Aureliu Ciocoi: Conflictul armat din 1992 a lăsat un bilanţ negru în istoria ţării noastre şi a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Aureliu Ciocoi: Conflictul armat din 1992 a lăsat un bilanţ negru în istoria ţării noastre şi a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a venit cu un mesaj de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei. Acesta a participat astăzi alături de preşedintele Republicii Moldova şi preşedintele Parlamentului la evenimentul de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, care a izbucnit în urmă cu 29 de ani.

„Stimaţi Veterani,

Astăzi, comemorăm sacrificiul celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict, precum şi reafirmăm angajamentul de a le onora patriotismul şi de a nu uita. De asemenea, ne adresăm cu plecăciune şi profundă recunoştinţă supravieţuitorilor şi le mulţumim pentru eroismul şi curajul de care au dat dovadă pe câmpul de luptă. Au trecut 29 de ani de la începutul acţiunilor sângeroase de pe Nistru, eveniment care a lăsat o urmă adâncă şi dureroasă în amintirea fiecărui cetăţean al ţării noastre. În cele 4 luni de ostilităţi s-a plătit un preţ mult prea mare pentru libertate, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi mii de destine mutilate.

Sute de familii îşi mai plâng şi astăzi fiii, fraţii şi soţii care au plecat cu fruntea sus să-şi apere ţara, dar nu s-au mai întors acasă de pe platourile de luptă de la Coşniţa, Cocieri, sau Tighina. Cea mai mare recunoştinţă pentru jertfa lor este să întindem corzile sfinte ale memoriei lor de la fiecare mormânt de patriot, până la inimile care bat în fiecare cămin din această ţară. Indubitabil, fapta eroilor noştri va dăinui peste veacuri şi ne va inspira să realizăm lucruri măreţe în numele viitorului Republicii Moldova.

Conflictul armat din 1992 a lăsat un bilanţ negru în istoria ţării noastre şi a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată. Circa 33,5 mii de persoane au participat la lupte, dând dovadă de vitejie şi curaj, dintre care 299 şi-au pierdut viaţa, iar alte 289 au rămas cu grad de dizabilitate.

Păstrarea memoriei trecutului pentru generaţiile viitoare şi protejarea supravieţuitorilor sunt datoria sacră a Republicii Moldova. Comemorarea publică a victimelor şi promovarea cunoaşterii prin educaţie despre conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova constituie un gest de solidarizare şi apropiere, precum şi un instrument fundamental pentru combaterea ignoranţei şi indiferenţei. În acest sens, anual, cu suportul Guvernului, la data de 2 martie, sunt organizate o serie de activităţi pentru înveşnicirea memoriei celor care şi-au pierdut viaţa în război. Ziua Memoriei a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 433/1990, în scopul aducerii unui omagiu eroismului cetăţenilor Republicii Moldova, căzuţi în lupta pentru apărarea ţării, iar la 12 februarie 2021, această zi a fost redenumită în Ziua Memoriei şi Recunoştinţei.

Totodată, vreau să menţionez că, pe parcursul anului 2020, Guvernul Republicii Moldova a venit cu o serie de măsuri de protecţie socială pentru veterani, şi anume: acordarea asigurării medicale gratuite pentru veteranii care nu sunt angajaţi în câmpul muncii, acordarea dreptului la tratament sanatorial, majorarea alocaţiilor lunare de stat.

Dragi Veterani,

În numele meu personal, şi al Guvernului Republicii Moldova, apreciez înalt curajul, bărbăţia, patriotismul tuturor poliţiştilor, militarilor, rezerviştilor şi voluntarilor care s-au ridicat în apărarea valorilor naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Vă asigurăm că eroismul dumneavoastră va fi studiat de generaţiile următoare şi va rămâne  pe vecie în memoria genetică a poporului.

Vă doresc multă sănătate şi prosperitate!

Mulţumesc!”

Similare
RECOMANDĂRI