CSM a aprobat demisia judecătoarei Nina Veleva, raportor pe dosarul Şor
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

CSM a aprobat demisia judecătoarei Nina Veleva, raportor pe dosarul Şor

După mai multe încercări, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat astăzi, 26 ianuarie, cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul. Magistrata face parte din completul de judecători care examinează dosarul Şor, fiind şi raportor pe dosar.

Potrivit IPN, membrul CSM Petru Moraru, raportor, a declarat că cererea judecătoarei a fost depusă încă în luna noiembrie a anului 2020, iar aceasta este a patra oară când acest subiect este examinat de către Consiliu.

În cererea sa, magistrata a solicitat plecarea onorabilă din funcţie, lucru care nu a fost susţinut de toţi membrii Consiliului şi, respectiv, nu a fost aprobat.

„Cu zece voturi pro ale membrilor prezenţi, plenul CSM hotărăşte: se acceptă cererea de demisie a judecătorului Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul. Se propune preşedintelui Republicii Moldova eliberarea doamnei Nina Veleva din funcţia de judecător al Curţii de Apel Cahul în temeiul articolul 25, alineat 1, litera a din legea cu privire la statutul judecătorului, înaintând proiectul decretului respectiv. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile”, a declarat preşedinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Dosarul de condamnare a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul în februarie 2018. De atunci au fost numite zeci de şedinţe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Examinarea cauzei se află la faza cercetării judecătoreşti. Ultima oară şedinţa a fost amânată pe 22 ianuarie, pe motiv că a fost înaintată cerere de recuzare a completului de judecată. Astfel de demersuri au exista şi anterior din partea avocaţilor, însă acestea au fost respinse. Următoarea şedinţă este programată pentru data de 27 ianuarie, ora 09.00.
Similare
RECOMANDĂRI