Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile din Republica Moldova spun că, în ritmul actual, nu pot îndeplini obiectivul de a imuniza 70% din populaţie până la toamnă

Autorităţile din Republica Moldova au motive serioase de îngrijorare şi spun că nu pot îndeplini obiectivul de a imuniza 70% din populaţie, până la toamnă, dacă se menţine acelaşi ritm de vaccinare anticovid. Sunt suficiente doze, dar cetăţeni care vin să se vaccineze sunt tot mai puţini. Cei mai mulţi doresc un anumit tip de ser şi refuză pe cele existente. În aceste condiţii, experţii se tem de un nou val de infectări cu noile tulpini, mult mai contagioase.

La unul dintre punctele mobile de imunizare anti-covid din Chişinău se vaccinau, în medie, cel puţin 70 de persoane în fiecare zi. Astăzi, până la prânz, au venit doar vreo 10 doritori. Şi aceea au plecat repede pentru că nu au găsit vaccinul dorit. Pentru ei obiectivul principal nu ar fi imunizarea împotriva virusului.

SILVIA FRUMUSACHI, medic de familie: „Toţi întreabă, se formează, cineva vrea un vaccin care se face mai repede. Cu regret foarte puţini, a scăzut foarte mult numărul, persoanele sunt iresponsabile dacă chiar de luat din punct de vedere medical”.

În ultimele săptămâni se înregistrează o scădere a procesului de vaccinare în toată Republica Moldova. Sunt administrate doar 60 de mii de doze pe săptămână, cu 20 de mii mai puţin faţă de cât ar fi necesar pentru obiectivul propus. În raioanele Comrat şi Ceadâr Lunga, rata de vaccinare este de sub 5%. Autorităţile că în aceste condiţii planul de vaccinare nu va fi realizat.

NINEL REVENCO, coordonator al campaniei de vaccinare: „Dacă săptămânal se vor vaccina mai mult de 80 de mii de persoane, atunci în luna noiembrie vom ajunge la cifra mult dorită la 70 la sută. Vă rog foarte mult, acele mituri care circulă să nu le ascultaţi, unele mituri sunt extrem de dăunătoare care încetenesc procesul de imunizare”.

Nici la punctul de vaccinare din Centrului Consultativ Diagnostic nu se înghesuie oamenii. Cei mai mulţi vin pentru rapel desi uşile sunt deschise pentru toţi doritorii, toată săptămâna, chiar şi fără programe.

SINCRON ALEXANDRU BARBĂROŞIE, vicedirector medical
02.19 Noi încurajăm pe toţi cetăţenii să se prezinte la vaccinare, deoarece cu cât mai multe doze, mai  multe persoane vaccinate cu atât mai sigur vom ieşi din situaţia asta epidemică. 02.37 MUSCA 03.19 Cel mai bun vaccin este cel care este la moment în centru de vaccinare.  03.23


BETA În Republica Moldova sunt vaccinaţi peste 385 de mii de cetăţeni. Se estimează că încă 50 de mii s-au imunizat în România. În total, acoperirea cu prima doză este de 11% la sută, iar cu a doua de doar 5%. Experţii trag un semnal de alarmă şi spun că ritmul de imunizare trebuie accelerat, mai ales că tot mai multe ţări din Europa înregistrează creşteri a numărului de cazuri cazurilor de infectări.

SINCRON ALEXEI CEBAN, epidemiolog
2307
07.06 Riscul persist este unul eminent, deoarece observăm răspândirea acestei tulpine care este mult mai contagioasă şi mai agresivă. 07. 21

BETA Potrivit statisticilor, săptămâna trecută nu a fost înregistrat niciun caz de infectare în rândul medicilor, acolo unde rata de vaccinare este de 90 la sută. Republica Moldova a primit aproape un milion patru sute de mii de doze de vaccin, din care au fost administrate doar jumătate.
 
Similare
RECOMANDĂRI