Austria şi-a exprimat deschiderea pentru a ajuta R. Moldova să gestioneze fluxul de refugiaţi din Ucraina
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Austria şi-a exprimat deschiderea pentru a ajuta R. Moldova să gestioneze fluxul de refugiaţi din Ucraina

Conducerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale a avut o întrevedere cu o delegaţie din Austria, condusă de ambasadoarea Austriei la Chişinău, Stella Avallone. Printre membrii delegaţiei s-au aflat şeful Oficiului Cancelariei de Stat pentru coordonarea fluxului de refugiaţi din Ucraina general-maior Michael Takacs; reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, Protocolului de Stat, Biroului pentru Afaceri Externe şi Azil, Ministerului Federal de Interne din Austria, aflaţi în vizită de lucru la Chişinău.

Principalele subiecte discutate au fost gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina, ajutoarele umanitare recepţionate de Republica Moldova.

În acest context, secretarii de stat ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale Vasile Cuşca şi Corina Ajder au informat partea austriacă despre măsurile de acomodare a refugiaţilor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv activitatea centrelor de plasament temporar pentru refugiaţi, procedura de asigurare a refugiaţilor cu produse de primă necesitate, gestionarea şi repartizarea ajutoarelor umanitare, politicile de ocupare în câmpul muncii a cetăţenilor din Ucraina şi alte măsuri de protecţie socială destinate refugiaţilor.

La ora actuală, pe teritoriul R. Moldova activează peste 90 de centre acreditate de plasament temporar pentru refugiaţi, cu o capacitate de circa 8 mii de locuri, ce asigură condiţii de cazare şi alimentaţie pentru aproximativ 4.500 refugiaţi. Zilnic, de la depozitele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, sunt livrate bunuri din ajutoarele umanitare recepţionate, inclusiv pentru comunităţile care găzduiesc refugiaţi. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, până la data de 25 aprilie curent, 333 cetăţeni din Ucraina au fost încadraţi pe piaţa muncii din Republica Moldova.

Reprezentanţii Ministerului au remarcat importanţa suportului oferit de donatori în acest proces, care au acordat asistenţă financiară, dar au contribuit şi prin livrarea loturilor de ajutoare umanitare. La moment, cu suportul partenerilor internaţionali Programul Alimentar Mondial şi Fondul ONU pentru Refugiaţi, sunt în derulare două programe de susţinere financiară a refugiaţilor din Ucraina şi familiilor care găzduiesc refugiaţi.

Şeful Oficiului Cancelariei de Stat din Austria, generalul-maior Michael Takacs, a apreciat activitatea Guvernului Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaţilor şi a informat, la rândul său, despre acţiunile întreprinse de ţara sa pe acest segment. De asemenea, a informat despre disponibilitatea Guvernului Austriei de a sprijini Republica Moldova, prin direcţionarea asistenţei umanitare, dar şi prin intermediul organizaţiilor societăţii civile austriece prezente în R. Moldova.

Relaţiile bilaterale între Republica Moldova şi Republica Austria au o continuitate de 30 ani, în acest timp fiind stabilit un parteneriat puternic în domeniul muncii şi protecţiei sociale, dar şi în alte domenii de activitate. De o importanţă deosebită este cooperarea cu societatea civilă austriacă din Republica Moldova, care din anul 2003 desfăşoară proiecte sociale importante în Moldova, menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale copiilor, tinerilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi.

Similare
RECOMANDĂRI