Care sunt criteriile unice de stabilire a listei statelor terţe pentru care restricţiile de călătorie în spaţiul UE ar putea fi ridicate
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Care sunt criteriile unice de stabilire a listei statelor terţe pentru care restricţiile de călătorie în spaţiul UE ar putea fi ridicate

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează, într-un comunicat de presă, că începând cu 1 iulie, Uniunea Europeană va începe ridicarea restricţiilor pentru călătoriile neesenţiale. În pregătirea acestei decizii, pe 25 iunie 2020, Comisia Europeană a înaintat statelor membre UE proiectul recomandării privind restricţiile temporare aplicate călătoriilor neesenţiale în ţările UE.

Potrivit radiochisinau.md, documentul propune statelor membre aplicarea unei metodologii şi a criteriilor unice de stabilire a listei statelor terţe pentru care restricţiile de călătorie în spaţiul UE ar putea fi ridicate.

Astfel, se propune ca criteriile de bază pentru o eventuală decizie de ridicare a restricţiilor faţă de un stat terţ să fie bazate pe situaţia epidemiologică într-un stat terţ. Mai exact, în procesul de luare a deciziei se va lua în calcul numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultimele 14 zile care nu trebuie să depăşească media pentru UE care, actualmente, este de 16 cazuri per 100 de mii de locuitori.

De asemenea se recomandă să fie luată în calcul tendinţa de apariţie a cazurilor noi de infectare cu COVID-19 în ultimele 14 zile, aceasta urmând să fie stabilă sau în descreştere.

Adiţional, UE va ţine cont şi de faptul dacă statul terţ aplică restricţiile petru călătoriile cetăţenilor UE (principiul reciprocităţii).

Similare
RECOMANDĂRI