Ambasadoarea R. Moldova în SUA, rechemată de Nicolae Popescu, noul ministru de Externe din Guvernul Sandu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadoarea R. Moldova în SUA, rechemată de Nicolae Popescu, noul ministru de Externe din Guvernul Sandu

Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a rechemat-o pe dna Cristina Balan, Ambasador în Statele Unite ale Americii, la Chişinău, pentru consultări. Prezenţa dumneaei este solicitată la Chişinău pentru vineri, 14 iunie 2019.

„Ţin să informez opinia publică despre faptul că printr-un ordin pe care l-am semnat astăzi Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, dna Cristina Balan, a fost rechemată la Chişinău pentru consultări. De asemenea, am informat autorităţile americane despre decizia respectivă şi motivele ei, menţionând că din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziţia autorităţilor moldoveneşti legitime”, mai menţionează Nicolae Popescu, noul ministru de Externe din Guvernul Sandu.

Ziarul de Gardă menţionează că Cristina Balan a fost propusă la funcţia de ambasadoare a Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii de către democratul Vlad Plahotniuc.Decretul privind numirea în funcţie a acesteia a fost semnat de preşedintele Igor Dodon la 31 mai 2018.

Din aprilie 2017, Cristina Balan a ocupat funcţia de vicepreşedintă a PDM, responsabilă pentru relaţii internaţionale şi diplomaţie de partid. Ea este economist şi deţine o diplomă în management din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

Numele Cristinei Balan a apărut într-o investigaţie din anul 2015 a celor de la Rise Moldova „Plahotniucleaks”. Potrivit jurnaliştilor, Cristina Balan, care era atunci director general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, unde preşedinte era Vladimir Plahotniuc, reprezenta interesele companiei off-shore Power Investment LLC, una dintre companiile care au controlat până în anul 2010 Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, fondată în anul 1993.  În anul 2008, Cristina Balan a reprezentat şi compania cipriotă Daranian Holdings Ltd. care a cumpărat Întreprinderea de Stat Complexul hotelier Codru cu suma de 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL.
Similare
RECOMANDĂRI