05.05.2022 16:15 Vizualizari: Eurobarometru: Aproape opt din zece români consideră că UE a fost solidară cu Ucraina de la declanşarea războiului de către Rusia Majoritatea europenilor aprobă răspunsul UE la războiul din Ucraina, relevă în sondat Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre ale Uniunii publicat joi.
03.05.2022 18:00 Romgaz a semnat contractul pentru gazele din Marea Neagră. Ciucă: Primele gaze din perimetrul Neptun Deep vor fi extrase până în 2026 Documentele oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon, pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep, au fost semnate, astfel că putem să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă.
03.05.2022 17:30 Parlamentul României a desfiinţat grupurile de prietenie cu Rusia şi Belarus Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, marţi, desfiinţarea Grupurilor parlamentare de prietenie cu Federaţia Rusă şi cu Republica Belarus.
03.05.2022 07:00 126 de ani de la naşterea Reginei-mamă Elena a României Regina-mamă Elena a României, născută Alteţa Sa Regală principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei, la 3 mai 1896, mama regelui Mihai, a fost fiica regelui Constantin I al elenilor şi reginei Sofia, născută principesă a Prusiei. A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. A fost strănepoata reginei Victoria a Marii Britanii şi stră-strănepoata ţarului Nicolae I al Rusiei, se menţionează în biografia postată pe site-ul familiaregala.ro, potrivit Agerpres.
29.04.2022 14:45 SRI: Hackerii au folosit echipamente de reţea din afara României. Atacul, revendicat de o grupare pro-rusă care a mai atacat site-uri NATO Serviciul Român de Infromaţii precizează că atacul cibernetic care a avut loc vineri dimineaţă a fost lansat din afara României, hackerii exploatând „ vulnerabilităţi de securitate cibernetică”. Atacul a fost revendicat de un grup de hackeri pro-rus, care au mai lansat atacuri asupra site-urilor unor instituţii din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar şi asupra site-urilor NATO.
29.04.2022 12:30 Klaus Iohannis, mesaj pentru veteranii de război: „Sunt cea mai nobilă manifestare a dragostei de ţară” Veteranii de război sunt „cea mai nobilă manifestare a dragostei de ţară, a onoarei şi demnităţii naţiunii noastre”, transmite preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.
29.04.2022 09:15 29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război. Ceremonii militare şi religioase, la monumentele dedicate eroilor români Ziua Veteranilor de Război este marcată în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Titlul de ''veteran de război'' a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie 1902.
29.04.2022 07:15 Bucureşti, Suceava şi Cluj, printre oraşele desemnate de Comisia Europeană să participe la misiunea UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere climatic până în 2030 Comisia Europeană a desemnat joi cele 100 de oraşe din UE, printre care şi Bucureşti, Suceava şi Cluj care vor participa la misiunea UE pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, informează CaleaEuropeană.ro.
28.04.2022 22:20 România a primit 450 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru refugiaţii ucraineni Comisia Europeană a anunţat astăzi că a virat statelor membre peste 3,5 miliarde de euro sub formă de plăţi în avans, pentru a le ajuta să gestioneze fluxul de refugiaţi, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
25.04.2022 16:00 17 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană Astăzi, 25 aprilie, se împlinesc 17 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce i-a permis să devină oficial stat membru al UE la 1 ianuarie 2007, relatează CaleaEuropeană.ro.
11.04.2022 07:15 Români de succes în Spania. "Sunt o parte importantă a patrimoniului Orchestrei Simfonice Bilbao şi suntem foarte îndatoraţi culturii române şi contribuţiei aduse muzicii în Pais Vasco" În Pais Vasco, una dintre cele mai mici comunităţi autonome din Spania, există cea mai mare densitate de români. Mulţi dintre ei lucrează în construcţii, şantiere navale, agricultură. Sunt şi tineri la a doua generaţie care excelează în artă, cercetare sau gastronomie. Printre cei mai apreciaţi sunt muzicienii români care au contribuit la prestigiul Orchestrei Simfonice din Bilbao încă din anii '80. Un reportaj de Oana Dobrescu.
06.04.2022 14:00 MAE România face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse „să manifeste reţinere maximă” în legătură cu incidentul din această dimineaţă Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în urma incidentului de miercuri dimineaţa, când o maşină a intrat în gardul misiunii diplomatice, iar apoi şoferul s-a autoincendiat. MAE consideră ca „pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident” şi face apel ca Ambasada Rusiei „să manifeste reţinere maximă”.
05.04.2022 11:45 VIDEO. Cel mai vândut poet din Spania este un român Cel mai vândut poet din Spania, Mihai Gane, a lansat volumul de versuri un omagiu adus oamenilor simpli. Mihai vorbeşte despre imigranţi şi dedică un întreg capitol familiei şi rădăcinilor sale din Lereşti. Spaniolii îl consideră un fenomen al literaturii contemporane şi vin la lansări pentru a-l asculta şi a-i cere un autograf, relatează ştiriletvr.ro.
30.03.2022 10:30 Comisarul european pentru economie, întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă: România se află pe o pistă bună din perspectiva dezvoltării economice Premierul României, Nicolae Ciucă, l-a primit la Palatul Victoria pe comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, prilej cu care oficialul Executivului European a reiterat angajamentul UE, alături de România, în solidaritatea faţă de Ucraina şi a subliniat că România se află pe o pistă bună din perspectiva dezvoltării economice, „fiind necesar să fie păstrat ritmul de creştere”, relatează CaleaEuropeană.ro.
29.03.2022 17:37 4.134.000 euro, suma donată în cadrul campaniei organizate de TVR şi Crucea Roşie Română Mediul de afaceri a donat peste 4 milioane de euro în bani şi produse pentru ajutorarea poporului ucrainean. În direct la TVR 1, într-o ediţie specială „Referendum” prezentată de Iuliana Tudor şi Mihai Rădulescu, peste 40 de companii au oferit materiale umanitare şi bani pentru a ajuta persoanele afectate de războiul din Ucraina.
29.03.2022 15:45 18 ani de la aderarea României la NATO, garant al securităţii naţionale în vremuri de război în Europa România celebrează marţi, 29 martie, 18 ani de la aderarea sa la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, alianţa politico-militară care aniversează la 4 aprilie 73 ani de la înfiinţare şi de la debutul construcţiei unităţii transatlantice.
22.03.2022 17:30 Ministrul român al Energiei: Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început. România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare România va avea gaze naturale şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră, iar începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
21.03.2022 22:00 O delegaţie a Congresului SUA, la Baza Mihail Kogălniceanu: Statele Unite vor apăra flancul estic al NATO şi România Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o delegaţie a Congresului SUA, condusă de Stephen Lynch, preşedinte al Subcomisiei parlamentare pentru Securitate Naţională, din Camera Reprezentanţilor, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
10.03.2022 09:00 Comisia Europeană va sprijini România la implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă printr-un proiect în colaborare cu Banca Mondială Comisia Europeană va sprijini România cu punerea în aplicare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) printr-un nou proiect finanţat prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic (IST). Noul proiect IST a fost lansat la 8 martie 2022 şi va fi realizat în colaborare cu Banca Mondială pe o perioadă de 2 ani.
23.02.2022 10:54 „România în fiecare zi”. Romulus Vulcănescu, unul dintre cercetătorii români care au făcut pasul important de la mitografie la mitologie Romulus Vulcănescu, născut pe 23 februarie 1912, la Bucureşti” a fost scriitor şi etnolog, fiul Anei Vulcănescu (născută Ionescu) şi al lui Horia Vulcănescu. A fost membru de onoare (1993) al Academiei Române.
22.02.2022 11:00 „România în fiecare zi”. Pe 22 februarie 1810 s-a născut poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu, născut pe. 22 februarie , la Târgovişte, a fost un poet şi fabulist român. Rămâne orfan şi sărac, dar de mic dovedeşte o inteligenţă deosebită şi o memorie extraordinară.
21.02.2022 11:15 „România în fiecare zi”. Pe 21 februarie a izbucnit răscoala ţărănească de la 1907 Răscoala ţărănească din 1907 a început în data de 21 februarie 1907 în Flămânzi, Botoşani şi s-a răspândit, în perioada următoare, în toată ţara. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu morţi şi răniţi. Cauzele sunt, încă, controversate. Au fost ani cu recolte mult mai slabe (ex. 1899, 1904), ţărănimea îşi mărea constant suprafaţa agricolã, în detrimentul marii proprietăţi, marea majoritate a ţărănimii nu participă la revoltă, indivizi ce nu erau muncitori agricoli participă la evenimente, au fost mobilizaţi zeci de mii de ţărani, ca soldaţi, ce nu au susţinut revolta, din contră.
18.02.2022 10:45 „România în fiecare zi”. Ion Mihalache, fondatorul Partidului Naţional Ţărănesc, condamnat la temniţă grea de regimul comunist Ion Mihalache, născut la 3 martie 1882, în Topoloveni, Argeş, a fost învăţător, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator şi preşedinte al Partidului Ţărănesc, vicepreşedinte şi apoi preşedinte (21 noiembrie 1933 - 23 noiembrie 1937) al Partidului Naţional-Ţărănesc.
17.02.2022 15:15 România se alătură celui mai de succes cadru NATO de cooperare pentru muniţie România s-a alăturat miercuri, în calitate de a 15-a ţară participantă, la Proiectul de Înaltă Vizibilitate al NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM, muniţii decisive pentru luptele aeriene - n. red.), anunţă alianţa pe site-ul său de internet www.nato.int, citat de Agerpres.
17.02.2022 10:15 „România în fiecare zi”. Elena Văcărescu, scriitoarea premiată de guvernul francez cu ordinul de „Cavaler al Legiunii de Onoare” Elena Văcărescu a fost o scriitoare română stabilită în Franţa, membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. A avut o bogată activitate politică şi literară la Paris. A avut o idilă cu viitorul rege Ferdinand, relaţie dezaprobată de Regele Carol I şi de guvern.
16.02.2022 08:45 „România în fiecare zi”. A murit Nicolae Carandino, coordonatorul celui mai important ziar al opoziţiei anticomuniste Nicolae Haralambie Carandino, născut pe 19 iulie 1905, la Brăila şi decedat pe16 februarie 1996, a fost un ziarist, cronicar plastic şi dramatic, traducător şi memorialist român. A doua zi după 23 august 1944, N. Carandino a primit din partea lui Iuliu Maniu ”ordinul” de a edita noua ediţie a ziarului ”Dreptatea” (care a fost interzis în timpul administraţiei mareşalului Antonescu). Sub coordonarea lui N. Carandino, ”Dreptatea” a fost cel mai important ziar al opoziţiei democratice anticomuniste, fiind însă interzis de două ori de către noile autorităţi, aflate în subordonarea sovieticilor.
14.02.2022 08:00 „România în fiecare zi”. Astăzi marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 87 de ani Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935, în satul Pererîta, judeţul Hotin, Regatul României (astăzi raionul Hotin, Ucraina), în familia lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic.
13.02.2022 09:00 „România în fiecare zi”. S-a născut istoricul şi sociologul Dimitrie Gusti Dimitrie Gusti s-a născut la 13 februarie 1880 la Iaşi, a fost un sociolog, istoric, filosof, voluntarist şi etician român.
12.02.2022 15:00 „România în fiecare zi” - Alexandru Davila. A fost ambasador la Roma şi Bruxelles, dar după moartea tatălui său renunţă la diplomaţie şi se consacră studiului istoriei, literaturii şi teatrului Dramaturg, prozator si regizor roman, Alexandru Davila s-a născut pe 12 februarie 1862 in Goleşti, judeţul Argeş, fiu al medicului de origine franceză, Carol Davila, şi al Anei (născută Racovita). Din 1881 activează ca diplomat la Roma şi Bruxelles, dar după moartea tatălui său renunţă la diplomaţie şi se consacră studiului istoriei, literaturii şi teatrului. Alexandru Davila a fost membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (1909). A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti între anii 1905-1908 şi 1912-1914. În 1929 i se acordă Premiul Naţional pentru poezie.
11.02.2022 14:30 Iohannis către şeful NATO: „Prezenţa dumneavoastră dă dovadă de solidaritate”. Stoltenberg: „Suntem pregătiţi să apărăm România” Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, au ajuns la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Vizita şefului NATO în România coincide şi cu sosirea militarilor americani din cadrul misiunii Task Force Cougar detaşaţi de Washington din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniţă cu Ucraina.
10.02.2022 21:10 MAE l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Bucureşti, după declaraţiile acestuia despre scutul de la Deveselu şi tezaurul României Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a fost convocat joi la Ministerul român de Externe, în urma unor declaraţii pe care reprezentantul diplomatic al Moscovei le-a făcut miercuri în legătură cu scutul de la Deveselu şi activitatea comisiei bilaterale care se ocupă inclusiv de problema tezarului României.
10.02.2022 08:30 „România în fiecare zi”. 10 februarie 1388, prima menţionare într-un document a Cetăţii de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită şi sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de est a oraşului Suceava (în nord-estul României). Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălţime de 70 m faţă de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Cetatea Sucevei (u gorodea Soceavea') este menţionată pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388 al voievodului moldovean Petru I
10.02.2022 08:15 Bogdan Aurescu: Întărirea prezenţei militare americane pe Flancul Estic al NATO este un pas necesar şi un semnal ferm Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit miercuri pe Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA. Au fost discutate eforturile diplomatice pentru detensionarea situaţiei de la graniţa Ucrainei.
09.02.2022 23:00 Eurostat: România, printre ţările UE cel mai puţin dependente de importurile de energie Pentru consumul propriu, UE are nevoie şi de energie care este importată din ţări terţe. În 2019, principalul produs energetic importat a fost reprezentat de produsele petroliere (inclusiv petrolul brut, care este componenta principală), cu aproape două treimi din importurile de energie în UE, urmat de gaz (27%) şi de combustibili fosili solizi (6%), relatează CaleaEuropeană.ro.
09.02.2022 16:15 „România în fiecare zi”. Oleg Danovski, întemeietorul şcolii româneşti de balet modern Oleg Danovski, născut pe. 9 februarie 1917, în Voznesensk, Ucraina rusă şi decedat pe 21 octombrie 1996, în Constanţa, România, a fost un dansator şi coregraf român, întemeietorul şcolii româneşti de balet modern, fondatorul şi directorul primului teatru de balet din România, instituţie care din 1990, prin hotărârea ministrului culturii, Andrei Pleşu[1] îi poartă numele - Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa. A apărut pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Bolşoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York, iar sub conducerea sa baletul românesc s-a bucurat de succese şi recunoaştere fără precedent în străinătate.
09.02.2022 15:45 Forţele militare germane au venit în România. Avioane de luptă ale Germaniei vor asigura misiuni de poliţie aeriană alături de Forţele Aeriene Italiene Forţele militare germane au ajuns miercuri în România pentru a asigura, împreună cu avioane de luptă Typhoon Eurofighter, misiuni de poliţie aeriană ale NATO în ţara noastră şi la Marea Neagră, alături de Forţele Aeriene Italiene, cele care asigură în prezent conducerea acestor operaţiuni.
08.02.2022 22:40 Comisia Europeană a aprobat decontarea a 427 de milioane de euro pentru fermierii români Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a transmis la sfârşitul lunii ianuarie Comisiei Europene solicitarea de decontare a sumei de 426,8 milioane de euro reprezentând rambursarea plăţilor realizate din bugetul naţional către fermieri în perioada 16 octombrie – 31 decembrie 2021.
08.02.2022 10:45 „România în fiecare zi”. Emanoil Petruţ, vocea lui Decebal şi a lui Mihai Vitreazul din filmele istorice româneşti Emanoil Petruţ, născut la 8 februarie 1932, în Mărăşeşti, a fost un actor român de film, radio, teatru, televiziune şi voce.
07.02.2022 16:45 Oradea, nominalizată în competiţia „Cea mai bună destinaţie europeană turistică în anul 2022'” Oradea este singurul oraş din România nominalizat într-o competiţie europeană pentru a primi titulatura de "Cea mai bună destinaţie europeană în 2022", de o cunoscută platformă de promovare a turismului şi culturii europene, voturile urmând să se încheie în trei zile, a informat luni Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), relatează stiriletvr.ro.
07.02.2022 08:00 „România în fiecare zi”. S-a născut cărturarul Dinicu Golescu Dinicu Golescu (Constantin Golescu), important cărturar şi boier născut în Ţara Românească în anul 1777, a fost fiul marelui ban Radu Golescu şi al Zoiţei Florescu. A avut parte de o bună educaţie, studiind la Academia grecească din Bucureşti.
06.02.2022 08:15 „România în fiecare zi”.S-a născut scriitorul, jurnalistul şi poetul Geo Bogza Geo Bogza fost un scriitor, jurnalist, poet român, teoretician al avangardei. Se naşte la 6 februarie 1908 la Blejoi, lîngă Ploieşti, fiu al lui Alexandru Bogza şi al Elenei.
05.02.2022 20:18 „România în fiecare zi”. A murit politicianul român Iulia Maniu Iuliu Maniu a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc (1926-1933, 1937-1947), deţinut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. Este membru de onoare al Academiei Române (1919).
04.02.2022 09:00 „România în fiecare zi”. Pe 4 februarie 1909 are loc premiera piesei „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea Apus de soare este o piesă de teatru din 1909; o dramă în patru acte scrisă de Barbu Ştefănescu Delavrancea. Acţiunea are loc în perioada 1503-1504. Este prima parte a Trilogiei Moldovei care mai conţine piesele de teatru Viforul (1910) şi Luceafărul (1910). Apus de soare este o dramă istorică, fiind o lucrare scrisă pentru a fi reprezentată pe scenă, cu un conţinut grav, conflicte puternice şi cu un deznodământ trist.
03.02.2022 08:45 Preşedintele Klaus Iohannis salută decizia SUA de a-şi spori prezenţa militară în România Preşedintele României Klaus Iohannis salută decizia Statelor Unite de a-şi spori prezenţa militară în România, pe fondul tensiunilor recente dintre Rusia şi ţările occidentale pe tema conflictului din Ucraina, se arată într-un comunicat emis de administraţia prezidenţială de la Bucureşti, miercuri, scrie digi24.ro.
02.02.2022 22:40 Analişti, despre solicitarea lui Klaus Iohannis privind recunoaşterea oficială a inexistenţei „limbii moldoveneşti” de către Volodimir Zelenski Preşedinteţii României, Klaus Iohannis şi Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut o discutie telefonica în care au vorbit despre recunoaşterea oficială a inexistenţei "limbii moldoveneşti". Analiştii politci şi istoricii din Cernăuţi cred că această discutie va fi un imbold care ar putea mişca lucrurile din loc in favoarea etnicilor români. Se speră ca oficialii să ajungă la un consens privind soluţionarea problemelor minorităţii române din Ucraina, îndeosebi privind protecţia identităţii lingvistice.
02.02.2022 17:30 VIDEO. Şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană Şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
02.02.2022 10:15 Bogdan Aurescu, la CNN, despre declaraţiile lui Putin: E complet neadevărat că scutul de la Deveselu e o ameninţare pentru Rusia Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că scutul antirachetă de la Deveselu este strict defensiv. Afirmaţia vine în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a declarat că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia.
01.02.2022 19:00 Ovidiu Raeţchi a fost numit preşedinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă Ovidiu Raeţchi a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă publicată, luni, în Monitorul Oficial.
31.01.2022 08:15 La 31 ianuarie 1418 a murit Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti La 31 ianuarie 1418 a murit domnul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. A fost domnul Ţării Româneşti între 23 septembrie 1386 - noiembrie 1394 (sau mai 1395) şi între ianuarie 1397 - 31 ianuarie 1418.
30.01.2022 10:15 30 ianuarie 1512, a apărut Tetraevanghelul, prima carte românească tipărită În 1512 ieromonahul Macarie tipăreşte un Tetraevanghel slavon la Târgovişte. Tetravanghelul este o carte liturgică ortodoxă. Aceasta cuprinde cele patru evanghelii canonice împărţite în pericope precedate de ziua şi săptămâna liturgică în care trebuie citite.