Cât de pregătită este Piaţa Centrală pentru deschiderea din 1 iunie? Conducerea ANSA a mers în inspecţie
Sursa foto:ansa.gov.md Vizualizari:

Cât de pregătită este Piaţa Centrală pentru deschiderea din 1 iunie? Conducerea ANSA a mers în inspecţie

Conducerea ANSA a inspectat astăzi Întreprinderea Municipală ”Piaţa Centrală” din Chişinău, pentru a vedea gradul de implementare a măsurilor impuse de Comisia Naţională Extraordinară Sănătate Publică prin hotărârea din 25 mai.

Potrivit directorului ANSA, Vladislav Cotici, „mai este de lucru”, la capitolul organizării, referindu-se la faptul că administratorii halelor sunt în plină fază de îndeplinire a măsurilor de igienizare, dezinfecţie, măsurile de delimitare a spaţiului corespunzător – intrare - ieşire, pentru a gestiona corect fluxul de cumpărători care vor veni la piaţă.

„Suntem aici pentru a vedea cum vor fi în stare aceşti administratori de a monitoriza acele persoane, atât care vor comercializa produsele, cât şi cele care vor cumăra produsele din piaţă, a declarat Director General.

„Gradul de pregătire pentru redeschidere încă nu este una excelentă, dar este una satisfăcătoare. Suntem în plină monitorizare a acestui lucru şi vreau să menţionez faptul că, dacă acele măsuri stipulate în decizia Comisiei nu vor fi îndeplinite, ANSA îşi rezervă dreptul de a retrage acele autorizaţii de funcţionare şi nu va fi posibilă activitatea agenţilor”, a mai declarat directorul ANSA.

O altă inspecţie va fi organizată luni, 1 iunie,  pentru că ANSA a elaborat o fişă cu instrucţiuni concrete în baza căreia inspectorii ANSA vor evalua gradul de pregătire pentru redeschiderea halelor.

Amintim că de la 1 iunie urmează să se deschidă pieţele din Chişinău şi Bălţi, însă cu respectarea unor măsuri precum: 

1. Organizarea şi asigurarea fluxului pentru vizitatori/cumpărători, cu ieşiri şi intrări separate.
2.  Atenţionarea vizitatorilor/cumpărătorilor despre obligativitatea respectării distanţei fizice.
3.  Monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor, inclusiv termometria, la începutul zilei de muncă cu asigurarea evidenţei. În caz de depistare a unor simptome ale infecţiei respiratorii acute, angajatul nu se admite la serviciu, se autoizolează şi informează medicul de familie.
4. Efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în piaţă a fiecărui vizitator/cumpărător, cu interzicerea accesului pe teritoriul pieţei a persoanelor cu stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.
5. Instalarea în locuri vizibile şi accesibile pentru vizitatori/cumpărători a dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mîinilor.
6. Asigurarea obligatorie a tuturor angajaţilor/comercianţilor cu echipament de protecţie (măşti, mănuşi). În halele/pavilioanele de comerţ de tip închis, suplimentar vor fi instalate, după posibilitate, ecrane de protecţie sau vor fi utilizate viziere.
7. Organizare locurilor comerciale cu respectarea unei distanţe de 2 metri între ele.
8. Asigurarea cu soluţii dezinfectante pentru respectarea igienei mîinilor.
9. Asigurarea bunei funcţionalităţi al unităţilor sanitare (WC, vestiare) de pe teritoriul pieţelor (pavilioanelor etc.), asigurarea permanentă a acestora cu soluţii/substanţe dezinfectante, conectarea la reţele de apeduct rece/caldă, sistem de canalizare.
10. Organizarea măsurilor de dezinfecţie a inventarului şi suprafeţelor de lucru cu soluţii pe bază de alcool, cu o periodicitate de cel puţin 3 ore, fără deteriorarea calitatea şi siguranţei produselor alimentare.
11. Comercianţii/vînzătorii vor solicita cumpărătorilor respectarea distanţei fizice de cel puţin 1 metru.

Similare
RECOMANDĂRI