Casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi, în care a locuit şi Mihai Eminescu, în reconstrucţie
Sursa foto:bucpress.eu Vizualizari:

Casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi, în care a locuit şi Mihai Eminescu, în reconstrucţie

Casa din Cernăuţi a profesorului Aron Pumnul, în care a locuit Mihai Eminescu, de la naşterea căruia se împlinesc vineri 171 de ani, este în reconstrucţie. Despre acest lucru a confirmat finanţatorul lucrărilor, George Brăiloiu, care a precizat că acestea vor dura cel puţin un an, scrie bucpress.eu.

La finalul anului 2019,  Agenţia BucPress a informat că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, după ce, în repetate rânduri, au fost făcute apeluri către autorităţile române, dar şi regionale şi locale să aloce fonduri pentru reabilitarea lui.

„Se ocupă o companie românească de arhitectură şi de construcţii, care are proiectul şi planurile făcute. Proiectul e demarat de mult timp, există, dar nu avea finanţare, şi l-am sponsorizat, am donat aceşti bani, ca persoană fizică. Despre ce sumă este vorba? Nu vă spun. Eu asigur costurile integrale. Poate suma o să depăşească... Când te apuci să faci o casă, apar tot timpul lucruri neprevăzute. E o sumă serioasă. Nu este importantă”, a declarat el.

Brăiloiu a subliniat că este un proiect vechi.

„Este o iniţiativă privată. Casa lui Aron Pumnul, profesorul lui Eminescu, mai are puţin şi cade şi avea nevoie de reparaţii capitale. Eu nu vreau să spun ceva rău. E o realitate. Se prăbuşea. Nu am o relaţie specială cu Cernăuţi, este o relaţie pe care noi, toţi, o avem cu Eminescu. Nu ştiu cât va dura. În orice caz, durează minim un an. Sunt lucrări de reconstrucţie, practic. O renovare totală”, afirmă el.

Casa, veche de aproximativ 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, este construită într-un autentic stil moldovenesc. De aproximativ 30 de ani, oamenii de cultură aşteaptă ca ea să găzduiască Muzeul „Mihai Eminescu”. 

Personalitate enciclopedică pentru epoca în care a trăit, afirmându-se ca lingvist, istoric, istoric literar, filosof, profesor, publicist, militant politic şi animator al vieţii spirituale a românilor din Bucovina, Aron Pumnul, de la a cărui moarte s-au împlinit, pe 12 ianuarie, 155 de ani, a fost reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene.

Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, într-o familie din părţile Făgăraşului. După studii efectuate la Blaj şi Cluj, cu pregătire filozofică, formată mai ales în spiritul kantianismului, el a participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania, influenţând şi acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu. A fost urmărit, ulterior, de autorităţi, ajungând la Bucureşti. Aici, guvernul provizoriu l-a numit comisar de propagandă. Din Bucureşti, după înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi. 

La Cernăuţi, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, a devenit unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificaţia românească.

Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală.

Similare
RECOMANDĂRI