Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegeri prezidenţiale România 2019. Premiere la urne, proceduri, drepturile cetăţenilor

Duminică românii îşi aleg preşedintele pentru următorii 5 ani. Alegerile prezidenţiale înregistrează mai multe premiere. Urnele rămân deschise chiar şi până la miezul nopţii, ca să poată vota toţi oamenii aflaţi la rând. Românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile! Şi tot pentru prima dată, diaspora alege preşedintele României şi prin corespondenţă. Votul este liber şi secret. Adolescenţii care împlinesc 18 ani în ziua votării pot să îşi exercite pentru prima dată dreptul la vot - un drept garantat cetăţenilor prin Constituţie!

UNDE VOTĂM?

Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secţia de votare arondată în funcţie de adresa din buletin. Cei care nu sunt acasă pot merge la orice altă secţie.

Persoanele cu mobilitate redusă trebuie să aleagă una care să le asigure accesul în clădire.

CÂND VOTĂM?

Votarea începe duminică la ora 07.00 şi se încheie la 21.00.

Cei care se vor afla la ora 21.00 la sediul secţiei de votare sau la rând pot să îşi exercite dreptul de vot până cel târziu la ora 23.59.

ACTUL DE IDENTITATE

Pentru a vă exprima opţiunea de vot, aveţi nevoie de un act de identitate valabil. Dacă aveţi domiciliul în străinătate, dar vă aflaţi duminică în România, puteţi folosi paşaportul.

După prezentarea actului de identitate şi primirea ştampilei, intraţi neînsoţiţi în cabina de votare, iar după ce aţi pus ştampila pe candidatul preferat introduceţi buletinul în urnă.

URNA SPECIALĂ

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa din motive de boală, e ultima zi în care pot solicita Biroului Electoral Central o urnă mobilă.

Românii din străinătate aleg pentru prima dată preşedintele României prin corespondenţă. Pentru primul tur, procedura s-a şi încheiat.

O altă noutate este triplarea numărului secţiilor de votare faţă de acum 5 ani. Cele din străinătate s-au deschis vineri şi se închid duminică, după ce votează şi ultimul alegător aflat la rând.

Preşedintele este ales cu majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi clasaţi.

Al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc pe 24 noiembrie în România, iar pentru românii din străinătate pe 22, 23 şi 24 noimebrie 2019.

Similare
RECOMANDĂRI