Comisia de la Veneţia dă avizul la legea cu privire la CSM, dar „regretă” că modificările au fost deja votate în Parlament
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia de la Veneţia dă avizul la legea cu privire la CSM, dar „regretă” că modificările au fost deja votate în Parlament

Comisia de la Veneţia a publicat ieri avizul pozitiv asupra proiectului de lege ce prevede majorarea numărului de membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii., chiar dacă Parlamentul a votat deja acest proiect. În acest sens, Comisia de la Veneţia spune că este regretabil faptul că proiectul a fost votat, fără a se aştepta avizul instituţiei. „Comisia speră că următoarea cooperare cu Republica Moldova va fi mai constructivă şi mai substanţială”, se spune în aviz.

De asemenea, Comisia salută şi faptul că în CSM se vor regăsi reprezentanţii instanţelor inferioare. Comisia salută faptul că proiectul de lege nu propune eliminarea membrilor actuali ai Consiliului Superior şi înlocuirea lor cu noi membri.

Totuşi, Comisia recomandă ca cei cinci membri CSM, votaţi de Parlament, să fie aleşi cu votul a 2/3 din deputaţi, şi nu cu votul majorităţii deputaţilor, astfel încât şi opoziţia să poată influenţa asupra componenţei CSM. Totuşi, Comisia subliniază faptul că, în contextul actual, o astfel de majoritate de 2/3 ar putea bloca numirea membrilor CSM. O soluţie ar fi ca anumite structuri externe neguvernamentale să propună candidaturile, precum barourile de avocaţi sau facultăţile de drept.

De asemenea, Comisia de la Veneţia spune că pentru a asigura pluralismul în cadrul Consiliului Superior, ar fi o soluţie mai bună să fie incluşi avocaţi, nu doar profesori din mediul academic, ci şi practicieni, în special membrii barourilor de avocaţi.
Similare
RECOMANDĂRI