Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi a început admiterea la universităţile din R. Moldova. În premieră, în acest an procedura are loc online

Admiterea la universităţile din Republica Moldova a început astăzi. Din cauza pandemiei de COVID-19, instituţiile de învăţământ superior au recurs la admiterea online sau au combinat procesul de admitere online cu cel obişnuit. De dimineaţă, tinerii au venit la sediile facultăţilor cu actele pregătite sau le-au transmis în format electronic.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" a implementat exclusiv admiterea online.

EMIL CEBAN, rector, USMF "Nicolae Testemiţanu": „S-a pregătit o platformă, s-a lucrat două luni de zile şi această platformă astăzi lucrează şi lucrează foarte bine, toată lumea care are internet şi are posibilitatea, depun toate actele exclusiv online”.

VLADISLAV BADAN, secretar, Comisia de Admitere, USMF "Nicolae Testemiţanu": În premieră anul curent admiterea are loc online, dosarele se depun fără prezenţa fizică a candidaţilor. Toţi doritorii pot depune dosarele online prin intermediul platformei http://eadmitere.usmf.md. La moment în procesare sunt circa 400 de dosare depuse de către candidaţi, practic 140 au depăşit deja etapa de procesare şi sunt stocate în sistemul informaţional de managament universitar”.

În acest an, la USMF sunt 440 de locuri la buget, cu 35 mai multe comparativ cu anul trecut. Taxele de studii pentru anul universitar 2020-2021 au rămas aceleaşi. Cele mai solicitate specialităţi rămân medicina, farmacia şi stomatologia. Mai sunt, însă, şi patru programe noi.

EMIL CEBAN, rector, USMF "Nicolae Testemiţanu": „Aşa cum este sănătate publică, asistenţă medicală, tehnologie radiologică şi optometrie. În primul rând le propunem o universitate modernă, care pregăteşte medici şi farmacişti pentru Republica Moldova, de aceea avem o ofertă de şapte specialităţi, care, socotim noi că sunt performante”.

Şi la Universitatea Tehnică a Moldovei s-a implementat admiterea online, pe baza unei aplicaţii special concepute.

RADU MELNIC, secretar, Comisia de Admitere, UTM: Este o aplicaţie care bineînţeles întâi candidatul la studii, se înregistrează cu adresa electronică, îşi creează un cont prin parolă, apoi intră în cont şi completează toate datele. Următorul pas sunt toate specialităţile şi toate ofertele, de exemplu buget, contract secţia zi, buget, contract secţia frecvenţă redusă. Suntem unica instituţie care avem aplicaţia online, susţine şi achitarea online a taxei de participare la admitere”.

Totodată, la UTM viitorii studenţi se pot înscrie prealabil pentru a veni, apoi, şi a depune actele în ziua şi ora stabilită. Cei care vin fără înscriere sunt programaţi tot electronic.

RADU MELNIC, secretar, Comisia de Admitere, UTM: „Noi am făcut un call centru în universitate, unde candidaţii la studii au putut să sune, să programeze ziua, ora vizitei pentru depunerea în original. Dacă vine o persoană întâmplător fără programarea prealabilă, este rândul electronic, se înregistrează, apoi e chemat de operator la depunerea actelor”.

Cel mai solicitate domenii rămân tehnologiile informaţionale şi comunicaţiile, urmate de arhitectură, design şi tehnologia alimentelor.

„Am decis să fiu admis la Facultatea Urbanistică şi Arhitectură la Universitatea Tehnică a Republicii Moldova. Am înţeles că este o facultate de succes, Este una dintre cele mai bune facultăţi care oferă studii în domeniile alese de studenţi şi pe parcursul anilor studenţii într-adevăr dobândesc succese mari şi îşi fac un viitor decent anume în ţara noastră”.

„Vreau la facultatea de design vestimentar. Am fost în excursie aici, mi-a plăcut şi am decis să intru aici la facultate. Am ales electorenergetică deoarece îmi place foarte mult fizica, îmi place mult profilul ăsta real. Sper că pot obţine studii mult mai profunde şi mi-e interesant”.

UTM este universitatea cu cele mai multe locuri bugetare: 1.337 la secţia zi şi 20 la frecvenţă redusă.

RADU MELNIC, secretar, Comisia de Admitere, UTM: „Candidaţii în studii care vin la UTM noi le propunem cele mai bune specialităţi din Republica Moldova, care sunt cele mai în vogă. IT, tehnologia alimentelor, tehnologia vestimentară, design de interior, design vestimentar, arhitectură, electroenergetica, teleradio-comunicaţii”.

Tinerii pot depune actele la cele două universităţi până pe patru august. Rezultatele preliminare vor fi afişate pe opt august.
 
Similare
RECOMANDĂRI