Când va examina Curtea Constituţională sesizarea privind legea prin care a fost acordat statut special limbii ruse
Vizualizari:

Când va examina Curtea Constituţională sesizarea privind legea prin care a fost acordat statut special limbii ruse

Examinarea sesizărilor care vizează Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova va avea loc, la Curtea Constituţională, pe 21 ianuarie, începând cu ora 10:00. Anunţul a fost făcut pe pagina Înaltei Curţi.

Amintim, autorii sesizărilor sunt Octavian Ţîcu,  Dinu Plîngău şi Maria Ciobanu, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova.

În sala de şedinţe a Curţii Constituţionale vor avea acces doar persoanele invitate, însă  şedinţa va putea fi urmărită în direct, accesând pagina web a Curţii http://constcourt.md/ sau site-ul https://www.privesc.eu/.

Amintim, cu 55 de voturi ale deputaţilor PSRM şi Pentru Moldova a fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care oferă „statut special” limbii ruse.

Legea prevede că „în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice, precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetăţeanului”.

Totodată, este prevăzut că limba de lucru a activităţilor de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice este limba de stat. La solicitare, se asigură traducerea în limba rusă. Potrivit proiectului, organele puterii de stat, administraţiei publice, întreprinderile, instituţiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetăţeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează şi prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.
Similare
RECOMANDĂRI