Cadrul legal privind controlul public a fost ajustat la standardele UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cadrul legal privind controlul public a fost ajustat la standardele UE

Implementarea şi dezvoltarea sistemelor moderne de control intern managerial şi consolidarea funcţiei de audit intern, ca parte a controlului financiar public intern, trebuie să reprezinte o preocupare continuă, cu grad înalt de prioritate. Declaraţia aparţine ministrului finanţelor, Natalia Gavriliţa, şi a fost făcută la evenimentul de închidere a proiectului twinning „Suport pentru dezvoltarea unui mediu eficient de control şi audit intern în sectorul public din Republica Moldova”, finanţat de UE.

Proiectul, care a fost lansat acum doi ani, este implementat de Ministerul Finanţelor, cu sprijinul administraţiilor din Germania şi România.

Ministerul Natalia Gavriliţa a menţionat că proiectul, care în curând se încheie, a urmărit consolidarea capacităţilor entităţilor publice în implementarea sistemului de control intern managerial şi auditului intern, precum şi instituirea unui mecanism solid pentru instruirea specialiştilor în domeniul controlului financiar public intern. „În pofida tuturor provocărilor legate pe unde de lipsa voinţei politice a unor membri ai Guvernului precedent, de instabilitatea politică şi schimbările din echipa de management a ministerului, prin acest proiect s-a venit cu un aport semnificat la dezvoltarea sistemului de control financiar public intern”, a notat ministrul.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că în cadrul proiectului s-au reuşit mai multe, dar în primul rând cadrul legal privind controlul şi auditul intern public a fost ajustat la standardele UE. Controlorii şi auditorii interni ai ministerelor şi ai altor instituţii publice au fost instruiţi cum să-şi exercite mai bine funcţiile. A fost ridicat gradul de conştientizare în rândul personalului de conducere cu privire la necesitatea de a avea un sistem robust de control şi audit intern.

În unele domenii au fost întâmpinate provocări şi vor fi necesare eforturi suplimentare pentru continuarea reformelor după finalizarea proiectului, a remarcat ambasadorul UE.  Este vorba despre insuficienţa personalului în unităţile de control şi audit intern din ministere şi alte agenţii.

Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei la Chişinău, a menţionat că unul dintre obiective a fost ca Guvernul şi autorităţi de alt nivel să facă o prioritate din controlul şi auditul intern în sectorul public. Şi în acest sens este necesară alocarea suficientă a resurselor, inclusiv umane pentru această sarcină.

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a menţionat că este esenţial ca recomandările experţilor din statele UE să fie puse în aplicare, astfel încât să fie depăşite întârzierile în îndeplinirea obiectivelor asumate. Inclusiv prin alocarea resurselor umane necesare.

Proiectul include câteva componente, printre care şi consolidarea sistemului general de gestiune şi control financiar şi consolidarea capacităţii administraţiei centrale şi a organizaţiilor bugetare individuale de a răspunde recomandărilor auditului intern şi extern. De asemenea, este vorba şi despre consolidarea sistemului şi a capacităţilor de audit intern al autorităţilor publice de stat şi locale, precum şi despre constituirea unui mecanism solid pentru instruirea specialiştilor în domeniul finanţelor publice.
Similare
RECOMANDĂRI