercau [ruşii] să implementeze încă de la începutul războiului. Pentru că uite, ei nu se luptă doar cu militarii. Ei nu se luptă doar cu infrastructura militară. Se luptă cu ucrainenii civili", a spus el.

UPDATE, 19 APRILIE, 06:20 Peste 4,9 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării lor, în cele 54 de zile de la începutul invaziei ruse, arată un bilanţ publicat luni de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) preluat de Agerpres. Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM), din Ucraina s-au refugiat şi circa 215.000 de cetăţeni străini, care întâmpină de multe ori dificultăţi când încearcă să se întoarcă în ţările lor de origine.

De cele mai multe ori, astfel de străini, care nu au nici cetăţenia ucraineană, nici a ţării unde au ajuns, sunt studenţi sau lucrători. Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiaţi atât de mare după al doilea război mondial, observă AFP. Circa 90% din cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanşat războiul, sunt femei sau copii. 

Potrivit IOM, în Ucraina există şi 7,1 milioane de strămutaţi. Numărul total al celor alungaţi de război de la casele lor se ridică deci la peste 12 milioane. Mai mult de două treimi din copiii ucraineni se află în această situaţie, în Ucraina sau în străinătate. Polonia a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni - aproape 2,8 milioane sau 60% din total, conform datelor UNHCR la zi; înainte de război, în Polonia erau angajaţi 1,5 milioane de imigranţi ucraineni. În România au ajuns până luni 743.880 de refugiaţi, din care unii prin Republica Moldova, unde au intrat 423.852 de ucraineni, la o populaţie autohtonă de numai 2,6 milioane.

UPDATE, 19 APRILIE, 06:19 Uniunea Europeană (UE) a condamnat luni loviturile de rachete şi bombardamentele fără discernământ şi ilegale împotriva civililor întreprinse de Rusia în Ucraina şi a denunţat crime de război, informează Agerpres.

"UE condamnă continuarea bombardamentelor fără discernământ şi ilegale împotriva civililor şi infrastructurilor civile întreprinse de forţele armate ruse (...). Nu poate exista impunitate pentru crime de război", a afirmat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell într-o declaraţie publicată la Bruxelles după lovituri ruse împotriva oraşului Liov (Lviv, Lvov), în vestul Ucrainei.

UPDATE, 19 APRILIE, 06:00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat. „Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive", a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram

UPDATE, 19 APRILIE, 05:47 Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul, notează Agerpres. La sfârşitul săptămânii trecute, "patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente", a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecţia anonimatului.

Un al cincilea zbor este aşteptat să sosească în următoarele 24 de ore, "adică cinci zboruri în tot atâtea zile" de când noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţată miercuri de preşedintele Joe Biden, a subliniat el. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primul transport a sosit la 48 de ore după semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme, o rapiditate "fără precedent".

UPDATE, 18 APRILIE, 18:17 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se aşteaptă ca „sprijinul de securitate” pentru Ucraina să crească din partea Uniunii Europene. „Preţul agresiunii” pentru Rusia trebuia crescut, a scris el într-un tweet după  discuţii cu preşedintele Lituaniei, unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei în UE, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 18 APRILIE, 14:05: Numărul morţilor după atacurile cu bombe din Lvov a crescut la 7 persoane, iar cel al răniţilor, la 11 persoane, relatează ştiriletvr.ro.
UPDATE, 18 APRILIE, 14:01 Ucrainenii au pierdut controlul asupra oraşului Kreminna, anunţă şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, citat de CNN.
 
UPDATE, 18 APRILIE, 11:15 Mai multe explozii au fost semnalate luni dimineaţă de către autorităţile locale ucrainene la Liov (Lvov), în vestul Ucrainei, la Dnipropetrovsk (sud), în timp ce un reporter Reuters consemnează o serie de explozii în capitala ucraineană Kiev în cea de-a 54-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Două persoane au fost rănite în urma atacurilor de la Dnipropetrovsk, potrivit publicaţiei Suspilne, în timp ce primarul oraşului Liov, Andrii Sadovii, a anunţat pe Telegram că oraşul a fost ţinta a cel puţin cinci lovituri de rachetă.

"Cinci rachete au lovit Liovul. Serviciile de intervenţie s-au deplasat deja la locul în care acestea au căzut. Încercăm să adunăm mai multe informaţii", a spus primarul, care nu a precizat dacă au fost victime, potrivit EFE, citat de Agerpres.

UPDATE 06:56 Serviciul ucrainean de informaţii a neutralizat reţeaua de spionaj inamică din regiunea Odesa Au fost reţinuţi trei agenţi care lucrau în Federaţia Rusă, transmite Comandamentul Operaţional „Sud”. Agenţii ruşi au colectat informaţii despre armata ucraineană, locaţia punctelor de control, centrele de voluntariat, starea de spirit a localnicilor.

UPDATE, 17 APRILIE, 21:42 Şeful adjunct al Biroului Preşedinţiei ucrainene, Ihor Zhovkva, a declarat că formularul necesar pentru obţinerea statutului de candidat la Uniunea Europeană a fost completat în întregime. Comisia Europeană urmează să dea avizul privind îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga pentru aderare de către Ucraina, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 17 APRILIE, 21:40 Soţia unui dintre marinarii de pe crucişătorul Moskva care a suferit o explozie şi un incendiu la bord, iar ulterior s-a scufundat, spune că soţul său a murit, iar alţi 27 de membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi, în ciuda faptului că autorităţile ruse nu au anunţat victime, scrie Europa Liberă Ucraina, potrivit BBC, citată de HotNews.

UPDATE, 17 APRILIE, 19:19 Ucraina a respins duminică ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol şi a anunţat că luptătorii ucraineni vor rezista "până la capăt", transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

UPDATE, 17 APRILIE, 18.11 Forţele ucrainene rămase în oraşul-port Mariupol încă luptă şi continuă să sfideze cererea Rusiei de a se preda, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Şmihal, citat de The Guardian.
 
UPDATE, 17 APRILIE, 17.51 Volodimir Zelenski: Ucraina nu va renunţa la teritoriu din est pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Preşedintele Ucrainei  a declarat pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să cedeze teritoriu din estul ţării pentru a pune capăt războiului cu Rusia şi că armata ucraineană este pregătită să lupte cu forţele ruseşti din regiunea Donbas într-o bătălie care ar putea influenţa cursul întregului război, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 17 APRILIE, 17.29 Cel puţin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele ruseşti de la Harkov, a anunţat un oficial ucrainean din domeniul sănătăţii, citat de The Guardian, potrivit ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 17 APRILIE,  14:30 Cel puţin trei civili au fost ucişi de tiruri de artilerie şi cu rachete ale forţelor militare ruse asupra oraşului Harkov din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile ucrainene duminică, informează Agerpres, potrivit dpa. De asemenea, 31 de persoane au fost rănite de aceste tiruri ruse, a anunţat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. În total, trupele ruse au bombardat de 23 de ori mai multe zone ale capitalei regionale Harkov şi au încercuit sate din regiune. De asemenea, a existat un atac cu rachete. Oleg Sinegubov i-a atenţionat pe locuitorii din Harkov să nu iasă în exteriorul locuinţelor fără un motiv întemeiat.
 
UPDATE, 17 APRILIE,  12.17 Trupele ruseşti au distrus o fabrică de muniţii de lângă Kiev, la Brovarî, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării Igor Konaşenkov citat de The Guardian, potrivit ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 17 APRILIE, 11.16 Coridoarele umanitare nu vor funcţiona astăzi, deoarece autorităţile ucrainene nu au reuşit să cadă de acord cu forţele armate ruse, a transmis duminică vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 17 APRILIE, 11.10 Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră, ca parte a sancţiunilor extinse ale UE, a anunţat duminică administraţia maritimă a ţării vecine.

UPDATE, 17 APRILIE, 10.40 Rusia este hotărâtă să forţeze Ucraina să îşi abandoneze cursul euro-atlantic şi vrea să îşi impună propria dominaţie în regiune, chiar dacă Moscova îşi concentrează acum operaţiunile în estul ţării vecine, au atenţionat duminică serviciile de informaţii ale armatei britanice, informează Reuters. Forţele ruse continuă să-şi redesfăşoare echipamentele de luptă şi de sprijin din Belarus spre estul Ucrainei, inclusiv spre locaţii în apropiere de Harkov şi de Severodoneţk, a notat Ministerul Apărării al Regatului Unit într-un raport regulat pe Twitter, potrivit Agerpres.

UPDATE, 17 APRILIE,  09.40 Ambasada SUA la Kiev confirmă că peste 550 de copii au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE, 17 APRILIE, 06:44 Peste 300.000 de ruşi au plecat din ţară din cauza războiului început de Vladimir Putin în Ucraina. Aproximativ 10% dintre ei au ajuns în Georgia, unde nu sunt însă priviţi cu ochi buni din cauza conflictului din 2008, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 17 APRILIE, 06:42 Următoarele sancţiuni ale Uniunii Europene ce vor fi impuse Rusiei vor viza băncile şi în special Sberbank, precum şi petrolul, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ziar german Bild am Sonntag, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE, 16 APRILIE, 20:35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, sâmbătă, că "eliminarea" ultimilor soldaţi ucraineni rămaşi în oraşul Mariupol, asediat de către forţele ruse, "ar pune capăt oricăror negocieri de pace" cu Moscova.
 
"Eliminarea militarilor noştri, a oamenilor noştri (la Mariupol) ar pune capăt oricăror negocieri" de pace dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Zelenski, potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, citat de France Presse. Liderul ucrainean a avertizat că cele două părţi se vor găsi atunci în "impas". 
 
În ceea ce priveşte bilanţul uman, "Mariupol ar putea fi de zece ori mai mare decât Borodianka", un orăşel ucrainean de lângă Kiev, distrus după ce a fost bombardat şi scenă a presupuselor abuzuri după ce a fost ocupat de soldaţii ruşi, a acuzat Zelenski. „Nu vom negocia nici teritoriul, nici oamenii. Cu cât sunt mai multe locuri ca Borodianka, cu atât mai greu va fi", a adăugat acesta.
 
UPDATE, 16 APRILIE, 15:05 O uzină militară ce produce vehicule blindate a fost vizată sâmbătă dimineaţă de un bombardament al forţelor ruse în suburbiile capitalei Ucrainei, Kiev, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse. Un mare număr de militari şi poliţişti erau prezenţi la locul atacului, împiedicând accesul în complex, de unde se ridicau coloane de fum dens. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a scris pe Facebook că în acest stadiu nu are informaţii despre potenţiale victime.

UPDATE, 16 APRILIE, 09:05  Sâmbătă, la primele ore ale dimineţii s-au auzit explozii în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Liov, a informat presa locală, citată de The Guardian. Sirenele de raid aerian s-au auzit în regiunea Kiev, dar şi în centrul şi vestul Ucrainei, inclusiv la Rivne, Liov, Ivano-Frankivsk, Volyn, Khmelnytsky, Vinnytsia, Zhytomyr.
 
UPDATE, 16 APRILIE, 08:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că este dificil de prezis cât va dura războiul. El a declarat că doi factori vor determina durata conflictului şi anume sancţiuni economice tot mai puternice contra Rusiei şi ajutor armat pentru Ucraina.
"Desigur, aud şi predicţii diferite. Am mult mai multe informaţii decât unele instituţii media despre intenţiile şi capacităţile armatei ruse. Despre potenţialul economiei ruse. Despre starea emoţională a societăţii din Rusia.", a spus preşedintele Ucrainei în mesajul video transmis în cursul nopţii.
 
UPDATE, 15 APRILIE, 21:21 Primul zbor cu echipamente în valoare de 800 de milioane de dolari oferit de Statele Unite Ucrainei este aşteptat să sosească în regiune în următoarele 24 de ore, a anunţat un oficial american al ApărăriiPotrivit oficialului, echipamentele vor fi preluate de la graniţă de ucraineni. Deşi lista exactă a acestei prime tranşe nu a fost făcută publică, potrivit declaraţiilor anterioare, cele mai urgente solicitări sunt cele privind piesele de artilerie, muniţia aferentă, precum şi cele privind radarele. Se estimează că vor fi şi primele expediate, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 15 APRILIE, 18:33 Potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi, aproape 5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului. 2,7 milioane de ucraineni au plecat în Polonia. În România - aproape 727.000, în Ungaria - 447.000, în Republica Moldova - 419.000, în Slovacia - 329.000.

UPDATE, 15 APRILIE, 16:05 O uzină din regiunea Kiev, care fabrică rachetele Neptun pe care armata ucraineană a anunţat că le-a folosit pentru a lovi crucişătorul rus Moskva, a fost vizată în cursul nopţii de joi spre vineri de un atac rus, au constatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului, notează Agerpres.

Un atelier al uzinei şi o clădire administrativă adiacentă, situate în localitatea Vîşneve, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de capitala Ucrainei, au fost grav avariate. Aproximativ 50 de vehicule aflate în parcare au suferit avarii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat anterior că Rusia a distrus un atelier de rachete sol-aer al acestei uzine numite Vizar, folosind o rachetă de croazieră Kalibr.

''În jurul orei 01:30 dimineaţa, paznicul m-a sunat să raporteze lovituri'' aeriene, a declarat Andrii Sizov, care conduce un atelier de prelucrare a lemnului situat la aproximativ 100 de metri de fabrică. ''Au fost cinci. Angajatul meu era în birou, a fost aruncat la pământ de explozie'', a spus el.

UPDATE, 15 APRILIE, 13:50 În jur de 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la debutul războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, potrivit bilanţului publicat vineri de Statul Major al Armatei Ucrainei. Bilanţul marchează şi „victoria” asupra forţelor maritime ale Rusiei, după ce vasul de război Moskva s-a scufundat ca urmare a atacului cu rachete al forţelor militare ale Ucrainei.

Astfel, numărul vaselor de război pierdute de Rusia a ajuns la 8. Bilanţul publicat de Armata Ucrainei include ca daune cauzate forţelor ruse, printre altele 20.000 de soldaţi, 756 de tancuri, 1.976 de transportoare, 366/122 de sisteme ale artileriei /MLRS, 163 de avioane, 144 de elicoptere şi 8 vase.

UPDATE, 15 APRILIE 11:41 Un schimb de prizonieri a avut loc în regiunea Herson din sudul Ucrainei, potrivit forţelor armate ale Ucrainei.În urma negocierilor, patru prizonieri ruşi au fost daţi în schimbul a cinci militari ucraineni în satul Posad-Pokrovske. Rusia a pretins controlul asupra Hersonului la începutul războiului, dar Ucraina şi-a recâştigat o parte din teritoriul său, potrivit rapoartelor emise de Pentagon în urmă cu câteva săptămâni.

UPDATE, 15 APRILIE 11:04 Guvernatorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei a făcut un apel către cetăţenii din zonă să plece de urgenţă. Într-un mesaj transmis pe Telegram, Serhiy Gaidai le-a transmis oamenilor să plece şi să „aleagă viaţa”. Anterior, el a anunţat că o persoană a fost ucisă şi cinci au fost rănite în timpul bombardamentelor ruseşti în oraşul Kreminna. 

„Nu ezitaţi şi plecaţi cât mai aveţi această posibilitate”, a spus el. El a adăugat că 32.000 de locuitori au fost evacuaţi cu trenuri şi autobuze şi i-a îndemnat pe alţii să facă acelaşi lucru.
 
UPDATE, 15 APRILIE, 10:27 Următoarea fază a războiului din Ucraina va fi „bătălia logisticii” a declarat fostul şef al serviciilor secrete militare britanice Philip Osborne, într-un comentariu pentru Sky News Oraşul-port din sudul Mariupol ar putea cădea săptămâna viitoare, determinând trupele ruseşti să se deplaseze spre nord pentru a sprijini ofensiva din est. Problema pentru ucraineni va fi eficienţa realimentării şi livrării de arme şi echipamente în estul Ucrainei.

UPDATE, 15 APRILIE, 07:55 Procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, se află în Ucraina investigând posibile crime de război comise de Rusia. După ce a vizitat Bucha, unde au fost descoperite gropi comune şi civili ucişi la începutul lunii aprilie, după retragerea forţelor ruse, Khan a spus că Ucraina este „o scenă a crimei” şi că „acesta este un moment care ar trebui să trezească pe toată lumea”.

UPDATE, 15 APRILIE, 07:28 Presa ucraineană relatează despre explozii puternice de la Kiev. Camerele CCTV ale oraşului arată că, în urma bombardamentelor, unele cartiere ale oraşului au rămas fără electricitate. Au existat, de asemenea, explozii în Harkov şi Herson.

UPDATE, 15 APRILIE, 06:45 Crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anunţat joi seară Ministerul rus al Apărării, notează AFP, citat de Agerpres.

"În cursul operaţiunii de remorcare a crucişătorul Moskva spre portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza deteriorării carenei suferite într-un incendiu de la detonarea de muniţie. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat", a spus ministerul, citat de agenţia de stat TASS.

UPDATE, 14 APRILIE, 20:45 Statele Unite cred că incendiul de pe nava de război rusă „Moscova” încă nu a fost eliminat şi că aceasta a suferit avarii semnificative, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit Reuters.Se crede că nava de război, un crucişător din epoca sovietică, se află încă pe linia de plutire, iar Statele Unite presupun că se îndreaptă spre Sevastopol, a precizat oficialul. „Evaluarea noastră este că încă pare să fie un incendiu la bord”, a adăugat oficialul american.
 
UPDATE, 14 APRILIE, 15:34 O unitate de operaţiuni speciale din Ucraina a distrus un pod traversat de un convoi rus care se îndrepta spre oraşul Izium, în regiunea Harkov, a anunţat joi Comandamentul Forţelor de Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 14 APRILIE, 15:30 Guvernatorul regiunii Harkov din Ucraina, Oleh Synyegubov, a declarat că patru civili au fost ucişi şi 10 răniţi joi în timpul bombardamentului rus asupra oraşului, transmite The Guardian, citat de ştiriletvr.ro.
UPDATE, 14 APRILIE, 11:48 Ucraina a anunţat joi reluarea evacuărilor de civili via nouă coridoare umanitare, în special dinspre oraşul asediat Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul ţării, transmite Agerpres.  „Nouă coridoare umanitare sunt prevăzute pentru astăzi'', a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram. Potrivit reprezentantei Kievului, un prim coridor va fi creat între Mariupol, port devastat după peste 45 de zile de asediu de către forţele ruse, şi Berdiansk, Tokmak şi Enerhodar, către Zaporojie. Celelalte coridoare sunt prevăzute între Severodoneţk, oraş bombardat în ultimele zile de armata rusă, Popasa, Guirské şi Rubijné către Bahmut, la 140 de kilometri vest de Lugansk.

UPDATE, 14 APRILIE, 11:20 Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina şi a extins şi tipul de arme care vor fi trimise pentru a include artilerie grea, în aşteptarea unui asalt extins al ruşilor în estul Ucrainei, transmite Reuters.

Noul pachet de ajutor include 11 elicoptere Mi-17 care au fost alocate Afganistanului înainte ca guvernul de acolo susţinut de americani să se destrame anul trecut. Ajutorul mai include 18 obuziere de 155 de mm cu 40.000 de proiectile, radare contra artileriei, 200 de transportoare blindate şi 300 de drone „Switchblade”.

UPDATE, 13 APRILIE, 22:06 Preşedintele Lituaniei, la Borodianka: "Ocupantul ştie ce a făcut. Va veni timpul pentru judecată". Patru şefi de stat, demonstraţie de solidaritate la Kiev, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 13 APRILIE, 21.46 Preşedintele american Joe Biden l-a sunat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l "ţine la curent cu sprijinul continuu al SUA" pentru Ucraina, a indicat Casa Albă, potrivit AFP. Zelenski a transmis la rândul său pe Twitter că cei doi lideri au "discutat despre un nou plan de ajutor militar şi potenţial economic", evocând totodată "crimele de război" comise în ţara sa şi sancţiunile adoptate de occidentali împotriva Rusiei.

UPDATE, 13 APRILIE, 21.30 Trupele ruse sunt în prezent complet pregătite pentru un nou asalt dinspre regiunea estică Doneţk şi dinspre cea sudică Herson, a anunţat miercuri comandamentul armatei ucrainene, relatează Reuters,, potrivit ştiriletvr.ro.


UPDATE, 13 APRILIE, 16:25 În Dnipro sunt patru congelatoare pline cu cadavre ale soldaţilor ruşi, a declarat viceprimarul oraşului, care le-a cerut mamelor acestora să vină să le ia.

Viceprimarul oraşului Dnipro a spus că este vorba despre peste 1.500 de cadavre ale soldaţilor ruşi, care nu sunt revendicate şi care sunt ţinute în congelatoare.

"Acum, în morgile din Dnipru sunt mai mult de 1500 de cadavre ale soldaţilor ruşi pe care nimeni nu vrea sa le ia. Ele stau în congelatoare. Noi sperăm că unele mame din Rusia vor putea veni să-şi ia copii pe care i-au crescut toată viaţa. Noi avem deja patru congelatoare pline cu soldaţi ruşi. Ei sunt copii cuiva. Ei au fost crescuţi de mame, au mers împreună în prima zi de şcoală. Noi vom organiza totul, doar să vină să ia cadavrele copiilor lor", a fost mesajul lui Mihail Lisenko.

UPDATE, 13 APRILIE, 14:12  Reconstrucţia Ucrainei, o misiune dificilă. Cele trei mari provocări - analiză The Economist.  Până la 540 de miliarde de dolari ar putea urca preţul reconstrucţiei Ucrainei, estimează economiştii.

UPDATE, 13 APRILIE, 12:54 Ucraina a dejucat un atac cibernetic rus ce viza una dintre cele mai mari instalaţii energetice ale sale, au anunţat responsabili ai acestei ţări, care se aşteaptă la o ofensivă militară majoră a Moscovei în est, informează miercuri AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE, 13 APRILIE, 11:49 Preşedinţia de la Varşovia a anunţat miercuri că preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei se deplasează spre Kiev, unde se vor întâlni cu omologul lor ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite Agerpres. Cei patru şefi de stat urmează exemplul altor politicieni europeni, care au făcut vizite în Ucraina după ce forţele invadatoare ruse au fost respinse luna aceasta din nordul ţării.

UPDATE, 13 APRILIE, 10:59 SUA suplimentează cu 750 de milioane de dolari ajutorul militar pentru Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE, 13 APRILIE, 10:57 Aproape 200 de copii au fost ucişi şi 350 răniţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni citaţi de CNN.

UPDATE, 13 APRILIE, 09:59 Viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereshchuk a anunţat că nu vor exista coridoare umanitare pe 13 aprilie, deoarece trupele ruseşti încalcă încetarea focului în regiunea Lugansk. În plus, ocupanţii au blocat autobuzele de evacuare în regiunea Zaporojie, relatează ştiriletvr.ro.
UPDATE, 13 APRILIE, 07:10 Mariupolul rămâne în continuare disputat, pe fondul bombardamentelor Rusiei asupra acestui oraş-port de importanţă strategică, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN.
 
„Evaluarea noastră de astăzi este că Mariupolul este în continuare disputat şi că ucrainenii încă luptă pentru a apăra oraşul şi a preveni cucerirea acestuia de către Rusia”, a declarat Kirby, în cadrul unui briefing de presă al Pentagonului, ţinut marţi. „Aţi văzut şi dumneavoastră imagini, aţi văzut devastarea pe care loviturile aeriene ruseşti au provocat-o Mariupolului, dar evaluarea noastră este că ucrainenii încă luptă pentru el”, precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
 
Kirby a declarat că ruşii vor să pună mâna pe Mariupol din cauza „locaţiei sale strategice” ca oraş portuar important, în condiţiile în care Kremlinul şi-a intensificat atenţia asupra estului şi sudului Ucrainei.
 
„Aceasta (cucerirea Mariupolului, n.r.) le-ar oferi acces terestru neîngrădit şi fără obstacole între Donbas şi Crimeea”, a spus Kirby. „Pentru că se află la sud de zona Donbas, dacă de fapt ceea ce spun ei (ruşii, n.r.) este adevărat, că vor să îşi securizeze acea zonă Donbas – acea zonă despre care susţin că este o provincie predominant rusească – atunci Mariupolul, din punct de vedere geografic, puteţi înţelege de ce ar fi important pentru ei în ceea ce priveşte eforturile lor în Donbas”, a adăugat Kirby.
 
Acesta a arătat că oraşul este important şi pentru ucraineni, din cauza „a ceea ce reprezintă pentru viaţa lor economică”. „Este oraşul lor şi o parte din ţara lor şi nu au renunţat la el”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
 
 
UPDATE, 12 APRILIE 22.19 Preşedintele german Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Rusia, a declarat marţi că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.Această călătorie urma să aibă loc împreună cu preşedinţii Poloniei şi celor trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania):
 
„Eram pregătit să merg, dar se pare, şi a trebuit să iau act, că prezenţa mea la Kiev nu este dorită.”Această vizită avea scopul „de a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”, şi-a exprimat el regretul, potrivit Agerpres.
 
UPDATE, 12 APRILIE 22:07 Oamenii din estul Ucrainei ştiu că ruşii sunt pe cale să-şi intensifice ofensiva în Donbas. Chiar şi câinii de pe străzi par să ştie, şi pot fi auziţi lătrând ori de câte ori se aud exploziile proiectilelor de artilerie în depărtare, scrie BBC.
 
UPDATE, 12 APRILIE, 18:50 Rusia are la dispoziţie „peste 80%” din puterea de luptă pe care a desfăşurat-o înainte de invazia Ucrainei, potrivit unui înalto oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
 
Oficialul a mai spus că Rusia a lansat până acum peste 1.540 de rachete împotriva Ucrainei. „Estimăm că puterea de luptă a Rusiei (...) este de peste 80% din ce au avut” înainte de declanşara invaziei, a declarat oficialul într-o discuţie off-the-record cu jurnaliştii, potrivit CNN.
 
UPDATE, 12 APRILIE 16:27 În Ucraina, urmează o nouă etapă a terorii a avertizat preşedintele Zelensky. În mesajul video de noaptea trecută, şeful statului afirma că ruşii se pregătesc să atace oraşul Mariupol cu arme chimice. Apar tot mai multe dovezi ale crimelor oribile comise de ruşi, inclusiv zeci de violuri raportate în regiunea Kiev, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 12 APRILIE 14:29 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva tuturor băncilor ruseşti şi împotriva petrolului rusesc şi să stabilească un calendar pentru renunţarea la importurile de gaz din Rusia, informează Agerpres. „Nu putem aştepta. Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. UE trebuie să sancţioneze petrolul şi băncile din Rusia.

Fiecare stat membru trebuie să stabilească un termen limită la care va refuza sau limita resursele energetice (ruseşti) precum gazul. Numai atunci guvernul rus va înţelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei", a spus el într-o intervenţie prin videoconferinţă în Parlamentul Lituaniei.
 
UPDATE, 12 APRILIE 13:44 Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile acolo, a informat marţi Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter, într-un buletin regulat, informează Reuters, potrivit Agerpres.
 
UPDATE, 12 APRILIE 13:15 Vehiculele pot fi văzute cum se îndreaptă spre nord-vest, în direcţia regiunii Donbas, potrivit CNN, care a localizat, prin geolocaţie, o coloană mare de vehicule militare ruseşti în apropiere de Matveev Kurgan, o aşezare din regiunea Rostov din Rusia, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 12 APRILIE 12:00 Regatul Unit a cerut cetăţenilor săi să părăsească Rusia, anunţă Ministerul de Externe britanic. Ministerul avertizează asupra ameninţării cu atacuri teroriste în Rusia. 

UPDATE, 12 APRILIE 11:13 O fetiţă de un an şi jumătate din Mariupol şi un băiat de 13 ani din Harkov au murit în urma bombardării invadatorilor.

UPDATE, 12 APRILIE 10:00 Rusia plănuieşte atacuri teroriste pe propriul său teritoriu pentru a forţa isteria anti-ucraineană şi pentru a mobiliza oamenii. „Serviciile speciale ruse plănuiesc o serie de atacuri teroriste pentru a mina şi arunca în aer clădiri rezidenţiale, spitale şi şcoli din aşezările ruseşti. Precum şi atacuri cu bombă cu rachete asupra oraşului Belgorod sau a unuia dintre oraşele Crimeei”, transmite Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainian.
UPDATE, 12 APRILIE, 08:33: Biroul european de poliţie Europol a anunţat luni că a lansat o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate din cauza războiului din Ucraina.
 
UPDATE, 12 APRILIE, 06:33 Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat Rusia că "provoacă foamete în lume" prin războiul pe care îl duce în Ucraina, distrugând stocuri de grâu şi împiedicând exportarea acestuia, în special în Africa, relatează Agerpres, cu referire la AFP. „Ruşii atribuie sancţiunilor (impuse de Occident) responsabilitatea pentru penuria de alimente şi preţurilor în creştere, în timp ce nu sancţiunile sunt problema.

UPDATE, 12 APRILIE, 06:20 Rusia a folosit o substanţă otrăvitoare împotriva soldaţilor ucraineni şi a civililor din Mariupol, acuză Batalionul Azov pe contul său de Twiter. Informaţia a fost preluată de mai multe canale şi publicaţii ucrainene, potrivit Digi24.ro.

UPDATE, 12 APRILIE, 06:10 Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi care operau sub acoperirea Ambasadei ruse de la Paris şi "ale căror activităţi s-au dovedit contrare intereselor naţionale", a indicat luni Ministerul Afacerilor Externe, transmite Agerpres, cu referire la AFP. Parisul a anunţat deja lunea trecută expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi care desfăşurau activităţi "contrare intereselor franceze", iar MAE francez a precizat pentru France Presse că cei şase spioni se adaugă listei precedente.

UPDATE, 11 APRILIE, 22:20 Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit luni pe cancelarul austriac Karl Nehammer, primul lider occidental care efectuează o vizită la Moscova de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina. Întâlnirea a durat 75 de minute, potrivit CNN. Întâlnirea are loc la Novo-Ogariovo, reşedinţa prezidenţială de lângă Moscova, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cancelarul austriac a spus că „nu a fost o vizită prietenească”, potrivit unei declaraţii citate de CNN. Discuţia cu Vladimir Putin a fost „foarte directă, deschisă şi dură”, se mai arată în declaraţia cancelarului.

UPDATE, 11 APRILIE, 21:20  Statele Unite afirmă că Rusia a început să îşi întărească şi să îşi aprovizioneze trupele din regiunile din Donbas – Lugansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei, după cum o demonstrează un convoi de vehicule care se apropie de oraşul ucrainean Izium dinspre nord, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit CNN, citat de digi24.ro Convoiul de vehicule include un „element de comandă şi control, un batalion de sprijin, probabil sprijin pentru aparatele cu aripi rotative (drone, n.r.) şi sprijin pentru infanterie”, potrivit oficialului. Oficialul a mai spus că există dovezi că Rusia încearcă să îşi întărească poziţia la sud-vest de oraşul Doneţk, în principal cu unităţi de artilerie.

UPDATE, 11 APRILIE, 18:50 Ucraina se teme că Rusia şi-ar putea folosi trupele staţionate în regiunea transnistreană pentru a ataca, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 11 APRILIE, 17:50 Armata germană pregăteşte prima evacuare aeriană de civili răniţi în războiul din Ucraina.

UPDATE, 11 APRILIE, 16.42  Cancelarul austriac Karl Nehammer şi Vladimir Putin au început discuţiile la reşedinţa prezidenţială de lângă Moscova din Novo-Ogaryovo, a informat presa rusă.

UPDATE, 11 APRILIE, 16:35 Comisia Europeană a plasat 21 de companii aeriene ruseşti pe „lista neagră” pentru siguranţa aeriană.  Lista include cele mai mari companii aeriene ruseşti, inclusiv „Aeroflot” şi „Pobeda”. Transportatorilor aerieni care fac obiectul unor măsuri restrictive li se interzice intrarea în spaţiul aerian european, relatează ştiriletvr.ro.
UPDATE, 11 APRILIE, 16.33 Întâlnirea dintre Putin şi cancelarul austriac Nehammer va avea loc fără jurnalişti. De asemenea, nu va fi nicio conferinţă de presă, transmite Nexta.
 
UPDATE, 11 APRILIE, 13:25 O gară din estul Ucrainei a fost lovită de bombardamentele ruseşti, a declarat luni preşedintele companiei de căi ferate de stat din Ucraina, fără a furniza o locaţie anume, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 11 APRILIE, 12.35: Ucraina a creat nouă coridoare pentru evacuarea civililor din estul ţării.

UPDATE, 11 APRILIE, 09:15 Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să se pregătească pentru atacuri şi mai puternice ale ruşilor. El a dat şi o replică propagandei ruse despre crimele de război din Ucraina. Ei dau vina pe noi pentru crimele pe care le-a comis armata rusă. Laşitate de sus până jos, spune liderul de la Kiev. Volodimir Zelenski: "Trupele ruse vor trece la operaţiuni şi mai puternice în estul ţării noastre. Dar ne pregătim pentru acţiunile lor. Vom răspunde.

UPDATE, 11 APRILIE 07:53  Statul Major al Armatei ucrainene nu exclude că Rusia ar putea recurge la anumite provocări cu trupele sale din stânga Nistrului iar apoi să acuze Ucraina de agresiune împotriva Republicii Moldova.
UPDATE, 11 APRILIE 06:51 În această noapte la Nikolav a avut loc o puter nică deflagraţie, oamenii spun că nu au mai văzut aşa ceva până acum. Autorităţile au recomandat populaţiei să nu iasă afară şi să nu deschidă geamurile.

UPDATE, 10 APRILIE 09:39 Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat sâmbătă "profund dezamăgit şi îndurerat de comportamentul lui Vladimir Putin", de care a fost apropiat, dar care şi-a asumat "o responsabilitate foarte serioasă în faţa lumii întregi" atacând Ucraina, informează AFP.
 
UPDATE, 10 APRILIE 09:00 Întâlnirea cu premierul Boris Johnson arată că "nu există obstacole în calea libertăţii", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara.

UPDATE, 9 APRILIE 18.50 Ucrainenii pot raporta abuzurile comise de forţele ruse contra drepturilor omului pe un nou website, a anunţat sâmbătă ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit dpa, citat de Agerpres.

''Dovezile care sunt strânse în legătură cu atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina vor garanta că aceşti criminali de război nu scapă de justiţie'', a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE, 9 APRILIE 16.45 YouTube a blocat canalul Duma TV, care transmite din camera inferioară a parlamentului rus, atrăgând indignarea oficialilor ruşi, care au ameninţat cu restricţii cel mai popular serviciu de streaming din lume, potrivit Reuters.

UPDATE, 9 APRILIE 15.30  Guvernatorul militar al regiunii Harkov, Oleg Siniehubov, a declarat sâmbătă că forţele ruse au continuat să bombardeze capitala regională Harkov.

„În ultima zi, ocupatorii au lansat aproximativ 50 de proiectile de artilerie, mortiere, tanc şi lansatoare de rachete”, a spus guvernatorul, potrivit CNN.
„Infrastructura în (cartierele) Saltivka, Kolodna Hora, Oleksiivka, XTZ (fabrica de tractoare din Harkov) a fost afectată”, a adăugat el.

UPDATE, 9 APRILIE 12.30  Soldaţii ruşi au violat minori, a afirmat vineri comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova, transmite dpa, citat de Agerpres. O fată de 14 ani din Bucea, o suburbie a Kievului, este însărcinată după ce a fost violată de cinci bărbaţi, a informat Denisova într-o postare pe Facebook. Ea a adăugat că un băiat de 11 ani din Bucea a fost şi el violat, în timp ce mama lui, legată de un scaun, a fost silită să privească.

Nu a fost posibilă verificarea independentă a informaţiilor. Denisova a cerut ONU să investigheze aceste şi alte presupuse crime de război. Şeful administraţiei militare din Krivoi Rog, Olexander Vilkul, a informat la rândul său că au fost violaţi civili ucraineni. Printre victimele din regiunea Herson se numără o fată însărcinată de 16 ani şi o femeie de 78 de ani, a spus acesta. 
 
UPDATE, 9 APRILIE 10.30 Preşedintele Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane, transmite dpa. "Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război", a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic.

El a reiterat solicitările privind impunerea unui embargo energetic complet asupra Moscovei şi pentru ca băncile ruse să fie complet excluse din finanţele internaţionale.Exporturile de energie reprezintă o parte importantă din profiturile Rusiei şi determină conducerea de la Moscova să creadă că lumea va ignora crimele de război ale armatei ruse, a mai spus preşedintele Zelenski.

Autorităţile ucrainene afirmă că 52 de persoane au fost ucise şi 109 au fost rănite într-un atac cu rachetă asupra gării din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, unde mii de oameni aşteptau să fie evacuaţi. Moscova a negat orice responsabilitate.

Liderul de la Kiev a mai declarat că apreciază disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar şi tehnic pentru documentarea şi investigarea crimelor comise de forţele ruse în Ucraina.În prezent, UE plăteşte aproximativ 15 milioane de euro pe zi pe cărbune, aproximativ 400 de milioane pe gaz şi 450 de milioane pe petrol din Rusia, potrivit think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

UPDATE, 9 APRILIE 10.20 Uniunea Europeană a anunţat vineri că îşi va relua prezenţa diplomatică la Kiev, după ce a mutat-o temporar în Polonia după invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Şeful delegaţiei UE în Ucraina Matti Maasikas s-a alăturat vineri înalţilor oficiali ai UE sosiţi în vizită la Kiev pentru a redeschide delegaţia şi a evalua condiţiile pentru revenirea personalului.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că această decizie va spori interacţiunile dintre Uniunea Europeană şi guvernul ucrainean şi va contribui la sprijinirea cetăţenilor ucraineni.Delegaţia UE a fost evacuată de la Kiev în oraşul polonez Rzeszow la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

UPDATE, 9 APRILIE 09.20 Primarul din Makariv (Makarov) spune că 132 de civili au fost găsiţi împuşcaţi în satul aflat la mai mult de 50 de kilometri vest de Kiev, relatează DPA, citat de Agerpres. Cei mai mulţi dintre morţi au fost găsiţi în gropi comune, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea ucraineană. El a dat vina pe soldaţii ruşi, care au ocupat recent mai multe zone. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent. Aproximativ 40% din sat a fost distrus, a declarat primarul, adăugând că oamenii nu au electricitate sau gaz. 

UPDATE, 9 APRILIE 08.40 Oraşul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, scrie The Guardian.

UPDATE, 8 APRILIE 19.40 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, au ajuns vineri în Ucraina. Cei doi oficiali au mers la Bucha, locului masacrelor comise de trupele ruse la adresa civililor, iar seara au discuţii la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE, 8 APRILIE 14:51 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat vineri că războiul din Ucraina s-ar putea termina „în viitorul apropiat”, din moment ce obiectivele Moscovei sunt pe cale să fie îndeplinite şi că soldaţii şi negociatorii ruşi lucrează în acest sens, informează Digi24.ro.  Oficialii ucraineni nu sunt foarte optimişti în privinţa încheierii prea curânde a conflictului şi cred că se află într-un război de durată, care se va termina fie cu o înfrângere clară a Rusiei, fie atunci când Putin va simţi că a câştigat suficient teritoriu ucrainean pentru a-şi putea revendica victoria.
 
UPDATE, 8 APRILIE 14:40 Uniunea Europeană a adoptat oficial vineri al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri, scrie Agerpres, care citează Reuters.
 
UPDATE, 8 APRILIE 11:45 Cel puţin 30 de persoane au murit şi alte cel puţin 100 au fost rănite vineri într-un atac rusesc cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, în timp ce civilii încercau să plece spre zone mai sigure din ţară, a anunţat compania ucraineană feroviară, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Conform companiei, două rachete ruseşti au lovit o gară feroviară din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei. Gara este folosită pentru a evacua civili din zonele aflate sub bombardamentele forţelor ruse. Trei trenuri cu persoane evacuate erau blocate joi în aceeaşi regiune din Ucraina după un atac aerian asupra liniei ferate, potrivit şefului companiei feroviare ucrainene.

Oficialii ucraineni spun că forţele ruse se regrupează pentru o nouă ofensivă şi că Moscova intenţionează să ocupe un teritoriu cât mai mare din regiunea ucraineană Donbas de la graniţa cu Rusia. Autorităţile locale din unele zone le-au cerut civililor să plece cât mai este încă posibil şi relativ sigur să facă asta.
 
UPDATE, 8 APRILIE 08:13 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse.

"Până în prezent, OMS a verificat 103 atacuri asupra serviciilor de sănătate, cu 73 de persoane ucise şi 51 rănite, printre care lucrători din domeniul sănătăţii şi pacienţi", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, calificând acest bilanţ ca fiind "sumbru", scrie Agerpres.Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unităţi sanitare şi majoritatea celorlalte servicii de transport, în special ambulanţe.

"Suntem revoltaţi de atacurile continue asupra serviciilor de sănătate", a insistat şeful OMS, adăugând că acestea constituie "o încălcare a dreptului umanitar internaţional". Vorbind la o conferinţă de presă anterioară din Lviv, în vestul Ucrainei, directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, a deplâns că unele zone lovite rămân în afara accesului la ajutor sanitar.
 
"OMS a fost capabilă să livreze material permiţând salvarea de vieţi în multe zone lovite, dar este adevărat că unele rămân foarte dificile", a recunoscut el. "Consider că prioritatea, în mod clar, este Mariupol", a spus el.
 
UPDATE, 7 APRILIE 20:40 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. 93 de ţări au votat în favoarea moţiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de ţări au votat împotrivă şi 58 de ţări s-au abţinut. Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului”.

În proiectul de rezoluţie votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” faţă de criza actuală a drepturilor omului şi faţă de criza umanitară din Ucraina, în special faţă de faţă de informaţiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.
 
UPDATE, 7 APRILIE 20:03 Un atac aerian rusesc asupra unei căi ferate de lângă gara Barvinkove din regiunea Doneţk a blocat plecarea a trei trenuri care evacuau civili. Mii de pasageri care urmau să fie evacuaţi în trenuri au rămas în gară. Aceasta ar fi fost singura ieşire pe calea ferată controlată de partea ucraineană din zona de nord a regiunii Doneţk.
 
UPDATE, 7 APRILIE, 12:22  Masacrul de la Bucha a fost un act premeditat şi planificat de către armata rusă pentru a induce frica în rândul populaţiei ucrainene, susţin surse din cadrul spionajului german citate de publicaţia Der Spiegel.

UPDATE, 7 APRILIE, 08:05 Ucraina doreşte sancţiuni suficient de dure din punct de vedere economic pentru ca Rusia să pună capăt războiului. El a cerut lumii democratice să respingă petrolul rusesc şi să blocheze complet băncile ruseşti din sistemul financiar internaţional. Zelenski a spus că ezitarea Occidentului de a conveni asupra unui embargo petrolier costă vieţi ucrainene. Exportul de petrol al Rusiei ca „unul dintre fundamentele agresiunii Rusiei, care îi permite să nu ia în serios negocierile de pace", a adăugat el.
 
"Lumea democratică trebuie să respingă petrolul rusesc şi să blocheze complet băncile ruseşti din sistemul financiar internaţional, a declarat preşedintele Volodymyr Zelenski în discursul său de joi dimineaţa, citat de Reuters.După ce imaginile înspăimântătoare cu civili morţi pe străzile din Bucha au stârnit revolta internaţională, Zelenski a spus că forţele Kremlinului încearcă să acopere dovezile atrocităţilor.
 
„Avem informaţii că armata rusă şi-a schimbat tactica şi încearcă să îndepărteze oamenii care au fost ucişi de pe străzi şi subsoluri, aceasta este doar o încercare de a ascunde dovezile şi nimic mai mult”, a spus Zelenski, dar nu a furnizat. dovezi, scrie Reuters.
 
UPDATE, 7 APRILIE, 07:55 Regiunile de est Harkov, Doneţk şi Lugansk se confruntă cu cele mai grele lupte după ce forţele ruse s-au retras din jurul Kievului, potrivit stiriletvr.ro. O echipă a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a condus un convoi de autobuze şi maşini private care transportă peste 1.000 de oameni la Zaporojie, după ce aceştia au fugit singuri din Mariupol.

Autorităţile ucrainene nu pot ajuta oamenii să părăsească oraşul Izium sau să trimită ajutor umanitar, deoarece este complet sub controlul Rusiei, a spus guvernatorul regional Harkov.

UPDATE, 6 APRILIE, 22:36 SUA consideră că „vor putea identifica unităţile ruse” care au comis atrocităţile de la Bucha, Ucraina, potrivit unui oficial american  citat de CNN. Identificarea celor implicaţi „este o prioritate" pentru comunitatea de informaţii din SUA, a spus oficialul, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 6 APRILIE, 21:36 UE vrea să taie importul de cărbune rusesc. NATO sprijină ancheta pentru crime de război din Ucraina

UPDATE, 6 APRILIE, 16:36 Rusia foloseşte foamea ca„ armă” în Ucraina, le-a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski parlamentarilor irlandezi. Zelenski a vorbit despre modul în care forţele ruse au vizat echipamentele agricole şi câmpurile şi au blocat exporturile prin porturile ucrainene.

UPDATE, 6 APRILIE, 15:00 Un convoi de autobuze şi maşini private care transportă peste 500 de civili din Mariupol a sosit în oraşul Zaporojie  din sud-estul Ucrainei, a anunţat miercuri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), citat de CNN.
 
UPDATE, 6 APRILIE, 14:00  Autorităţile din regiunea Lugansk din estul Ucrainei speră să evacueze civilii prin cinci „coridoare umanitare” miercuri şi au îndemnat locuitorii să plece „cât timp mai sunt în siguranţă”, scrie Digi24. Ucraina a declarat că trupele ruse se regrupează şi se pregătesc pentru o nouă ofensivă în zona Donbas, care include Lugansk.
 
„Vom scoate pe toată lumea dacă ruşii ne vor permite să ajungem la locurile de întâlnire (pentru evacuare). Pentru că, după cum puteţi vedea, ei nu respectă întotdeauna încetarea focului”, a scris guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
 
„Facem apel la fiecare rezident al regiunii Lugansk - evacuaţi-vă cât timp sunteţi în siguranţă... În timp ce există autobuze şi trenuri - profitaţi de această oportunitate”, a transmis acesta.
 
UPDATE, 6 APRILIE, 10:18 Principalele eforturi militare ruse se concentrează de acum pe pregătirea unei ofensive pentru a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, şi Mariupol, în sud, conform unui buletin actualizat al Înaltului Comandament al armatei ucrainene, citat miercuri de EFE, potrivit Agerpres.

În acest raport, publicat în cea de-a 42-a zi a invaziei ruse în Ucraina, se arată că trupele ruse îşi continuă ofensiva spre Izium, oraş situat pe râul Doneţk, în regiunea Harkov, precum şi spre Sloviansk şi Barvinkove, în aceeaşi regiune, care - potrivit analiştilor - sunt oraşe-cheie în ofensiva rusă spre Doneţk şi Lugansk, autoproclamatele republici din estul Ucrainei.

UPDATE, 6 APRILIE, 09.47 Aproape 200 de persoane dispărute şi posibil decedate, în Borodyanka, un oraş la nord-vest de Kiev. Heorhii Yerko, primarul interimar al Borodyanka, a declarat că număruleste estimare a celor aflaţi sub dărâmăturile atacurilor aeriene ruseşti, relatează The Kyiv Independent, care citează New York Times, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 6 APRILIE, 09.10: Atacuri aeriene ruseşti distrug depozitul de petrol şi incendiază o fabrică din zona Dnipro. Guvernatorul regiunii  a declarat într-o postare Telegram că salvatorii încă încearcă să stingă incendiul din fabrică.

UPDATE, 6 APRILIE, 07:45  Procurorii ucraineni investighează aproape 5.000 de crime de război ale ruşilor, după ce au ieşit la iveală ororile din oraşul ucrainean Bucha, a declarat procurorul general Iryna Venediktova. „Procurorii conduc o anchetă într-un caz de torturare, ucidere şi tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucha. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor şi tratatelor războiului)”, a spus ea, citată de The Kyiv Independent.

UPDATE, 5 APRILIE, 21:50 Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi „foarte eficiente” împotriva trupelor ruse.
 
Borrell a participat marţi la un dialog cu eurodeputaţii privind Busola strategică, noul plan care în termen de zece ani ar urma să facă UE mai autonomă în materie de apărare, relatează Agerpres. Despre războiul din Ucraina, şeful diplomaţiei europene a spus că UE a prevăzut un miliard de euro sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-şi apere teritoriul, o sumă care „nu este foarte mare”, dar care va servi în mod prioritar pentru livrarea de „arme uşoare defensive, care au demonstrat o eficienţă extraordinară”.
 
El a explicat că Ucraina a inventat o nouă formă de purta război, cu unităţi de infanterie uşoară desfăşurate în jurul drumurilor, „care aduce puţin cu vechiul război de gherilă, dar cu armament suficient de sofisticat” şi care a dat rezultate bune în oprirea coloanelor de blindate ale armatei ruse.
 
UPDATE, 5 APRILIE, 20:10 Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat marţi că alianţa strânge dovezi pentru a-i face răspunzători pe preşedintele rus Vladimir Putin şi apropiaţii sa pentru „crimele de război” din Ucraina, relatează CNN.
 
„Ceea ce trebuie să facem este să colectăm informaţiile de care avem nevoie pentru a-i trage la răspundere pe Putin şi echipa sa de la Moscova. Acest lucru se poate face prin mai multe căi, prin Curtea Penală Internaţională, mai există şi opţiunea Naţiunilor Unite. Există mai multe moduri de a face asta”, a spus ea la o conferinţă de presă la Bruxelles.
 
Răspunzând la o întrebare despre modul în care Statele Unite vor ajuta la investigarea presupuselor crime de război comise de forţele ruse în Ucraina, Smith a spus: „În primul rând, dorim să ne asigurăm că expunem adevărul şi pentru aceasta trebuie să colectăm cât mai multe informaţii.”
 
„Acum ne bazăm pe mărturii ale cetăţenilor ucraineni. Sunt organizaţii internaţionale, ONG-uri care încep să colecteze şi informaţii, alcătuind o naraţiune, încercând să punem cap la cap ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat ea. „Suntem destul de încrezători că vom putea pune cap la cap dovezile de care avem nevoie pentru a-l trage la răspundere pe Putin”, a adăugat Smith.
 
UPDATE, 5 APRILIE, 16:01 După Franţa şi Germania luni, Italia, Danemarca şi Suedia au expulzat la rândul lor, marţi, zeci de diplomaţi ruşi, însumând peste 120 de diplomaţi ruşi expulzaţi în ultimele 48 de ore din Europa şi marcând o nouă degradare a relaţiilor cu Moscova, după descoperirea de masacre imputate forţelor ruse lângă Kiev, informează Agerpres.
 
UPDATE, 5 APRILIE, 15:55 Polonia a primit aproximativ 2,5 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, începând din 24 februarie, a anunţat marţi poliţia de frontieră poloneză, relatează thenews.pl, citat de Agerpres. Luni, în Polonia au intrat 18.500 de refugiaţi din Ucraina, comparativ cu 22.300 în ziua precedentă. Majoritatea acestor refugiaţi sunt cetăţeni ucraineni, dar există şi mulţi cetăţeni din alte ţări.

UPDATE, 5 APRILIE, 11:43 Rusia îşi regrupează trupele şi pregăteşte o operaţiune ofensivă în estul Ucrainei, pentru a încerca să controleze în totalitate regiunile Doneţk şi Lugansk, potrivit ultimului buletin de război al Statului Major al armatei ucrainene, publicat marţi, în a 41-a zi a invaziei, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Duşmanul îşi regrupează trupele şi îşi concentrează eforturile pentru pregătirea unei operaţiuni ofensive în estul ţării noastre. Obiectivul este de a stabili controlul total asupra teritoriului din regiunile Doneţk şi Lugansk", explică Statul Major ucrainean, care adaugă că s-a încheiat replierea trupelor ruse şi că acestea se îndreaptă către oraşul rus Valuiki, în regiunea Belgorod.

Statul Major ucrainean a mai anunţat că se înregistrează "mişcări de armament şi echipament militar pe teritoriul Republicii Belarus" şi că, "în mare parte", avioanele şi elicopterele ruse au fost transferate dinspre aerodromurile din Belarus către Rusia.

UPDATE, 5 APRILIE, 10:13 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a desemnat membrii delegaţiei care urmează să discute despre garanţiile de securitate cu Rusia, relatează DPA şi Unian, potrivit Agerpres. Şeful delegaţiei ucrainene la negocierile de pace, David Arahamia, urmează, de asemenea, să conducă discuţiile privind garanţiile de securitate, potrivit unui decret semnat de Volodimir Zelenski şi publicat luni seara. Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak face, de asemenea, parte din noua delegaţie însărcinată cu rezolvarea problemelor de securitate. Potrivit decretului prezidenţial cu Nr.211/2022, postat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, din componenţa delegaţiei mai fac parte ministrul justiţiei Denis Maliuska, ministrul apărării Oleksii Reznikov şi viceministrul de externe Mikola Tociţki.

În cursul discuţiilor cu Moscova la sfârşitul lunii martie, Kievul se arătase dispus să încheie un tratat cu privire la un statut neutru, de nealiniere şi fără arme nucleare al Ucrainei, dacă i-ar fi oferite garanţii de securitate similare cu articolul 5 din tratatul NATO care asigură apărarea colectivă pentru statele membre ale alianţei. Aceste garanţii de securitate puternice ar trebui să fie asigurate în primul rând de cele cinci ţări membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU - SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia, precum şi de Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia şi Israel. Potrivit articolului 5 din tratatul NATO, membrii Alianţei sunt obligaţi să ofere o asistenţă militară imediată în cazul unui atac asupra unuia dintre parteneri.

UPDATE, 5 APRILIE, 09:59 Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat luni seara că a înregistrat peste 7.000 de semnalări despre presupuse crime de război comise de forţele ruse în regiunea Kiev, informează dpa, potriivit Agerpres. Cele mai multe victime sunt semnalate la Borodianka, la nord-vest de Kiev, a specificat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citată de agenţia de presă ucraineană Unian.

Biroul procurorului general a declanşat deja investigarea unor presupuse crime de război comise la Irpin, Bucea şi Vorsel. Imagini cu civili neînarmaţi zăcând fără viaţă pe străzi în mica localitate Bucea după retragerea trupelor ruse fac de câteva zile înconjurul lumii. Trupele ruse au controlat zona timp de săptămâni, aminteşte dpa. Ucraina, împreună cu mai multe ţări, susţine că masacrul a fost comis de soldaţii ruşi. În replică, Moscova declară că nu are nimic de a face cu aceste asasinate şi califică imaginile drept un "fals".

UPDATE, 5 APRILIE, 09:19 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucha drept „o provocare înscenată”, negând în continuare că victimele civile întinse pe străzile oraşului ar fi fost ucise de soldaţii ruşi. Într-o declaraţie făcută luni la o conferinţă de presă, ambasadorul Nebenzia s-a îndepărtat de la linia oficială a Moscovei, care denumeşte invadarea Ucrainei drept „operaţiune militară specială, şi a vorbit despre „război”.„În război mor civili. Este o realitate tristă”, a spus ambasadorul Rusiei.

UPDATE, 5 APRILIE, 08:18 Zelenski se va adresa, astăzi, ONU pentru prima dată de la invazie. Oficialii ucraineni spun că Rusia regrupează trupe pentru un atac în estul Ucrainei.

UPDATE, 4 APRILIE, 22:48 SUA sprijină o echipă de procurori internaţionali care să adune dovezi ale atrocităţilor din Ucraina, relatează Reuters, potrivit Digi24.ro. Statele Unite, la cererea Ucrainei, sprijină o echipă multinaţională de procurori internaţionali din regiune pentru a ajuta la colectarea şi analizarea dovezilor atrocităţilor comise de trupele ruseşti, a declarat luni Departamentul de Stat.

„Urmărim şi documentăm atrocităţile şi împărtăşim informaţii cu instituţiile care lucrează pentru a-i face pe cei responsabili să răspundă pentru faptele lor”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
UPDATE, 4 APRILIE, 21:32 Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”, act ce constituie primul pas spre expulzarea acestora din Germania. Şi Franţa a anunţat că expulzează o serie de diplomaţi ruşi ale căror activităţi contravin intereselor de securitate ale ţării, a declarat secretarul de presă al Ministerului francez de Externe.

„În această seară, Franţa a decis să expulzeze mai mulţi oficiali ruşi cu statut diplomatic în Franţa ale căror activităţi sunt contrare intereselor noastre de securitate. Această acţiune face parte din abordarea europeană. Principala noastră responsabilitate este întotdeauna să asigurăm securitatea francezilor şi a europenilor”, se arată în comunicat, potrivit BFMTV.

UPDATE, 4 APRILIE, 20:22 Forţele armate ucrainene au anunţat luni că oraşul asediat Harkov, din estul Ucrainei, este vizat în continuare de atacuri de artilerie ruse, relatează dpa, citată de Agerpres.

UPDATE, 4 APRILIE, 19:55 „Ucraina nu este ultima ţintă a agresiunii ruseşti. Este fundamental sa apărăm independenţa Republicii Moldova”, a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul susţinut în Parlamentul României.

UPDATE, 4 APRILIE, 18:15 Preşedintele american Joe Biden l-a numit luni pe preşedintele rus Vladimir Putin „criminal de război” şi a spus că va cere un proces pentru crime de război.
 
„S-ar putea să vă amintiţi că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că aţi văzut ce s-a întâmplat în Bucha. Acest lucru arată că este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm informaţiile. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta şi trebuie să obţinem toate detaliile, astfel încât acesta să poată fi un proces real - să avem un proces pentru crime de război. Tipul ăsta este brutal şi ceea ce se întâmplă în Bucha este scandalos şi toată lumea a văzut”, a spus Biden reporterilor la aterizarea la Washington, DC.
 
Biden a mai spus că va anunţa în curând noi sancţiuni. Luni, un înalt oficial american al apărării a declarat că SUA consideră că Rusia şi-a repoziţionat aproximativ două treimi din forţele sale din jurul Kievului, multe dintre ele consolidându-se în Belarus. Ei anticipează că vor fi redirecţionate către estul Ucrainei , dar acest lucru nu este încă confirmat.
 
UPDATE, 4 APRILIE 17:03 Rusia neagă atrocităţile din oraşul ucrainean Bucha, unde sute de civili au fost ucişi şi aruncaţi în gropi comune. Presa rusă de stat a spus despre imagini că sunt „falsuri”, iar ulterior a acuzat „naziştii ucraineni” că ar fi ucis oameni. Într-o emisiune la mass media de stat, ruşii au spus că crimele au fost planificate de Marea Britanie.
 
Totodată, un editorial şocant a fost publicat de presă oficială rusă RIA Novosti, semnat de politologul şi filosoful rus Timofei Sergeitsev, care spune că Ucraina nu poate exista ca stat naţional şi că ucrainenii trebuie denazificaţi: „o ţară denazificată nu poate fi suverană.”

UPDATE, 4 APRILIE 16:16 O suprafaţă de peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean a fost minată până acum de armata rusă, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev. Mai mult de 62.000 de kilometri pătraţi au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.
 
UPDATE, 4 APRILIE, 15:55 Încercările Comitetului Internaţional al Crucii Roşii de a ajunge în oraşul ucrainean asediat Mariupol au eşuat din nou luni, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN.
 
„Din cauza condiţiilor de securitate, echipa noastră nu a putut ajunge astăzi la Mariupol”, au spus aceştia într-un comunicat. Echipa a încercat să intre în oraş de sâmbătă pentru a oferi ajutor umanitar şi pentru a facilita evacuările civililor care au rămas în oraşul bombardat şi asediat de ruşi. Civilii nu au apă, electricitate sau căldură.
 
UPDATE, 4 APRILIE, 15:39 Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Thomas-Greenfield a vorbit despre demersurile care se vor face pentru a suspenda Rusia din Consiliul Drepturilor Omului.
 
UPDATE, 4 APRILIE, 15:30 Guvernatorul regiunii Sumî, care se află la nord şi la est de Kiev şi Cernihiv, spune că trupele ruse nu mai ocupă nicio aşezare în regiune.
 
UPDATE, 4 APRILIE, 14:10 Oleksandr Syenkevych, primarul oraşului Nikolaev, din sudul Ucrainei, a declarat pentru CNN că o persoană a fost ucisă şi alte cinci au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete luni dimineaţă, scrie Digi24.
 
Atacurile au avut loc la scurt timp după ora locală 7:00. Autorităţile din regiunea Harkov au declarat că şapte persoane au fost ucise şi 34 de persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite în urma bombardamentelor de peste noapte în districtul Sloboda din Harkov.
 
UPDATE, 4 APRILIE, 11:25 Aproape 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din oraşul Bucea, din apropiere de Kiev, pentru care sunt acuzate trupele ruse, relatează media ucrainene, preluate de DPA şi agerpres.ro.

Până duminică seară, fuseseră găsite între 330 şi 340 de cadavre, a scris cotidianul Ukrainska Pravda, citând un serviciu funerar. Căutările de noi victime sunt în desfăşurare, unele cadavre fiind îngropate în curţi, a adăugat sursa citată.

UPDATE, 4 APRILIE, 10:57 După masacrul de la Bucha, care a şocat o lume întrează, mai multe ziare internaţionale au publicat pe prima pagină imagini care condamnă atrocităţile de război comise de soldaţii Federaţiei Ruse.



 
UPDATE, 4 APRILIE, 08:29 Rachetele ruseşti au lovit ţinte din oraşul Nikolaev.
 
UPDATE, 4 APRILIE, 07:51 În mai multe regiuni din Ucraina printre care şi Odesa a fost declanşată alertă aeriană.
 
UPDATE, 3 APRILIE, 17:50 Eliberarea oraşelor ucrainene de sub ocupaţie rusească scoate la iveală tot mai multe dovezi ale crimelor de război făcute de militarii ruşi. În acelaşi timp, imaginile din zonele eliberate prezintă inclusiv amploarea dezastrului militar al armatei ruse după cinci săptămâni de la declanşarea invaziei în Ucraina.

Cel puţin 300 de civili din oraşul ucrainean Bucea/Bucha, situat la nord de Kiev, au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse. Majoritatea victimelor crimelor de război făcute de armata rusă în regiune au fost îngropate în gropi comune, în vreme ce unele cadavre încă se mai află pe străzile oraşului, informează Reuters.Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis „atrocităţi" în regiunea ucraineană Kiev şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, transmite AFP.
 
„Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului", a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul '#BuchaMassacre', după numele localităţii ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruşi şi unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune.
 
UPDATE, 3 APRILIE, 15:50 Două explozii au fost auzite în oraşul Belgorod din Rusia, aflat în apropierea graniţei cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters. Cauza exploziilor nu este cunoscută deocamdată. Un martor a declarat că exploziile au fost atât de puternice, încât ferestrele locuinţei din Belgorod au trepidat. Exploziile se produc la câteva zile după ce Ministerul Apărării rus a declarat că două elicoptere ucrainene au lovit un depozit de combustibil din oraş, după ce au intrat în Rusia la altitudine extrem de joasă, în primele ore ale dimineţii de vineri.

UPDATE, 3 APRILIE, 09:50 Mai multe rachete au lovit duminică dimineaţa o rafinărie în Odesa, sudul Ucrainei, ale cărei depozite de combustibil sunt în flăcări şi deocamdată nu se ştie dacă atacul s-a soldat cu victime, transmite EFE.
 
Potrivit sursei citate, rachetele au lovit la ora locală 06:00 această infrastructură situată în nordul oraşului, lângă port, unde ajunge un oleoduct din Rusia, conform Agerpres. Pe contul său de Telegram, primăria oraşului se limitează deocamdată să informeze că "Odesa a fost atacată din aer", că "unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană" şi că "s-au raportat incendii în unele zone".
 
UPDATE 2 APRILIE 18:17 Ocupanţii ruşi au lansat o lovitură cu rachete asupra Pavlogradului, regiunea Dnipropetrovsk. În urma atacului, circulaţia trenurilor a fost paralizată, iar infrastructura au fost grav avariate.

UPDATE 2 APRILIE 17:20 Vladimir Zelensky a avut o întâlnire cu blocurile economice ale PO şi Cabinetul de Miniştri. Potrivit Ministerului de Finanţe, Ucraina cheltuieşte aproximativ 10 miliarde de dolari pe lună pe ostilităţi.

UPDATE 2 APRILIE 16:30 Ucrainenii încep să se întoarcă acasă. Şeful OVA din Lviv, Maxim Kozitsky, a spus că în ultima zi s-au întors în Ucraina mai mulţi oameni decât au plecat: „14.000 de oameni au trecut graniţa pentru a trece graniţa în regiunea Lviv... Peste 19.000 de cetăţeni s-au întors în Ucraina într-o zi”, a scris Kozitsky.

UPDATE 2 APRILIE 15:20 Steagul ucrainean flutură din nou deasupra centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit paginii oficiale a centralei ChNPP, personalul operaţional al centralei a ridicat-o astăzi, 2 aprilie.



UPDATE, 2 APRILIE, 14:24 
Forţele ruse efectuează o „retragere rapidă” din regiunile Kiev şi Cernigov din nordul Ucrainei, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, informează AFP.
Colaboratorul preşedintelui Volodimir Zelenski a apreciat, într-un mesaj postat pe Telegram, că este „foarte clar că Rusia a optat pentru altă tactică prioritară: replierea spre est şi sud, menţinerea controlului teritoriilor extinse ocupate şi stabilirea de poziţii puternice acolo”, conform Agerpres.
În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, în ciuda retragerii trupelor ruseşti din nordul Ucrainei, situaţia militară din estul ţării „rămâne extrem de dificilă”.
UPDATE, 2 APRILIE, 10:44  Potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse, a fost constatat primul deces al unui soldat rus cauzat de radiaţiile primite la Cernobîl. Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a comunicat acest lucru pe postul său TV. Alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare. Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a anunţat astăzi că forţele armate din ţara lui au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl, oprind stângăciile făcut de ruşi timp de circa o lună.

UPDATE, 2 APRILIE, 09.44 Forţele armate ucrainene îşi continuă contraofensiva în jurul Kievului, în timp ce trupele ruse se retrag, arată sâmbătă dimineaţa un buletin informativ al serviciilor britanice de informaţii militare, preluat de Reuters.
Militarii ruşi au abandonat aeroportul Antonov din Hostomel, în apropierea capitalei ucrainene, unde s-au dat lupte încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie. În estul Ucrainei, forţele ucrainene şi-au consolidat după lupte grele controlul asupra unei rute vitală spre Harkov, consemnează britanicii.
 
UPDATE, 1 APRILIE, 22.24 Trei rachete trase din Crimeea au lovit o aşezare din regiunea Odesa. Mai multe persoane au fost rănite, a anunţat preşedintele Administraţiei regionale, Maxim Marchenko, relatează ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 1 APRILIE, 21.32 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a întâlnit astăzi cu primarul din Melitopol care a fost răpit şi apoi eliberat de ruşi, Ivan Fedorov.

UPDATE, 1 APRILIE, 14:10 Forţele ucrainene au anunţat că au recucerit 11 localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei în ultimele câteva zile, informează vineri dpa, citată de Agerpres. 
 
În timpul avansării lor spre nordul acestei regiuni, forţele ucrainene au dat de asemenea peste echipament militar rus abandonat, inclusiv tancuri T-64, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev. Autorităţile ucrainene au putut livra hrană şi medicamente localnicilor, se mai menţionează în comunicatul ministerului. 

UPDATE, 1 APRILIE, 11.55 Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a apreciat joi că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale se va încheia în câteva zile, informează vineri thenews.pl, potrivit ştiriletvr.ro. Kuleba a făcut acest comentariu într-un interviu acordat postului polonez de ştiri TVN24.

El a declarat că, în calitate de diplomat, 'crede în negocieri'' şi a remarcat că la recenta rundă de discuţii de la Istanbul s-a constatat "o schimbare clară de ton'' din partea delegaţiei ruse. În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean a spus că, deşi Rusia ''şi-a retras unele unităţi şi echipamente din nordul Ucrainei'', mai multe oraşe ucrainene continuă să fie bombardate, iar ''ruşii declară deschis că plănuiesc o ofensivă pe scară largă în regiunea Donbas''.
 
UPDATE, 1 APRILIE, 09.20 Liderii Uniunii Europene  şi ai Chinei se vor întâlni azi pentru un prim summit în doi ani, iar Bruxelles-ul doreşte să primească asigurări de la Beijing că nici nu va furniza Rusiei arme şi nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei, transmite The Guardian, citat de ştiriletvr.ro. Oficiali UE apropiaţi de pregătirile pentru  summit au declarat că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputaţia internaţională a Chinei şi ar pune în pericol relaţiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi - Europa şi Statele Unite.
 
UPDATE, 1 APRILIE , 08:05 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a concediat doi generali ucraineni de rang înalt, pe motiv că sunt "trădători". În discursul său din timpul nopţii, el i-a numit pe cei doi "anti-eroi", scrie CNN.

"Astăzi s-a luat o altă decizie în ceea ce priveşte anti-eroii. Acum nu am timp să mă ocup de toţi trădătorii. Dar treptat toţi vor fi pedepsiţi", a spus el. Cei doi sunt fostul şef al Departamentului de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, şi fostul şef al Oficiului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych. Cei doi generali au fost degradaţi.
 
UPDATE, 31 MARTIE, 19.45 Potrivit presei ucrainene, şapte autobuze cu soldaţi ruşi care ar fi fost expuşi radiaţiilor în zona fostei centrale de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus. Agenţia UNIAN relatează că aceştia ar avea sindromul iradierii acute. Potrivit UNIAN, soldaţii ruşi ar fi fost puşi să sape tranşee în cea mai radioactivă zonă din jurul fostei centrale de la Cernobîl, numită „Pădurea Roşie”.
 
UPDATE, 31 MARTIE, 19.05 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României luni, 4 aprilie, în cursul serii, a anunţat deputatul Pavel Popescu, care a avut joi o întrevedere cu o delegaţie ucraineană.
 
UPDATE, 31 MARTIE, 15.15 Hackeri ruşi au încercat recent să spargă reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări est-europene, afirmă Grupul de analiză a ameninţării al Google, într-un raport publicat miercuri, citat de Reuters şi Agerpres.

UPDATE, 31 MARTIE, 11.35 Forţele ruse par că se regrupează în Belarus, a anunţat joi Statul Major ucrainean într-un comunicat, potrivit Digi24. Mişcarea echipamentului militar rusesc a fost observată în Belarus, „probabil pentru regruparea unităţilor, precum şi refacerea stocurilor de armament şi echipamente pentru grupurile care operează în Ucraina”.
În urmă cu o zi, Ministerul Apărării din Regatul Unit a transmis că trupele ruseşti s-au întors în Belarus după ce au suferit pierderi importante pe câmpul de luptă în Ucraina.  Rusia „probabil că va continua să compenseze capacitatea sa redusă de manevră la sol prin lovituri de artilerie în masă şi rachete”, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie.

UPDATE, 31 MARTIE, 09.10 Un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporojie,  prin portul Berdiansk, controlat de rusi, va fi deschis de la ora locală 10:00 (7:00 GMT), a anunţat ministerul rus al Apărării.

UPDATE, 31 MARTIE, 07.49 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării.
 
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „Ştim că nu este o diversiune, ci o consecinţă a faptului că au fost respinşi. Este o consecinţă a eforturilor apărătorilor noştri. Dar vedem, în acelaşi timp, o acumulare de soldaţi ruşi pentru noi atacuri în Donbas. Ne pregătim şi pentru asta.
 
Nu credem pe nimeni, nu credem în vorbe frumoase. Există o situaţie reală în teren. Iar acum, aceasta este cea mai importantă. Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru, pentru fiecare om. Dacă luptăm pentru libertate, pentru protejarea democraţiilor, atunci avem dreptul să cerem ajutor în acest moment crucial. Tancuri, avioane, sisteme de artilerie. Libertatea nu poate fi înarmată mai prost decât tirania".

UPDATE,  30 MARTIE, 22.41 Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele armate ale Rusiei, „declară „regim de tăcere” de la ora 10:00 pe 31 martie 2022, şi deschid un coridor umanitar suplimentar pentru evacuarea civililor şi cetăţenilor străini de la Mariupol la Zaporojie, cu un punct intermediar în Berdiansk”, scrie NextaLive.

UPDATE,  30 MARTIE, 22.30 Casa Albă a precizat că preşedintele Biden l-a informat pe Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o astăzi,  că Statele Unite intenţionează să ofere guvernului ucrainean ajutor financiar direct în valoare de 500 de milioane de dolari, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE,  30 MARTIE, 20.10 Armata rusă a continuat bombardamnentele în jurul Kievului, în ciuda faptului că oficial au anunţat o retragere către est. O retragere în care nimeni nu crede: comunitatea internaţională şi autorităţile ucrainene privesc cu neîncredere anunţul Federaţiei Ruse privind o încetinire a campaniei militare în zona capitalei Kiev şi a nordului ţării. Ceea ce este prezentat de Moscova ca o repliere pentru bunul mers al negocierilor ar putea fi de fapt o retragere strategică, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 30 MARTIE, 18:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Norvegiei, al doilea furnizor de gaz natural al Europei, după Rusia, să suplimenteze livrările energetice către ţara sa şi Uniunea Europeană, transmite AFP, citat de Agerpres.
 
UPDATE, 30 MARTIE, 15:35. Armata ucraineană a preluat din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice care leagă oraşele Harkov şi Ciuguiv, în estul Ucrainei, au constatat miercuri jurnalişti ai AFP, citaţi de Agerpres.
 
"Şoseaua s-a aflat sub atacurile forţelor ruse, care au ucis civili acolo. Le-am respins la circa zece kilometri mai la nord", a declarat un comandant al Brigăzii 92 a armatei ucrainene. Această autostradă strategică eliberată marţi leagă Harkov, al doilea oraş din Ucraina, de Ciuguiv, un oraş de 30.000 de locuitori situat la 50 de km mai la sud-est.

Între timp, Vladimir Putin a spus că bombardarea oraşului ucrainean asediat Mariupol se va încheia doar atunci când trupele ucrainene se vor preda, relatează BBC. Putin a făcut această declaraţie în timpul unei convorbiri telefonice de o oră cu preşedintele francez Emmanuel Macron, marţi seară, potrivit Kremlinului. Dar oficialii francezi au spus că liderul rus a fost de acord să ia în considerare planurile pentru evacuarea civililor din oraş.

UPDATE, 30 MARTIE, 12.05 Guvernatorul regional din Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la televiziunea naţională din Ucraina că forţele ruse bombardează aproape toate oraşele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de autoproclamata republică Doneţk. Potrivit Reuters, citat de ştiriletvr.ro acesta a avertizat că situaţia s-ar putea agrava pe măsură ce forţele ruse îşi concentrează eforturile pentru a ataca în acea regiune.
 
UPDATE, 30 MARTIE, 11.53 Guvernatorul regiunii Cernihiv, din nordul Ucrainei, a spus că nu vede nicio diminuare a atacurilor ruseşti, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operaţiunile militare în zonă, potrivit Guardian.
 
UPDATE, 30 MARTIE, 11.01 Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, anunţat că astăzi vor fi înfiinţate trei coridoare umanitare. Vereşciuk a mai spus că există pericolul de explozie la fosta centrală nucleară de la Cernobîl şi că forţele ruse care ocupă centrala trebuie să plece din zonă. Oficialul a arătat că  este necesară o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de accident nuclear la Cernobîl. 

„Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru a demilitariza zona de excludere a Cernobîlului şi a introduce o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare”, a declarat vicepremierul ucrainean, potrivit ştiriletvr.ro. Irina Vereşciuk a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei la discuţiile de ieri de la Istanbul să permită stabilirea a 97 de coridoare umanitare pentru oraşele şi satele cele mai afectate din Ucraina.

UPDATE, 30 MARTIE, 10.07 Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează dpa, potrivit Agerpres. 

''Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit'', a afirmat Josep Borrell într-o declaraţie. El a condamnat ferm aceste atacuri, precum şi orice atacuri îndreptate împotriva civililor şi infrastructurii civile.
UPDATE, 30 MARTIE, 09.38 Cel mai recent raport al serviciilor de informaţii făcut public de  ministerul britanic al Apărării arată că unităţile ruse care au suferit pierderi grele au fost forţate să se întoarcă în Belarus şi Rusia pentru a se reorganiza şi reaproviziona, relatează ştiriletvr.ro. Potrivit raportului:
  • Unităţile ruse care au suferit pierderi grele au fost forţate să se întoarcă în Belarus şi Rusia pentru a se reorganiza şi aproviziona. O astfel de activitate pune o presiune suplimentară asupra logisticii deja tensionate a Rusiei şi demonstrează dificultăţile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităţilor în zonele avansate din Ucraina.
  • Rusia va continua probabil să compenseze capacitatea sa redusă de manevră la sol prin lovituri de artilerie în masă şi rachete.
  • Concentrarea declarată a Rusiei asupra unei ofensive în Doneţk şi Lugansk este probabil o recunoaştere tacită a faptului că se luptă să susţină mai mult de o axă semnificativă de ofensivă.
UPDATE, 30 MARTIE, 07:40 O explozie puternică a avut loc marţi seară în zona oraşului rus Belgorod, situat în apropiere de graniţa cu Ucraina. Localnicii au raportat că au văzut explozia în direcţia satului Oktiabrski, aflat la circa 12 km de graniţa cu Ucraina, scrie Nexta, publicând imagini filmate de localnici.

Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a confirmat explozia, dar nu a spus unde a avut loc, mai precizează Nexta, scrie Digi24.
Agenţia rusă de presă Tass a relatat că o bombă a lovit o tabără militară în regiunea Belgorod.  Potrivit agenţiei, patru militari ar fi fost răniţi. Autorităţile locale nu au raportat morţi.

UPDATE, 29 MARTIE, 22.20  Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, marţi, că aşteaptă să vadă dacă Rusia „se ţine de cuvânt” în ce priveşte reducerea activităţii sale militare din Ucraina în zonele Kiev şi Cernihiv.

„Vom vedea dacă se va ţine de cuvânt”, le-a spus preşedintele american jurnaliştilor, la scurt timp după ce a avut o discuţie la telefon cu liderii europeni, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi.
 
UPDATE, 29 MARTIE, 21.30 Un acord internaţional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea, posibila integrare în UE şi fără baze străine pe teritoriul Ucrainei. Acestea sunt doar câteva dintre cele zece propuneri ale Kievului privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, discutate marţi la Istanbul, între negociatorii ucraineni şi ruşi.
 
UPDATE, 29 MARTIE, 20.20 Nouă persoane au murit şi cel puţin 28 au fost rănite marţi într-un atac al forţelor ruse care a distrus parţial clădirea administraţiei regionale din oraşul Nikolaev, în sudul Ucrainei, conform unui nou bilanţ oferit de Parchetul General ucrainean, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
 
„Conform anchetei (...), forţele armate ruse au lansat un atac cu rachetă” asupra acestui edificiu, „fiind înregistraţi până acum nouă morţi şi 28 de răniţi”, a anunţat serviciul de presă al procurorului general Irina Venediktova.
„Echipe de salvare, anchetatori ai SBU (serviciile de securitate ucrainene) şi poliţişti” au fost desfăşuraţi la faţa locului, a adăugat el.

UPDATE, 29 MARTIE, 16.20 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cel rus Vladimir Putin vor discuta din nou la telefon marţi, la orele 16:30 (14:30 GMT), în special cu privire la o operaţiune umanitară de evacuare din oraşul ucrainean asediat Mariupol care să fie organizată cu participarea Franţei, Greciei şi Turciei, a anunţat Palatul Elysee, informează Agerpres. Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol. Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate în acest port strategic de la Marea Azov care este asediat de trupele ruse.
 
UPDATE, 29 MARTIE, 15.15 Rusia a anunţat că reduce semnificativ acţiunile militare în direcţia Kiev şi Cernihiv, după negocierile de la Istanbul, scrie Digi24. Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate în schimbul garanţiilor de securitate, ceea ce înseamnă că nu se va alătura alianţelor militare şi nu va găzdui baze militare, au declarat negociatorii ucraineni reporterilor. Propunerile ar include, de asemenea, o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate de Rusia şi ar putea intra în vigoare doar în cazul unei încetări complete a focului, potrivit Reuters.

UPDATE, 29 MARTIE, 14:45 întâlnirea dintre negociatorii ucraineni şi ruşi de la Istanbul s-a încheiat, a declarat Ambasada Ucrainei în Turcia, potrivit The Guardian, scrie Digi24. Ucraina a cerut garanţii de securitate necondiţionate, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare şi respectarea de către toate părţile a regulilor războiului, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski. 

UPDATE, 29 MARTIE, 11:40 O rachetă a lovit clădirea Administraţiei Regionale de Stat din oraşul Nikolaev, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional Vitalii Kim. Nu sunt raportate decese, dar este posibil că opt persoane să fi fost prinse sub dărâmături.
UPDATE, 29 MARTIE, 09:40 Delegaţia ucraineană a ajuns la discuţiile cu Rusia în Palatul Dolmabahce din Istanbul. Acolo se află şi oligarhul Roman Abramovici, care acţionează ca mediator în negocieri, scrie NEXTA Live.
 
UPDATE, 29 MARTIE, 08:25 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina se reiau marţi la reşedinţa prezidenţială Dolmabahce din Istanbul, transmite dpa. Ora prevăzută pentru începerea dialogului este 7:30 GMT (10:30 ora României), relatează Agerpres. Înainte de discuţiile bilaterale, o delegaţie turcă urmează să se întâlnească cu ambele părţi, a anunţat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după o şedinţă de guvern la Ankara.

Şeful statului turc şi-a exprimat speranţa că, după mai mult de patru săptămâni de război în Ucraina, se va ajunge la un armistiţiu. Negociatorii ruşi şi ucraineni s-au mai întâlnit faţă în faţă de trei ori, în apropierea frontierei Belarusului, iar următoarele runde de tratative s-au purtat prin videoconferinţă. Kievul afirmă că obiectivele sale la negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi garanţii de securitate.

Moscova cere renunţarea la aderarea Ucrainei la NATO, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi recunoaşterea apartenenţei la Rusia a Crimeei, anexată în 2014. Guvernul de la Ankara are în continuare relaţii bune cu ambele părţi şi se consideră un mediator în conflict. Turcia a găzduit deja o întâlnire a miniştrilor de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov, respectiv Dmitro Kuleba, în 10 martie. Dialogul acestora la Antalya nu a dus însă la progrese semnificative.

UPDATE, 29 MARTIE, 07:07 Rusia a atacat cu rachete un alt depozit de combustibil din nord-vestul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale, transmite marţi dpa, potrivit Agerpres. Atacul a avut loc în regiunea Rivne, a anunţat luni, pe Telegram, guvernatorul regiunii Vitali Koval. Apărarea civilă s-a deplasat la faţa locului. Cu toate acestea, din cauza alertei aeriene continue, cetăţenii trebuie să rămână în adăposturile lor, a adăugat el. Aceasta înseamnă că după Dubno, Luţk, Lvov, Mikolaiv şi mai multe tabere din apropierea capitalei Kiev, aproximativ o duzină de depozite de combustibil au fost cel puţin grav avariate până în acest moment.

Observatorii se tem că Ucraina, un important exportator agricol, s-ar putea confrunta cu o lipsă de combustibil la începutul sezonului de semănat. Luni seara, armata rusă a informat despre noi atacuri în Ucraina. Astfel, două depozite mari de muniţii au fost distruse de rachete în regiunea Jitomir. În plus, trei avioane de luptă au fost doborâte. În oraşul-port Mariupol a fost distrus un elicopter care, potrivit Moscovei, ar fi trebuit să transporte într-o zonă sigură luptători din regimentul ucrainean Azov.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent. Partea rusă a acuzat din nou trupele ucrainene că au tras asupra civililor care fugeau din oraşele Sumî şi Zaporojie. De asemenea, Ucraina acuză în mod repetat trupele ruse că sabotează evacuarea civililor continuând să tragă. Ministerul rus al apărării a declarat că până acum 469.683 de persoane, inclusiv 97.345 de copii, au fost duse în zone sigure din zonele în care au loc confruntări armate. Peste 105.000 de persoane au fost scoase din Mariupol fără implicarea autorităţilor ucrainene, a precizat ministerul. Autorităţile ucrainene acuză însă armata rusă că răpeşte civili.

UPDATE, 29 MARTIE, 05:00 Compania de telecomunicaţii de stat a Ucrainei, Ukrtelecom, a suferit luni o întrerupere a serviciului de internet după un atac cibernetic puternic, potrivit oficialilor guvernului ucrainean şi reprezentanţilor companiei, transmite Agerpres. Incidentul este cel mai recent atac cibernetic împotriva serviciilor de internet ucrainene de când forţele militare ruse au invadat ţara la sfârşitul lunii februarie.

UPDATE, 29 MARTIE 01.08 Autorităţile ucrainene au anunţat luni seara că au reluat controlul asupra oraşului Irpin de la periferia Kievului, cucerit de forţele ruse, şi unde s-au dus lupte aprige, transmite Agerpres. „Oraşul este acum eliberat, dar este încă periculos acolo", a spus pe postul de televiziune ministrul de interne Denis Monastirski, confirmând anunţul primarului acestei localităţi devastate, situată la intrarea de nord-vest a capitalei Kiev. „De fapt, iată ce se întâmplă acum în mod paralel: forţele armate înaintează, poliţia avansează şi imediat se face o curăţenie completă pe străzi", a mai declarat ministrul. Principalul punct de control pe drumul ce duce către Irpin din Kiev a fost deschis din nou luni, la două săptămâni după ce a fost închis pentru mass-media după moartea unui jurnalist american.

UPDATE, 28 MARTIE 20.49 Aproape 5.000 de oameni, incluzând aproximativ 210 de copii, au fost ucişi în oraşul Mariupol de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al primarului, potrivit ştiriletvr.ro. Nu este clar cum primarul Vadym Boichenko a calculat acest număr, relatează Reuters. Între timp, Tetyana Lomakina, un consilier prezidenţial ucrainean, a declarat pentru AFP că cel puţin 5.000 de persoane au murit la Mariupol: "Aproximativ 5.000 de oameni au fost îngropaţi, dar înmormântările au încetat acum 10 zile, din cauza bombardamentelor continue". Ea a adăugat că numărul morţilor poate fi estimat doar cu tot cu cadavrele blocate sub dărâmături. "Am putea vorbi despre 10.000 de morţi".

UPDATE, 28 MARTIE, 19.48 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat autorităţile ruse de lipsă de respect faţă de familiile propriilor soldaţi morţi, criticând Moscova pentru că nu a convenit asupra unui plan pentru ca rămăşiţele celor ucişi în acţiune să fie returnate în Rusia, relatează Shaun Walker şi Pjotr ​​Sauer, pentru The Guardian, relatează ştiriletvr.ro. Zelenski a susţinut că Kremlinul acordă mai puţin respect celor ucişi în timpul invadării Ucrainei decât este de obicei acordat animalelor de companie moarte.

UPDATE, 28 MARTIE, 17.16 Primarul oraşului-port ucrainean Mariupol a declarat luni că oraşul său se află „în mâinile ocupanţilor” după un asediu de o săptămână de către forţele ruse care au pus oraşul la pământ, au omorât un număr necunoscut de civili şi au forţat sute de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele. „Nu stă totul în puterea noastră”, a spus Vadym Boichenko, primarul proguvernamental al Mariupolului, într-un interviu în direct la televiziune, preluat de CNN. „Din păcate, astăzi suntem în mâinile ocupanţilor”. Boicenko a cerut o evacuare completă a populaţiei rămase din Mariupol, care avea o populaţie de peste 400.000 de locuitori înainte ca Rusia să-şi lanseze invazia.

UPDATE, 28 MARTIE, 14:50 Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina spune că forţele ruse încearcă să stabilească un „coridor” în jurul capitalei ucrainene pentru a bloca rutele de aprovizionare, pe fondul luptei continue în suburbiile Kievului.
 
„Inamicul încearcă să facă un coridor în jurul Kievului şi să blocheze rutele de transport”, a spus Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, citată de CNN, potrivit Digi24.
 
„Apărarea Kievului continuă. Sunt implicate forţe terestre, forţe de asalt aerian, forţe de operaţiuni speciale, apărarea teritorială. Locuitorii Kievului sunt, de asemenea, foarte activi în apărarea Kievului. Este foarte greu pentru inamic. Dar trebuie să vorbim sincer: La urma urmei, inamicul nu renunţă la încercările de a ocupa Kievul. Pentru că a lua Kievul înseamnă, în esenţă, a lua Ucraina. Deci acesta este scopul lor”, a spus ea.
 
Administraţia militară regională de la Kiev a declarat luni că zonele din jurul suburbiilor Bucea, Irpin, Hostomel şi Makarov, din estul capitalei, precum şi ruta de la şi către oraşul Jitomir, la vest, şi zonele de la nord de Vişorod au rămas foarte periculoase.

„În ultimele 24 de ore, au avut loc peste 40 de bombardare de către trupele ruse la zone de locuinţe şi infrastructură socială”, se arată în comunicatul administraţiei.

UPDATE, 28 MARTIE, 09:15 Forţele ruse ar fi părăsit un oraş pe care l-au ocupat chiar lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele localnicilor, scrie BBC, potrivit Digi24. 
Primarul Iuri Fomichev a transmis un mesaj video luni, în care spune că ruşii au plecat din oraşul Slavutch. Ei preluaseră sâmbătă controlul asupra acestui oraş şi îl reţinuseră pentru scurt timp pe primar. Sute de localnici au protestat în stradă faţă de aceste agresiuni, iar oficialul a fost eliberat ulterior. La Slavutch locuiesc în principal muncitorii care lucrează la întreţinerea centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl.
UPDATE, 28 MARTIE 07:41 Sirenele au sunat noaptea trecută în toată ţara. Urmează o nouă rundă de negocieri.

UPDATE, 27 MARTIE 16:41 Rusia încearcă să împartă Ucraina în două pentru a crea o regiune controlată de Moscova, după ce nu a reuşit să preia întreaga ţară, a declarat duminică şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene.

„De fapt, este o încercare de a crea Coreea de Nord şi de Sud în Ucraina”, a spus Kirilo Budanov, adăugând că Ucraina va lansa în curând un război de gherilă pe teritoriul ocupat de ruşi, potrivit The Kyiv Independent.
 
UPDATE, 27 MARTIE 11:15 Ministerul Apărării din Ucraina transmite că armata rusă a folosit muniţii cu dispersie „Tornado-S” în sectorul rezidenţial Krasnogorovka, regiunea Doneţk.

UPDATE, 27 MARTIE 10:41 Mai multe explozii s-au auzit sâmbătă seara la Liov, în vestul Ucrainei, deşi Rusia declarase că de acum înainte va acţiona cu precădere în estul ţării, adică în regiunea Donbas. Cel puţin 5 persoane au fost rănite. Între timp, sunt tot mai numeroase zvonurile despre fisuri în cercul puterii de la Moscova. Surse apropiate Kremlinului afirmă că Putin nu e mulţumit de cum au decurs lucrurile până acum şi caută vinovaţi.

UPDATE, 27 MARTIE 09:00 Procurorii ucraineni susţin că de la începutul invaziei ruseşti au murit 139 de copii şi peste 200 au fost răniţi
 
UPDATE, 26 MARTIE, 16:15 Sunt raportate explozii în Lvov. Potrivit primelor date, a fost lovit turnul de comunicaţii. Între timp, apar informaţii despre soldaţi din Osetia de Sud trimişi în Ucraina să lupte alături de ruşi.
 
UPDATE, 26 MARTIE, 15:00 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a primit sâmbătă pe omologul său american, Joe Biden, la palatul prezidenţial din Varşovia, pentru convorbiri consacrate invaziei ruse din Ucraina, informează dpa.
 
UPDATE, 26 MARTIE, 11:38 Războiul din Ucraina a ucis 136 de copii în cele 31 de zile trecute de la începutul invaziei ruse, a anunţat sâmbătă biroul procurorului general ucrainean, într-un mesaj pe Telegram, transmite Reuters, citat de Agerpres. Din acest total, 64 de copii au fost ucişi în regiunea Kiev, iar alţi 50 în regiunea Doneţk, potrivit procurorului. Alţi 199 de copii au fost răniţi, conform aceluiaşi mesaj. Reuters menţionează că aceste informaţii nu au putut fi verificate independent.

UPDATE, 26 MARTIE, 11:10 Şeful administraţiei regiunii Kiev a spus că trupele ruseşti au intrat în oraşul Slavutîci. Armata rusă încearcă să disperseze un miting care se desfăşoară în oraş, trag focuri de armă în aer şi aruncă grenade paralizante, a declarat şeful administraţiei de la Kiev, Oleksandr Pavliuk. Acesta a mai spus că şeful administraţiei locale, Yurii Fomichev, ar fi fost răpit. Slavutîci este un oraş de lângă graniţa cu Belarus, la vest de Cernihiv şi la nord de capitala Ucrainei.

UPDATE, 26 MARTIE, 09:00  Într-un discurs video, vineri seara târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forţele ţării sale au dat „lovituri puternice” Rusiei şi a vorbit din nou despre necesitatea unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”, scrie The Guardian.
 
„Prin împiedicarea acţiunilor Rusiei, apărătorii noştri împing liderii ruşi către o idee simplă şi logică: este nevoie de discuţii. Semnificative, urgente, corecte”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina nu va renunţa la teritoriu. Preşedintele ucrainean a spus că suveranitatea ucraineană trebuie garantată şi integritatea sa teritorială asigurată.
 
UPDATE, 25 MARTIE, 21:30 Evaluarea Statelor Unite este că armata rusă prioritizează acum în atacul asupra Ucrainei zona Donbas din estul separatist prorus al ţării, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul aflate în desfăşurare şi de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic, a declarat vineri un oficial militar american, potrivit Reuters.

UPDATE, 25 MARTIE 17:58  Presa ucraineană a anunţat uciderea celui de-al şaptelea general al Moscovei de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina. Este vorba despre generalul-locotenent Iakov Reznaţev care, la începutul războiului, ar fi declarat că invingerea Ucrainei este „o chestiune de ore”.

Iakov Reznaţev se afla la comanda Armatei 49 Ruse care acţiona în sudul Ucrainei. Generalul Reznaţev a fost omorât în zona aeroportului Ciornobaivka de lângă Herson, în urma unui atac al forţelor militare ale Kievului, a informat presa ucraineană, care l-a citat pe un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.
 
UPDATE, 25 MARTIE, 16:58 Ministerul rus al apărării a declarat vineri că prima fază a operaţiunii sale militare din Ucraina a fost în mare parte finalizată şi că se va concentra pe „eliberarea” completă a regiunii Donbass din estul Ucrainei, relatează Reuters.
 
Anunţul pare să indice că Rusia ar putea trece la obiective limitate după ce s-a confruntat cu o rezistenţă acerbă ucraineană în prima lună a războiului.
Agenţiile de presă ruse au citat ministerul apărării spunând că separatiştii susţinuţi de ruşi controlează acum 93% din regiunea Lugansk a Ucrainei şi 54% din regiunea Doneţk - cele două zone care formează împreună Donbass.
 
UPDATE, 25 MARTIE, 14:56 Ucraina a cerut vineri Uniunii Europene să îşi închidă frontierele cu Rusia şi Belarus, ţară aliată cu Moscova în invazia trupelor ruse din Ucraina, relatează Agerpres. Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunţat pe Telegram că "propune UE să blocheze complet legăturile terestre şi maritime cu Rusia şi Belarus", considerând aceste măsuri "necesare pentru a opri furnizările către ţara agresoare de bunuri cu dublă utilizare care pot fi folosite în scopuri militare". 
 
Ministerul a mai solicitat UE "să blocheze transportul de bunuri şi de persoane" spre Rusia şi Belarus "prin teritoriul UE şi prin frontierele sale", precizând că a "trimis" o "solicitare oficială Comisiei Europene". Închiderea frontierelor UE cu Rusia şi Belarus ar reprezenta o înăsprire a sancţiunilor deja adoptate de către Occident de la începutul invaziei ruse din Ucraina în urmă cu o săptămână. Conform Kievului, acest lucru ar permite "sporirea presiunii economice" asupra Moscovei şi Minskului, deoarece "companiile ruse găsesc mijloace de a ocoli" multiplele sancţiuni economice impuse de UE. 

UPDATE, 25 MARTIE, 11.35 O serie de unităţi militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina după ce au suferit pierderi grele, a anunţat armata ucraineană într-un raport cu privire la situaţia de pe front dat publicităţii vineri, iar liniile frontului sunt în acest moment „practic îngheţate”, a declarat Oleksii Arestovici, unul din consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA.
 
Câteva unităţi militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susţine Statul Major al armatei ucrainene. Citând Statul Major al armatei ucrainene, consilierul preşedintelui Zelenski afirmă că trupele ruse nu mai au resurse suficiente pentru a încerca noi progrese, ducând lipsă de combustibil, raţii alimentare şi muniţii. „Ocupantul este flămând şi desculţ”, a spus Arestovici.

UPDATE, 25 MARTIE, 09:00 Rusia va ieşi din conflictul cu Ucraina mai slăbită şi mai izolată, a declarat un înalt oficial al Pentagonului, transmite vineri Reuters.
"Cred cu un grad ridicat de certitudine că Rusia va ieşi din Ucraina mai slăbită decât a intrat în conflict. Mai slăbită din punct de vedere militar, mai slăbită din punct de vedere economic, mai slăbită din punct de vedere politic şi geopolitic şi mai izolată", a declarat subsecretarul pentru politica de apărare Colin Kahl.
 
Khal a mai spus că un viitor document de strategie de apărare al Pentagonului va declara Rusia o "ameninţare acută". Dar Rusia nu poate reprezenta o provocare de sistem pe termen lung pentru Statele Unite, spre deosebire de China, a adăugat oficialul american. Totodată, a mai declarat că Rusia este pe cale să îşi epuizeze muniţia ghidată de precizie şi este mai probabil să se bazeze pe bombe nedirijate şi pe artilerie.
 
UPDATE, 24 MARTIE, 20:20 În multe regiuni din Ucraina, soldaţii ruşi nu mai au resurse să-şi reînceapă ofensivele, iar linia frontului este „îngheţată”, spune un consilier prezidenţial ucrainean, potrivit Reuters.
 
„Linia frontului este îngheţată, practic. Duşmanul, în foarte multe zone, nu mai are resurse să-şi continue ofensivele”, a spus Oleksi Arestovici într-un discurs televizat, joi.
UPDATE, 24 MARTIE, 14:10 Zelenski, mesaj pentru liderii NATO: Ucraina are nevoie de o asistenţă militară fără restricţii. Rusia foloseşte bombe cu fosfor.
„Pentru a ne salva oamenii şi oraşele, Ucraina are nevoie de o asistenţă militară fără restricţii. La fel cum Rusia foloseşte, fără restricţii, întregul său arsenal împotriva noastră", a declarat Zelenski într-un mesaj video postat pe contul său de Telegram, în atenţia şefilor de stat şi de guvern din NATO, reuniţi în summit extraordinar la Bruxelles.

UPDATE, 24 MARTIE, 10:40 Forţele armate ucrainene spun că au distrus o navă rusească în portul Berdyansk. „Vor mai fi şi altele! Glorie Ucrainei!”, au scris în mesajul postat pe Facebook.
 
UPDATE, 24 MARTIE, 08:59. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din întreaga lume să protesteze astăzi faţă de invazia rusă.

"Este deja o lună de apărare împotriva încercării (Rusiei, n. Red.) de a ne distruge, de a ne şterge de pe faţa pământului. Trupele ruse ne distrug oraşele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiaţi. Capturează convoaie umanitare. Jefuiesc. Ard muzee, aruncă şcoli şi spitale în aer. Ţinta pentru ei sunt universităţile, cartierele rezidenţiale... Orice! Trupele ruse nu cunosc limitele răului.
 
Dar... Războiul Rusiei nu este doar un război împotriva Ucrainei. Sensul lui este mult mai larg. Rusia a început un război împotriva libertăţii. Acesta este doar începutul pentru Rusia, pe pământ ucrainean. Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. Încearcă să arate că doar forţa brută şi crudă contează.
 
Acesta este motivul pentru care cu toţii trebuie să oprim Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Ieşiţi în pieţe, pe străzile din oraşul vostru. Faceţi-vă vizibili şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează. Libertatea contează. Pacea contează. Ucraina contează", a fost mesajul preşedintelui Volodimir Zelenski.


UPDATE, 24 MARTIE, 08:08 Portul Berdiansk, de la Marea Azov, ar fi în flăcări, potrivit presei locale ucrainene. Un depozit de rachete şi arme de artilerie ar fi fost ocupat de ruşi, spune un consilier din ministerul de Interne ucrainean.
UPDATE, 23 MARTIE, 22.40 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este „profund îngrijorată” de „siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare (n.r., ale Ucrainei)”, a spus directorul general al grupului, Rafael Mariano Grossi. El este de părere că „nevoia de a preveni un accident nuclear devine mai presantă cu fiecare zi care trece”, într-o declaraţie în care îndeamnă autorităţile să permită experţilor şi echipamentelor AIEA să evalueze reactoarele nucleare din Ucraina, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 23 MARTIE, 21.40 Suedia va furniza Ucrainei încă 5.000 de arme antitanc, a declarat ministrul suedez al Apărării pentru agenţia de presă TT, potrivit Agerpres. Suedia a trimis deja 5.000 de arme antitanc, împreună cu alte materiale militare, în Ucraina.
 
UPDATE, 23 MARTIE, 21.10 New York Times estimează că cel puţin 1.500 de clădiri, structuri şi vehicule din Ucraina au fost avariate sau distruse în invazie, până acum.
 
UPDATE, 23 MARTIE, 20.30 În Ucraina, evacuarea civililor se face cu mare greutate, potrivit ştiriletvr.ro. Nouă coridoare umanitare au fost deschise astăzi, dar niciunul care să-i ajute pe oamenii din Mariupol, oraş asediat şi unde 100.000 de civili trăiesc în condiţii vitrege. Şi la Cernihiv, ruşii au distrus un pod rutier şi practic au izolat oraşul. La rândul lor, ucrainenii, militari şi civili, au lansat o contra-ofensivă şi au recuperat mai multe localităţi din mâinile ruşilor şi le-au distrus echipamente de război.
 
UPDATE, 23 MARTIE, 18:53 Volodimir Zelenski a vorbit marţi în parlamentul francez şi a îndemnat firmele franceze, inclusiv producătorul de automobile Renault, grupul de supermarketuri Auchan şi retailerul de bricolaj Leroy Merlin, să părăsească Rusia. Totodată, preşedintele ucrainean a făcut recurs şi la istoria franceză, invocând în discursul său şi bătălia de la Verdun.  „Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă”, le-a spus Zelenski parlamentarilor francezi. Oficialii Renault nu au fost disponibili imediat pentru comentarii. Ei anunţaseră mai devreme, miercuri, că iau în considerare din nou suspendarea producţiei la fabrica din Moscova din cauza dificultăţilor logistice, conform Agerpres.
 
UPDATE, 23 MARTIE, 15:23 Soldaţii ruşi au ucis 121 de copii până acum, iar 167 de copii au fost răniţi de atacurile ruseşti, potrivit Procuraturii General a Ucrainei.

UPDATE, 23 MARTIE, 15:07 Rusia va pierde statutul de parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului din 16 septembrie, a raportat CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului).
 
UPDATE, 23 MARTIE, 14.07 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Japoniei să crească presiunea sancţiunilor asupra Rusiei prin introducerea unui embargou comercial asupra mărfurilor ruseşti. În discursul său, preşedintele ucrainean a criticat ONU şi a invocat amintirile despre dezastrul nuclear de la Fukushima şi atacul chimic comis în anii ‘90 la metroul din Tokyo.
 
UPDATE, 23 MARTIE, 11.36 Banca Centrală a Ucrainei a cerut reţelei SWIFT să decupleze Banca Centrală a Rusiei de la sistemul său de mesagerie financiară.

UPDATE, 23 MARTIE, 10.44 Echipamente militare ruse şi belaruse se deplasează activ pe întreg teritoriul Republicii Belarus şi se acumulează de-a lungul frontierei cu Ucraina, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene în ultimul buletin de război, transmite Agerpres. Potrivit Statului Major ucrainean, citat de agenţia Ukrinform, în Rusia continuă mobilizarea sub acoperire pentru a recupera pierderile în rândul trupelor ruse de ocupaţie, iar comisariatele ruse încearcă să recruteze militari în rezervă cu experienţă de luptă.

UPDATE, 23 MARTIE, 10.34: O încetare temporară a focului urma să intre în vigoare miercuri de la 9.00, pentru a permite civililor să fugă din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, potrivit unui mesaj postat pe reţelele de socializare de guvernatorul Serhiy Gaidai. Postarea detaliază locurile de întâlnire în care sunt aşteptaţi civilii pentru a se urca apoi în trenuri care îi vor duce departe de Luhansk, din disputata regiune Donbas, scrie CNN, potrivit ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 23 MARTIE, 10.10: Nouă coridoare umanitare au fost convenite pentru miercuri, potrivit viceprim-ministrului Ucrainei, scrie Reuters. Iryna Vereshchuk a declarat că s-a ajuns la un acord pentru a încerca evacuarea civililor prinşi în oraşele ucrainene prin nouă „coridoare umanitare”, dar nu s-a ajuns la niciun acord cu Rusia pentru a stabili un coridor sigur din Mariupol, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 23 MARTIE, 07:40. Armata ucraineană a reuşit să recâştige teren în faţa invadatorilor ruşi, mai ales în sudul ţării, după mai multe contraofensive, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Militarii ucraineni „sunt, deja, în unele situaţii, în ofensivă”, a declarat Kirby la CNN, afirmând că ei „îi urmăresc pe ruşi şi îi resping în afara zonelor unde ruşii se aflau înainte”, scrie Digi24.

„Ştim că ei (n. red. - armata ucraineană) au întreprins contraatacuri (...) în special în ultimele zile la Mikolaiv”, oraş-cheie din sudul Ucrainei, a adăugat el.

„Am văzut aceste câştiguri teritoriale crescând în ultimele zile în avantajul Ucrainei”, a precizat John Kirby. „Aceasta este o dovadă reală a capacităţii lor de a lupta urmărindu-şi planurile, adaptându-se şi, din nou, încercând să respingă forţele ruse”, a declarat oficialul american.
 
UPDATE, 22 MARTIE, 22:05 Preşedintele rus Vladimir Putin a avut, marţi, o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina, potrivit agenţiei de presă Interfax, citate de Reuters. Agenţia de presă rusă RIA spune că discuţia telefonică a avut loc la cererea administraţiei prezidenţiale de la Paris.
 
UPDATE, 22 MARTIE, 20:05 Rusia nu poate câştiga războiul său din Ucraina, a afirmat marţi secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a cerut negocieri de pace imediate, relatează Reuters.
 
„Ucraina nu poate fi cucerită oraş cu oraş, stradă cu stradă, casă cu casă. Există destule oferte pe masă pentru a înceta ostilităţile şi a negocia serios - acum”, a declarat Guterres.„Acest război nu poate fi câştigat. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să se mute de pe câmpul de luptă la masa păcii. Continuarea războiului în Ucraina este din punct de vedere moral inacceptabilă, politic de nesusţinut şi militar lipsită de sens”, a subliniat Guterres, citat de Agerpres.
 
UPDATE, 22 MARTIE 17.28 Unele oraşe din Ucraina au provizii de alimente pentru cel mult trei sau patru zile, a declarat marţi agenţia de ajutor Mercy Corps, avertizând că sistemul umanitar din ţară „este complet căzut”.

„Una dintre cele mai mari preocupări ale noastre în acest moment este vulnerabilitatea lanţului de aprovizionare. Ştim că majoritatea municipalităţilor din zonele în care se confruntă cele mai intense lupte nu au produse esenţiale pentru mai mult de trei-patru zile, cum ar fi hrana”, a declarat Steve Gordon, consilier de răspuns umanitar al Mercy Corps, care se află în Harkov, locul unde se duc printre cele mai grele lupte. Cel puţin 70% din populaţia din Harkov şi Sumy este în întregime dependentă de ajutor, a estimat el.

UPDATE, 22 MARTIE 17.04 Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia, potrivit unui proiect consultat marţi de AFP, relatează Agerpres. Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile dedicat consecinţelor invaziei ruse în Ucraina.
 
UPDATE, 22 MARTIE 16.33 Rusia a admis marţi că Ucraina are dreptul suveran de a decide convocarea unui referendum asupra unui posibil compromis între cele două ţări pentru încheierea războiului declanşat de invazia rusă pe 24 februarie, referendum sugerat anterior de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
 
UPDATE, 22 MARTIE 15.30 Mai multe explozii puternice au putut fi auzite în capitala Ucrainei, marţi, în timp ce oraşul se află sub interdicţie de 35 de ore. Una dintre explozii a fost atât de puternică încât a declanşat alarmele maşinilor în centrul oraşului, a relatat o echipă CNN, potrivit ştiriletvr.ro.
 
UPDATE, 22 MARTIE 13.20 Orla Guerin de la BBC raportează explozii puternice în Kiev.

UPDATE, 22 MARTIE 12.53: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în această dimineaţă parlamentului italian că ţara sa este pe punctul de a supravieţui războiului cu forţele ruse, dar a avertizat că Rusia că vrea să pătrundă în restul Europei. "Pentru trupele ruse, Ucraina reprezintă porţile Europei, unde vor să pătrundă, dar barbaria nu trebuie lăsată să treacă”, a spus el.

UPDATE, 22 MARTIE 12.40: 3,5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate, conform Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează Reuters. Peste două milioane au trecut în Polonia, notează aceeaşi sursă.
 
UPDATE, 22 MARTIE 08.15: După zile de lupte, forţele ucrainene au recăpătat controlul asupra Makariv, un oraş aflat la aproximativ 54 de kilometri vest de Kiev, au declarat marţi Forţele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook.

„Drapelul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra oraşului Makariv” în timp ce ruşii se retrăgeau, se arată în postarea citată de CNN, potrivit ştiriletvr.ro. Makariv suferise daune semnificative din cauza atacurilor aeriene ruse în curs. CNN scrie că a verificat autenticitatea fotografiilor postate pe reţelele de socializare pe 12 martie, care arătau daune majore la complexe de apartamente, şcoli şi o unitate medicală. Ministerul rus al Apărării a susţinut  acest timp că aramata rusă nu vizează civili

 UPDATE, 22 MARTIE 07.45: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuţii directe cu omologul său rus spunând că acesta este elementul cheie pentru încheierea războiului. Ucraina şi Rusia au purtat mai multe runde de discuţii prin videoconferinţă, dar până acum fără un progres major, iar Zelenski a reiterat că acum sunt necesare discuţii directe cu omologul său rus „în orice format”. "Fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiţi pentru a opri războiul", spune preşedintele Ucrainei.
 
UPDATE, 22 MARTIE 06:52 Guvernul ucrainean a acuzat armata rusă că a "răpit" luni trei israelieni din Melitopol, un oraş din sud-estul Ucrainei pe care îl ocupă, notează AFP. Luni, "la Melitopol, ocupanţii ruşi au răpit trei cetăţeni israelieni: Tatiana Kumok şi părinţii ei, Vera şi Mihail Kumok", a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk, citată pe Facebook de Centrul pentru comunicaţii strategice şi securitate informaţională.

UPDATE, 21 MARTIE 21:16 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupaţia rusă, transmite Reuters.
 
„Avem un ultimatum cu puncte în el. 'Urmaţi-l şi apoi noi vom pune capăt războiului'. Ucraina nu poate accepta niciun ultimatum din partea Rusiei”, a declarat Zelenski într-un interviu difuzat de site-ul de ştiri Suspilne.
 
UPDATE, 21 MARTIE 20:16 Ucraina va exporta probabil doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie, deoarece porturile sale la Marea Neagră sunt blocate în urma invaziei armatei ruseşti, a estimat luni firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului. În perioada iulie 2021-martie 2022, Ucraina a exportat 18,1 milioane de tone de grâu. Ucraina a suspendat deja exporturile de secară, ovăz, mei, hrişcă, sare, zahăr, carne şi nutreţ în contextul invaziei ruseşti şi a introdus licenţe la export pentru grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui. Ucraina exportă 98% din cerealele sale prin porturi şi doar o mică parte pe calea ferată, unde costurile sunt mai ridicate.
 
UPDATE, 21 MARTIE 19:47 Belarus ar putea ataca în curând Ucraina şi se pregăteşte să lase Rusia să poziţioneze arme nucleare pe teritoriul său,  potrivit unui înalt oficial al serviciilor secrete NATO, citat de Guardian, relatează ştiriletvr.ro. Oficialul a declarat, sub rezerva anonimatului, că alianţa este îngrijorată de faptul că trupele belaruse se pot alătura luptei din Ucraina.

UPDATE, 21 MARTIE 19:00 Forţele ruse au răpit patru jurnalişti ucraineni din casele lor din Melitopol luni dimineaţă, a anunţat Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina, citată de Guardian. Într-o postare pe Telegram, sindicatul a declarat că bărbaţii înarmaţi au mers la casele editorului Mykhailo Kumok, redactorului Yevhenia Borian şi jurnaliştilor Yulia Olkhovska şi Liubov Chaika şi „i-au dus într-o destinaţie necunoscută”.

UPDATE, 21 MARTIE 16:50 Decizia unui tribunal din Moscova de a interzice Facebook şi Instagram pe motiv că Meta Platforms, compania-mamă, este o „organizaţie extremistă”, nu se va aplica serviciului de mesagerie WhatsApp, din cauza „lipsei de funcţionalitate a acestuia pentru difuzarea publică a informaţiilor.”

UPDATE, 21 MARTIE 16:20 Rusia interzice Facebook şi Instagram şi declară Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram) „organizaţie extremistă”, potrivit Guardian. Un tribunal rus a ordonat Meta să oprească imediat activităţile Facebook şi Instagram în Rusia, pe motiv de „activitate extremistă”.
 
UPDATE, 21 MARTIE 16:02 Cel puţin 925 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul conflictului în urmă cu aproape o lună, a anunţat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).  Până la miezul nopţii de 20 martie, 925 de civili au murit şi 1.496 au fost răniţi, se arată în comunicat. Numărul real de civili ucişi până acum în războiul din Ucraina este probabil considerabil mai mare, notează Guardian, deoarece OHCHR, care are o echipă mare de monitorizare în ţară, nu a putut încă să primească sau să verifice rapoartele privind victimele din mai multe oraşe grav afectate, inclusiv Mariupol.

UPDATE, 21 MARTIE 15.22 Negociatorii de pace din Rusia şi Ucraina au avut luni un apel video de 90 de minute, iar grupurile de lucru vor continua să  aibă discuţii pe tot parcursul zilei, a declarat un negociator ucrainean citat de Reuters. Potrivit Guardian, David Arakhamia  a fost citat de presa ucraineană spunând: "Astăzi lucrăm toată ziua.", potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 21 MARTIE 12:14 Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, a anunţat noi interdicţii de circulaţie în capitala Ucrainei, care vor intra în vigoare luni, la ora 20.00 şi vor fi în vigoare până miercuri, la ora 07.00, scrie BBC. „Rog ca toată lumea să stea acasă sau în adăposturi când sună alarma”, a spus el.

UPDATE, 21 MARTIE 12.00. Podul care face legătura feroviară între Irpin şi Kiev a fost detonat.  Mai multe imagini au fost făcute publice.
 
UPDATE, 21 MARTIE 10:14 Ministerul ucrainean al Apărării îi îndeamnă pe cetăţenii ucraineni să folosească un serviciu special, de tip „chatbot”, care generează un cod QR, prin care să semnaleze armatei informaţii despre locurile unde au observat trupe ruse.
 
UPDATE, 21 MARTIE 10:05 Opt cordoare umanitare au fost agreate pentru ca civilii să părăsească luni Ucraina, dar niciunul dintre ele nu include oraşul Mariupol, a anunţat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, potrivit The Guardian. Ea a precizat că eforturile de a furniza provizii umanitare oraşului au eşuat.
 
UPDATE, 21 MARTIE 06:45 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a informat că duminică seara mai multe case şi un centru comercial din cartierul Podil al capitalei ucrainene au fost lovite de obuze, atac în care şi-a pierdut viaţa cel puţin o persoană. În  oraşul Sumî forţele ucrainene au reuşit să distrugă o coloană militară rusă.

UPDATE, 20 MARTIE, 20.58 Casa Albă a dezminţit duminică speculaţiile privind o posibilă vizită a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, în Ucraina, în cadrul turneului în Europa din următoarele zile, transmite Agerpres. „Deplasarea se va concentra pe continuarea strângerii rândurilor întregii lumi în sprijinul poporului ucrainean şi împotriva invaziei lui Putin în Ucraina, dar nu există planuri de călătorie în Ucraina", a scris pe Twitter secretara de presă a preşedinţiei americane, Jen Psaki.

UPDATE, 20 MARTIE, 19.51 Aproape 4 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului. Conform datelor furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite cei mai mulţi dintre refugiaţi sunt în Polonia şi România. Sunt însă şi ucraineni care au ales să plece în Rusia şi chiar în Belarus.

UPDATE, 20 MARTIE, 19.48 Potrivit The Kyiv Independent, lucrătorii de la Centrala nucleară de la Cernobîl au fost evacuaţi. 64 de persoane blocate la Centrala Nucleară ocupată de Rusia au fost eliberate, iar  46 de angajaţi s-au oferit voluntari pentru a le lua locul şi s-au deplasat la unitate.

UPDATE, 20 MARTIE, 19.15 Comandantul adjunct al flotei ruse la Marea Neagră, Andrey Paliy, a fost ucis în Ucraina, a confirmat Rusia. Paliy, care urma să fie promovat contraamiral, ar fi murit în timpul luptelor din regiunea Mariupol, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 20 MARTIE, 18.31 Zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului 'devastator' purtat de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, transmite Agerpres. „Războiul din Ucraina este atât de devastator, încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutate în interiorul ţării, fie refugiate în străinătate”, a scris Grandi pe Twitter.

Sâmbătă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a precizat că 3,3 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului, iar alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării. „Oamenii continuă să fugă întrucât se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri'', a declarat sâmbătă Filippo Grandi. Aproximativ 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi să lupte şi au interdicţie de a ieşi din ţară. 
 
UPDATE, 20 MARTIE, 18.00 Potrivit ministerului ucrainean al Energiei, peste un milion de ucraineni au rămas fără electricitate şi 278.000 au rămas fără gaz.

UPDATE, 20 MARTIE, 16.50 Cel puţin 902 civili şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucranina, de la începutul invaziei ruse în 24 februarie până sâmbătă la miezul nopţii, a informat duminică biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (OHCHR), relatează Agerpres.

UPDATE, 20 MARTIE, 16.24 Rusia se va confrunta cu mai multe sancţiuni  din partea SUA dacă va folosi arme chimice în invadarea Ucrainei, a declarat duminică ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

UPDATE, 20 MARTIE, 14.55 10 milioane de oameni, adică mai mult de un sfert din populaţia Ucrainei, şi-au părăsit casele din cauza războiului devastator dus de Rusia, a declarat astăzi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, potrivit AFP. "Războiul din Ucraina este atât de devastator, încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutate în interiorul ţării, fie refugiate în străinătate", a scris Grandi, pe Twitter.

UPDATE, 20 MARTIE, 13.44 Forţele armate ucrainene şi-au actualizat evaluarea pierderilor estimate cauzate Rusiei, relatează Kyiv Independent. Include 14.700 de soldaţi ruşi şi numeroase elemente de tehnică şi de transport militar, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 20 MARTIE, 13.30 Rusia a lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ucraina cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, transmite Agerpres.

UPDATE, 20 MARTIE, 12.15 Potrivit Parlamentului Ucrainei, 115 copii au fost ucişi şi alţi 140 au fost răniţi, de la începutul invaziei.
UPDATE, 20 MARTIE, 09.40 Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare, transmite  Agerpres.

UPDATE, 20 MARTIE, 09.02 Cel puţin 6.623 de persoane au fost salvate, sâmbătă, prin coridoarele de evacuare din oraşele ucrainene asediate, potrivit Kyrylo Timoşenko, un înalt oficial din biroul preşedintelui Volodimir Zelenski. Timoşenko a spus că 4.128 de persoane, inclusiv 1.172 de copii, au fost evacuate din Mariupol la Zaporojie.

UPDATE, 20 MARTIE, 08.07 Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale, transmite dpa. Printre morţi se numără 14 copii, au declarat autorităţile judiciare. Oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, asediat de trupele ruse, avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de începerea războiului. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.  Harkov continuă să fie bombardat de artilerie şi mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara, a informat agenţia de presă UNIAN, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 19 MARTIE, 17:15. Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse, au indicat sâmbătă Naţiunile Unite, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a precizat că 3.328.692 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului.
 
„Oamenii continuă să fugă pentru că se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri. Ajutorul este vital, dar nu poate opri teama. Doar încetarea războiului o poate face”, a spus şeful UNHCR, Filippo Grandi.

Aproximativ 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi să lupte şi trebuie să rămână în ţară.

UPDATE, 19 NARTIE, 13.10 Forţele Armate ale Ucrainei au făcut publice noi date cu estimările privind pierderile suferite de armata rusă.



UPDATE, 19 MARTIE, 08:40  Un comandant militar rus a fost ucis în oraşul ucrainean Cernobaevka în urma unui atac de artilerie, a anunţat, sâmbătă, Statul Major General al Forţelor Armate din Ucraina, notează BBC.

Ar fi vorba despre generalul-locotenent Andrei Mordvichev, comandantul Armatei a 8-a de Arme Combinate a Districtului Militar Sudic al Forţelor Armate Ruse.

UPDATE, 19 MARTIE, 08:25  Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce forţele ruseşti care au invadat ţara şi-au întărit ocupaţia în jurul oraşului Mariupol.
„Ocupanţii au acces parţial în districtul operaţional Doneţk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul într-o declaraţie, scrie Sky News.
 
Între timp,  preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este "timpul" să discutam despre "pace şi securitate", deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.
 
"Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli", a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.
 
"Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina", a pledat şeful statului.
 
UPDATE, 18 MARTIE, 21:30 Declaraţiile oficialilor ruşi despre negocierile cu Ucraina sunt legate doar de cererile lor şi sunt menite să provoace tensiuni în mass-media, spune Mihail Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Poziţiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el pe Twitter.

UPDATE, 18 MARTIE, 19:06 Moscova şi Kievul sunt „la jumătatea drumului” în a cădea de acord asupra problemei demilitarizării Ucrainei, iar opiniile lor sunt cel mai apropiate în ceea ce priveşte neutralitatea Ucrainei şi renunţarea la aderarea la NATO, a declarat vineri negociatorul rus Vladimir Medinski, relatează The Guardian, potrivit ştiriletvr.ro.

UPDATE, 18 MARTIE, 16:10 Premierul Greciei a spus că grecii sunt gata să ajute la restaurarea maternităţii din Mariupol.

UPDATE, 18 MARTIE, 16:10 222 de persoane au fost ucise la Kiev de la începutul invaziei ruse, spun oficialii oraşului. Dintre acestea, 4 sunt copii. Într-o declaraţie, administraţia oraşului Kiev a declarat că alte 889 de persoane au fost rănite, inclusiv 241 de civili şi 18 copii. 757 de copii s-au născut la Kiev de la începutul războiului.

UPDATE, 18 MARTIE, 16:00 Zelenski a venit cu o nouă adresare: „Eu sunt sigur că, atacându-ne pe noi, ocupanţii vor distruge tot ce a realizat societatea rusă în ultimii 25 de ani. Se vor întoarce acolo de unde au început cândva să se ridice în anii 90. Acesta va fi preţul Rusiei pentru acest război cu Ucraina. Pentru ei asta va fi o cădere dureroasă, şi o vor simţi. Dacă nu vom opri Rusia acum, atunci alţi agresori vor începe alte războaie în diferite regiuni ale lumii. Am reuşit să evacuăm din Mariupol peste 35 000 de persoane. Acum continuă lucrările de evacuare în locul unde a fost distrus Teatrul Dramatic din Mariupol. 130 de persoane au fost salvate de sub dărâmături.”
 
 
UPDATE, 18 MARTIE, 12:36 Premierul Nicolae Ciucă a condamnat vineri, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul Aspen, crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Ciucă spune că atacurile ruseşti asupra unor oraşe precum Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev sunt similare cu distrugerile din Groznâi sau Alep. „Adevărate crime împotriva umanităţii”, spune premierul.
 
„Războiul a revenit în prim-planul istoriei europei iar dreptul internaţional a fost între paranteze odată cu agresiunea declanşată de Rusia pentru invadarea Ucrainei, absolut neprovocat, nejustificat şi ilegal, încălcând toate normele internaţionale. O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiaţi, distrugeri de locuinţe, spitale, maternităţi, grădiniţe şi şcoli similare cu cele din din Groznâi, Alep, le regăsim azi la Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev. Adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război care caracterizează această acţiune a Rusiei împotriva democraţiei, împotriva occidentului, împotriva lumii”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
 
UPDATE, 18 MARTIE, 12:28 Autorităţile ucrainene anunţă că circa 14.200 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului

UPDATE, 18 MARTIE, 11:44 Vladimir Putin i-a transmis joi omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică, cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, relatează BBC News.

Cea mai importantă cerinţă din prima categorie este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski pare pregătit să accepte deja aceste condiţii.
 
Alte cerinţe din aceeaşi categorie sunt ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi, în fine, în Ucraina să se producă o aşa-zisă „denazificare”.
 
UPDATE, 18 MARTIE, 10:10 Ministerul Apărării de la Londra spune că ruşii au făcut „progrese minime” în încercarea lor de a ocupa Ucraina şi că forţele ruse rămân blocate în jurul Kievului şi Mikolaivului.

Conform britanicilor, forţele ucrainene din jurul capitalei Kiev şi a oraşului Mikolaiv „continuă să frustreze încercările ruse de a înconjura oraşele”. Guvernul UK mai transmite că Harkov, Cernihiv, Sumî şi Mariupol rămân înconjurate şi sunt bombardate fără încetare de invadatori.

UPDATE, 18 MARTIE, 08:50 Primarul din Lvov a confirmat că exploziile auzite în această dimineaţă sunt din apropierea aeroportului oraşului, dar nu au lovit aeroportul, scrie The Guardian. Într-o actualizare postată pe contul său oficial Telegram, Andriy Sadovy a spus că rachetele ruseşti au lovit zona din apropierea aeroportului din Lvov.

"Nu ştim încă locaţia exactă în timp real, dar cu siguranţă nu este un aeroport”, a spus el. Sadovy a spus că situaţia este încă în curs de clarificare şi a îndemnat oamenii să nu distribuie fotografii de la faţa locului.

UPDATE, 18 MARTIE, 08:15: Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării pe care forţele ruse încearcă să le cucerească, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un clip postat la primele ore ale dimineţii, pe Telegram. 

Forţele ucrainene au răspuns fiecărui atac din partea unităţilor ruse, a mai spus preşedintele ucrainean şi a dat asigurări că oraşe precum Mariupol în sud, Harkov în est şi Cernigov în nord, asediate de trupele ruse, nu vor fi abandonate la greu.

"De la armată până la Biserică, toată lumea face tot ce poate pentru poporul ucrainean", a spus preşedintele Zelenski, promiţând: "Vom fi liberi". De asemenea, el i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru ajutorul "nou şi eficient". Zelenski le-a promis oamenilor de afaceri înlesniri precum mai puţină birocraţie şi împrumuturi fără dobândă pe durata conflictului.

UPDATE, 18 MARTIE, 08:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace de un grup de politicieni europeni, cei mai mulţi dintre ei fiind olandezi.

UPDATE, 18 MARTIE, 07:40 
Explozii au putut fi auzite la Lvov, vineri dimineaţă, anunţă televiziunea Ukraine 24 şi jurnalistul Ostap Iariş, aflat în oraşul din vestul Ucrainei. „Mai multe explozii au putut fi auzite în Lvov, în vestul Ucrainei, la mai puţin de 72 de kilometri de graniţa poloneză”, a scris el pe Twitter.

UPDATE, 17 MARTIE, 19:40 Aproximativ 130 de persoane au fost salvate deocamdată de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din oraşul ucrainean asediat Mariupol, bombardat miercuri, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina a intrat în cea de-a patra săptămână, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Autorităţile locale afirmă că nu este încă posibil de estimat numărul potenţialelor victime în ceea ce ele au spus că a fost un atac aerian asupra teatrului, unde se refugiaseră sute de persoane, potrivit Reuters.Cel puţin 1.000 de persoane se refugiaseră în teatrul din Mariupol, care se află sub asediu de peste două săptămâni, în momentul în care a fost bombardat, a indicat primarul Vadim Boicenko, citat de dpa.
 
UPDATE, 17 MARTIE, 13:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că încă un general rus a fost ucis în timpul luptelor de pe teritoriul ţării sale, transmite BBC, citat de Agerpres.

Zelenski nu i-a dat numele, însă un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a declarat că general maior Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul ultranaţionalist Azov. Presa ucraineană a scris că generalul Mitiaev a fost ucis în apropiere de oraşul-port Mariupol (sud).

UPDATE, 17 MARTIE, 10:10  Site-urile guvernamentale ruseşti se confruntă cu atacuri cibernetice fără precedent, iar Moscova face eforturi pentru a filtra traficul web străin şi a preveni viitoare atacuri, scrie Digi24.

Guvernul rus şi companiile de stat au fost ţintite de atacurile cibernetice, ca urmare a invaziei Ucrainei – site-urile Kremlinului, companiei aeriene naţionale Aeroflot şi băncii Sberbank sunt printre cele care au fost blocate temporare sau au căzut ca urmare a atacurilor din ultimele săptămâni.

UPDATE, 17 MARTIE 08:06. Cel puţin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială din Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă ucrainean.Clădirea a fost lovită în jur de ora locală 5:02, joi dimineaţă, în districtul Darniţki al capitalei ucrainene, iar pompieri şi echipe de ajutor au fost trimise la faţa locului.
 
Oamenii au fost evacuaţi de la etajele superioare, iar acum operaţiunile de salvare se concentrează pe demantelarea structurilor pentru a-i căuta pe cei care ar putea fi lobcaţi sub dărâmături.
 
UPDATE, 17 MARTIE, 07:39. O întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU urmează să aibă loc, joi, pentru a discuta criza umanitară din Ucraina, o criză care devine tot mai gravă cu fiecare oră care trece.
SUA, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Albania au cnvocat această întâlnire, susţin surse diplomatice, în urma unei creşteri puternice a bombardamentelor în zone cu civili, din ultimele zile.

UPDATE, 16 MARTIE, 22:44 Cinci persoane, între care trei copii, au fost găsite miercuri fără suflare în dărâmăturile unui bloc de apartamente în Cernihiv (Cernigău), nordul Ucrainei, au anunţat echipe de salvare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE, 16 MARTIE, 22:33 Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, sudul Ucrainei, răpit pe 11 martie de ruşi, a fost eliberat, au anunţat miercuri autorităţile ucrainene, informează Agerpres. Într-un videoclip postat pe Telegram, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbeşte la telefon şi spune că „se bucură să audă vocea unui om viu”.

UPDATE, 16 MARTIE, 22:31 CEDO a anunţat că suspendă ''examinarea tuturor cererilor'' privind Rusia. „Ca urmare a Rezoluţiei Comitetului de Miniştri potrivit căreia Federaţia Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei începând cu 16 martie 2022 (Rezoluţia (CM/Res(2022)2), Curtea a decis să suspende examinarea tuturor cererilor împotriva Federaţiei Ruse până la examinarea consecinţelor juridice ale acestei rezoluţii asupra activităţii Curţii'', se arată într-un comunicat, potrivit ştiriletvr.ro.


UPDATE, 16 MARTIE, 22: 20 Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, la câteva ore distanţă de la discursul istoric susţinut de omologul său ucrainean în faţa Congresului SUA, un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru asistenţă de securitate pentru Ucraina şi care cuprinde, între altele, 800 de sisteme anti-aeriene Stinger şi 2.000 de rachete antitanc Javelin, relatează CaleaEuropeană.ro.

UPDATE, 16 MARTIE, 19:18 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu există obstacole în calea unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelensky, dar că o astfel de întâlnire va avea loc doar pentru a încheia un acord.

UPDATE, 16 MARTIE, 18:01 Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri, 16 martie, Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curţii de la Haga.

UPDATE, 16 MARTIE, 16:59 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ţinut un discurs în faţa Congresului Statelor Unite ale Americii în care a mulţumit pentru sprijinul oferit ţării sale, care se confruntă cu invazia rusă şi a solicitat repetat închiderea cerului pentru a salva viaţa civililor.

„Vorbind în faţa Congresului SUA, vă rog să vă amintiţi de Pearl Harbor. Dimineaţa înfricoşătoare de 7 decembrie, 1941, când cerul lor era negru de la avioanele de atac. Vă rog să vă amintiţi de 11 septembrie. O zi înfricoşătoare în 2001 când răul încerca să transforme oraşele americane într-un câmp de luptă. Când au fost atacaţi oameni nevinovaţi, atacaţi din aer aşa cum nimeni nu se aştepta. Statul nostru trece prin asta în fiecare zi! În fiecare noapte!” a precizat Zelenski.



UPDATE, 16 MARTIE, 15:20 Videoclipul geolocalizat de CNN a confirmat că un obuz sau o rachetă a lovit miercuri dimineaţă un grup de oameni care se aflau la coadă pentru pâine în oraşul Cernihov, din nordul Ucrainei.

Un reporter local a spus că cel puţin 10 persoane au fost ucise. CNN nu poate verifica independent numărul victimelor. În videoclip se pot vedea ceea ce par a fi corpuri fără viaţă întinse pe pământ, dar imaginile sunt neclare.

UPDATE, 16 MARTIE, 15:05 Volodimir Zelenski, în discursul său în faţa Congresului SUA, a cerut să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană, inclusiv S-300

UPDATE, 16 MARTIE, 12:20 Oficialii ucraineni au anunţat miercuri că generalul-maior rus Oleg Mityaev a fost ucis de forţele ucrainene. Este al patrulea general rus care îşi pierde viaţa în războiul pornit de Putin în urmă cu trei săptămâni, scrie digi24.ro

Anton Gerashchenko, consilier la Ministerul de Interne ucrainean, a precizat pe Telegram că forţele ucrainene l-au ucis pe generalul-maior Oleg Mityaev în timpul luptelor intense de la periferia oraşului Mariupol, din sud-estul ţării. BBC nu poate verifica în mod independent această afirmaţie, iar Moscova nu a comentat încă informaţiile despre moartea sa.

Şi preşedintele Zelenski a raportat moartea unui alt general rus în timpul discursului său de marţi seară de la Kiev, însă nu l-a numit.
Estimările occidentale sunt că Rusia are aproximativ 20 de generali în Ucraina care conduc invazia.

UPDATE, 16 MARTIE, 11:20 Negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar sunt speranţe privind un compromis, a afirmat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

El a menţionat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios” în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev. Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

UPDATE, 16 MARTIE, 08:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că discuţiile de pace sună mai realist, dar că este nevoie de mai mult timp, transmite Reuters. 

"Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei", a afirmat preşedintele Zelenski.

UPDATE, 15 MARTIE, 20:58 Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei s-au deplasat marţi cu trenul la Kiev pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina. Cei trei urmează să se întâlnească cu preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, la Kiev, relatează presa cehă.
Aceştia intenţionează să prezinte un pachet larg de sprijin pentru Ucraina, în timpul călătoriei simbolice care are scopul de a arăta solidaritatea europeană cu poporul ucrainean.
 
UPDATE, 15 MARTIE, 20:50 Aproape 100 de copii au murit în invazia Ucrainei de către Rusia, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o videoconferinţă cu parlamentarii canadieni. El a adăugat că oraşul Mariupol a rămas fără mijloace de comunicare şi aproape fără mâncare şi apă.

„Până acum, 97 de copii au murit în timpul acestui război. Ei distrug totul: complexe memoriale, şcoli, spitale, complexe de locuinţe. Au ucis deja 97 de copii ucraineni. Nu cerem mult. Cerem dreptate, un sprijin real”, a declarat Zelenski.
 
UPDATE, 15 MARTIE, 16:58 În jur de 2.000 de autovehicule au putut ieşi printr-un coridor umanitar din oraşul ucrainean Mariupol, asediat de forţele ruse şi separatiştii proruşi, a anunţat marţi municipalitatea, potrivit Agerpres.

UPDATE, 15 MARTIE, 16:30 Volodimir Zelenski a venit cu o nouă adresare în format video în care a reiterat faptul că „luptă pentru viaţă”. „Suntem în război unde luptăm pentru viaţă. Alegem viaţa în rachete, bombe aeriene, artilerie, tancuri, mortem. Şi tot ce folosesc trupele ruseşti pentru a ne distruge. Tot restul pe care Rusia le distruge acum şi pe sine. Pentru că fiecare lovitură din Ucraina, fiecare lovitură asupra Ucrainei este un pas spre autodistrugerea Rusiei.”
 
UPDATE, 15 MARTIE, 15:45 Negocierile dintre Ucraina şi Rusia continuă, anunţă Mihailo Podolyak, consilierul preşedintelui Ucrainei, pe contul său de Twitter. „Negocierile sunt în derulare. Au fost reluate consultările pe platforma principală de negociere. Chestiuni de reglementare generală, încetarea focului, retragerea trupelor de pe teritoriul ţării...”, scrie Podolyak

UPDATE, 15 MARTIE, 15:35 Zelenski: „Ucraina şi-a dat seama că nu va deveni membru NATO acum. Înţelegem acest lucru, suntem oameni adecvaţi. Oamenii noştri înţeleg acest lucru şi începem să ne bazăm pe propriile noastre forţe”, a declarat preşedintele Ucrainei la o întâlnire a liderilor Joint Expeditionary Force.

UPDATE, 15 MARTIE, 15:15 Rusia plănuieşte să înceapă exploatarea în masă a pădurilor din  Ucraina. Banii obţinuţi din vânzarea cherestelei ar urma să fie direcţionaţi către finanţarea armatei ruse. Informaţiile apar într-o scrisoare semnată de ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu, şi adresată preşedintelui Vladimir Putin. Documentul a fost dat publicităţii de serviciile de informaţii de la Kiev.
UPDATE, 15 MARTIE, 14:50 Armata ucraineană a anunţat marţi că forţele sale au respins o nouă ofensivă a trupelor ruse asupra oraşului Mariupol, care de mai multe zile este asediat.

Aproximativ 150 de atacatori ruşi au fost ucişi şi două tancuri şi alte câteva vehicule blindate au fost distruse, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene, potrivit DPA, citată de Agerpres.
 
UPDATE, 15 MARTIE 13:40  Kremlinul a apreciat marţi drept prematur orice "pronostic" cu privire la negocierile cu Kievul, care ar urma să fie reluate marţi, după ce un consilier al preşedinţiei ucrainene a apreciat drept posibil ca un acord de pace să fie încheiat până în luna mai, informează AFP, citat de Agerpres.
 
Munca celor două delegaţii (rusă şi ucraineană) continuă prin videoconferinţă, aceasta este o activitate complexă şi faptul că ea continuă este deja un lucru pozitiv", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. "Nu vrem să facem pronosticuri deocamdată", a adăugat Peskov, afirmând că preferă să aştepte "rezultate tangibile înainte de a informa populaţiile celor două ţări".
 
Înainte de aceasta, Oleksii Arestovici, consilier al preşedinţiei ucrainene, a apreciat drept posibilă încheierea unui acord de pace între Moscova şi Kiev. "Cred că cel târziu în luna mai (...) ar trebui foarte probabil să ajungem la un acord de pace şi poate că mult mai repede", a spus el pe un canal YouTube.

UPDATE, 15 MARTIE 12:57 Aeroportul oraşului Dnipro din estul Ucrainei a suferit „distrugeri masive” după două bombardamente ruseşti care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, au anunţat autorităţile regionale.
 
„În timpul nopţii, duşmanul a atacat aeroportul din Dnipro. Două lovituri. Pista de decolare şi aterizare a fost distrusă. Terminalul este avariat. Distrugeri masive”, a scris Valentin Reznikov, guvernatorul regiunii Dnipro, pe Telegram, informează AFP, potrivit Agerpres
.
UPDATE, 15 MARTIE 12:40 O nouă interdicţie de deplasare intră în vigoare marţi în Kiev. Măsura este valabilă de marţi la ora 20.00 până joi la ora 07.00. Oamenilor le este interzis să se deplaseze în oraş fără permise speciale.
 
UPDATE, 15 MARTIE 12:01 Un internat pentru copii cu deficienţe de vedere, un spital şi trei şcoli din oraşul regional Rubijne, Ucraina, au fost bombardate de forţele ruseşti, scrie site-ul local de ştiri novosti.dn.ua.
 
Anunţul a fost făcut de guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, care a precizat că patru oameni au decedat. El a menţionat că militarii, poliţia, salvatorii Serviciului de Stat de Urgenţă, medicii şi voluntarii lucrează la limita capacităţilor umane pentru a salva oamenii. 



UPDATE, 15 MARTIE 11:19 Cel puţin şapte persoane au murit în timpul bombardamentelor ruseşti din ultimele ore asupra regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, una dintre cele mai afectate de atacuri de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, transmite marţi EFE, potrivit Agerpres. Trei persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, potrivit agenţiei Ukrinform.

„Operaţiunile de salvare continuă în cartierele rezidenţiale Kîivski, Şevcenkivski şi Novobavarski, din oraşul Harkov, precum şi în localitatea Izium, din aceeaşi regiune", a informat pe Facebook conducerea serviciilor de urgenţă ucrainene. Potrivit sursei citate, "trei persoane au fost salvate de sub dărâmături. Şapte cadavre au fost descoperite şi recuperate".
 
UPDATE, 15 MARTIE 10:15 Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga se va pronunţa miercuri, 16 martie, în cazul acuzaţiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse.
 
UPDATE, 15 MARTIE 09:55. Noi imagini din satelit arată distrugerile din Mariupol după bombardamente, sate arse şi câmpuri pârjolite în apropierea Kievului. Imaginile au fost făcute publice de Maxar Technologies şi arată dezastrul din zonele afectate de bombardamentele din Ucraina, scrie CNN, citată de digi24.ro.
 

La doar 39 de kilometri la nord-vest de Kiev, imaginile din satelit arată că aproape fiecare casă din partea de nord-vest a localităţii Moschun a suferit daune semnificative. Unele case încă ard, iar câmpurile din jur sunt şi ele pârjolite.Fotografiile făcute luni arată şi pagubele din Mariupol. Imaginile din satelit oferă o privire de ansamblu asupra celor mai recente distrugeri din oraş.


UPDATE, 15 MARTIE 08.44 Cel puţin trei explozii puternice au fost auzite de mai mulţi jurnalişti ai AFP în centrul Kievului, marţi dimineaţa, fără ca originea lor să fie deocamdată cunoscută, relatează Agerpres.

UPDATE, 15 MARTIE 08.37 Astăzi este planificată deschiderea unor culoare umanitare în nord-estul regiunii Sumî, în oraşele Sumî, Konotop, Trostianets and Lebedyn, între orele 9.00-21.00, relatează ştiriletvr.ro.

UPDATE, 15 MARTIE 07.20. Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită, susţine postul de televiziune Ukraine 24, menţionând că autorităţile au notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

UPDATE, 15 MARTIE 06:30 A patra rundă a negocierilor Ucraina - Rusia continuă astăzi.


CRONOLOGIA EVENIMENTELOR ÎNCEPÂND CU PRIMA ZI DE RĂZBOI POATE FI ACCESATĂ AICI

Similare
RECOMANDĂRI