Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BREAKING NEWS. SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat Siria. Au fost vizate unităţi pentru arme chimice

Forţele americane, britanice şi franceze au bombardat azi dimineaţă 3 ţinte strategice din Siria. Aşa cum spunea preşedintele Donald Trump, este vorba despre obiective asociate cu dezvoltarea armelor chimice în Siria dictatorului Bashar al Assad.

Este a doua oară când administraţia Trump foloseşte forţa militară în Siria, dar este cea mai amplă operaţiune împotriva folosirii armelor chimice. Damascul condamnă ceea ce numeşte o agresiune americană şi susţine că a doborât 13 rachete. Rusia, prin purtătorul de cuvânt al ministerului de externe şi preşedintele comitetului de apărare, spune că acţiunile acestei coaliţii sunt o crimă împotriva întregii lumi şi a umanităţii.

Generalul american Josepf Dunford, şeful statului major american, a anunţat că atacul, care a fost lansat la 21.00, ora Statelor Unite, s-a încheiat şi că, momentan, nu este prevăzută altă operaţiune. Oficiali americani au afirmat în cadrul briefing-ului de la Pentagon că aceasta este o campanie susţinută, care va înceta atunci când regimul de la Damasc nu va mai folosi arme chimice.

Loviturile occidentale din zorii zilei de sâmbătă au vizat baze militare şi centre de cercetare ştiinţifică din Damasc şi împrejurimile capitalei, în cadrul operaţiunii declanşate de SUA, Marea Britanie şi Franţa, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP. Ofensiva a combinat atacuri aeriene şi lansări de rachete de pe nave aflate în Marea Mediterană, conform unor surse militare citate de CNN şi preluate de EFE.

Un oficial din administraţia americană, citat de AFP, a precizat că operaţiunea vizează ţinte multiple şi este realizată cu diferite tipuri de muniţie, notând că au fost folosite şi rachete de croazieră Tomahawk.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat sâmbătă că a lovit un "complex militar" din apropiere de Homs, în vestul Siriei.

"Contribuţia britanică la acţiunea coordonată a fost realizată cu patru avioane de vânătoare Tornado GR4 ale Royal Air Force", a precizat ministerul, într-un comunicat.

AFP transmite că explozii puternice s-au auzit în capitala Damasc şi ar fi ţintite depozite de arme chimice. Televiziunea publică siriană susţine că forţele guvernamentale au răspuns "agresiunii coaliţiei formate din Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie".

Atacul este susţinut atât de nave cât şi de avioane, conform CNN, care citează oficiali americani. Avioanele nu au intrat însă în spaţiul aerian al Siriei.

De la Londra, şefa guvernului britanic Theresa May a afirmat că "nu există alternativă la folosirea forţei".

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că ţara sa participă la operaţiunea în curs alături de SUA şi Regatul Unit, precizând că loviturile sunt "circumscrise capacităţilor regimului sirian ce permit producerea şi folosirea de arme chimice".
 

Similare
RECOMANDĂRI