Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţenii Republicii Moldova îşi pot descărca certificatul de vaccinare anti-covid

Certificatul de vaccinare anti-covid e doar la un click distanţă. Începând de astăzi, cetăţenii Republicii Moldova care au fost imunizaţi împotriva coronavirusului pot descărca certificatul de vaccinare în format electronic. Ministerul Sănătăţii a lansat platforma online care permite accesarea şi verificarea documentului. Autorităţile spun că certificatul a fost întocmit conform normelor internaţionale şi se negociază recunoaşterea acestuia în statele europene, şi nu doar.

Toţi cetăţenii Republicii Moldova care au fost imunizaţi împotriva covid-19 pot descărca online documentul. Procedura durează doar câteva minute şi este gratuită.

SVETLANA GORE, reporter TVR Moldova: „Certificatele de vaccinare împotriva Covid-19 pot fi descărcate de pe site-ul http://certificate-covid.gov.md. La accesarea platformei, vor fi afişate 2 opţiuni. Pentru descărcarea documentului, faceţi click aici. Mai departe, trebuie să introduceţi IDNP-ul şi data de naştere. În următoarea pagină vor fi generate toate datele dvs personale, dar şi informaţiile despre vaccinul administrat. Pentru a-l descărca în format electronic, faceţi click pe "Salvează certificatul" şi vă este oferit în următoarea pagină. Mai departe, îl puteţi printa şi obţineţi actul în acest format. Aceeaşi procedură o puteţi face şi de pe telefonul mobil şi veţi avea aici descărcat certificatul dvs. care confirmă vaccinarea anti-covid. ”

Certificatul de vaccinare este întocmit în trei limbi: română, rusă şi engleză. Documentul conţine datele personale ale celor imunizaţi, producătorul şi seria vaccinului, inclusiv data administrării acestuia. Cel mai important element de securitate al documentului este codul QR. Autorităţile spun că actul corespunde integral prevederilor Uniunii Europene şi altor state care au digitalizat certificatul. Nu este clar încă dacă actul va fi recunoscut la nivel european, dar se poartă negocieri.  

DENIS CERNELEA, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Noi suntem în comunicare cu acel departament de tehnologie informaţională ale Consiliului Europei. Doar se integrează datele şi urmaează să fie efectuate şi confimări legislative pentru statele terţe. 00,18 00,53 pe cale diplomatică inclusiv informăm ţările.”

Responsabilii din domeniul sănătăţii mai spun că în prezent certificatele emise nu au un termen de valabilitate, aşa cum nu este clar cât timp sunt eficiente vaccinurile anti-covid administrate.

VASILE GUŞTIUC, director interimar, ANSP: „Sunt valabile la a 14-a zi de la vaccin conform schimei. Nu se vorbeşte la ziua de azi despre o perioadă de valabilitate a ccertificatului.”

În prezent, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Fiecare ţară îşi creează propiul mecanism de validare a acestora.
Similare
RECOMANDĂRI